Sakitttt

Hai semua nk tya kenapa area yg saya tanda tu sakit sgt ye. Kalau tdo nk ubah sisi mengiring dari kiri ke kanan mesti sakit. Nak bangun dri katil mesti sakit kt tulang tu. Nk jalan pun sakit. Knp ye? #firstbaby #31week

Sakitttt
43 Balas

Sya mcm tu sis.. Satu bulan tak dpt jalan.. Doktor cakap itu sakit PUBIS.. Tak tahu nama pnjang sakit tu apa.. Mmg series sakit sis.. Nak kangkang kan paha pun sakit..doktor ckp kalau x dpt kangkang time bersalin kena bagi ubat epidural utuk kurangkan sakit.. Tpi dekat nk bersalin tu takda sempat nk pkai epidural.. Nak bersalin xda rasa lg dah sakit tu.. Bby pun 5 bulan dh skrg.. Tpi msh ada rasa nyilu bahagian peha tu..

Standard sis semua ibu mgandung akan alami...utk persediaan awal utk nk bersalin nnti..baby nk membesar sis...makin membesar,makin dekat due,makin sakit,makin xselesa tido...ada kena dri awal pregnancy,ada kne pertengahan pregnancy...tpi confirm2 3rd trimester semua ibu akan sakit...mcm saya biasa kne awal,lepas habis berpantang dh xde dh..tpi kdg2 jer muncul sakit tu walaupun dh habis pantang...

3y ago

sy dri awal preggy....tpi xplah...yg penting bby mmbesar dngan sihat alhamdulillah...

Biasa utk ibu mengandung terutama third trimester sebab bayi makin membesar. Kesan hormon pun boleh jadi, bila dekat due ligamen kita akan jadi mcm longgar sebab nak memudahkan bayi keluar nanti.. penjagaan postur badan penting contohnya waktu tidur mengiring boleh letak bantal antara dua paha. boleh cuba beberapa senaman, seeloknya bagitahu doktor untuk dirujuk kepada fisioterapis

serupa dgn sy. ada nama penyakit ni.. x ingt dh ape org panggil.. skit dkt bahagian pelviks. penyebab nye adalah kandungan berat dan tulang pelviks tu x berapa kuat.. kandungan menekan bahagian bawah ari2 sbb tu jdi sakit2.. sy pon xdpt nak bagi petua. sy pon duk derita jugak.. nty dah bersalin sakit tu hilang sndiri.. mse mengandung ni je.. lagi2 dah sarat mmg terasa..

3y ago

betol2

Sama la sis sya pun mcm tu jga jgan kata nak tkar pusisi bring klau nak pakai sluar dlm pun kena duduk sbab tak blh angkat kaki trus skit tlang bahagian tu🥴🥴tdur pun klau mring kiri smpai kepgi la jga sbab skit klau nak tkar pusisi wlaupun dah ltak bntal dkat celah peha hihihi..sya dah 32week 5day smoga kita d permudahkan segala nya aamiin² ya mujib 😊🤲

3y ago

kn....

sy awal pregnant lg dah sakit dkt situ. nk bangun sakit, jalan sakit, berdiri sakit, duduk sakit. kena baring je tak blh buat kerja langsung. nangis2 sakitnye. malam nk tido kena letak ubat baru ok sikit. tp esknya smbung lg sakit🤣😭skrang alhamdulillah masuk 5 bln je dah takde sakit tu. mintak2 la lpas ni pun takde lg sakit tu

3y ago

Saya pernah masa 6bulan pregnant sakit teramat sgt sampai takboleh berjalan. Lps tu, mertua sy bawa pergi mengurut. Seminggu lps tu alhamdulillah ok dh boleh berjLan smpai skrg.

sy pun sama dri start mengadung hujung2 bulan sampai skrg abis pantang pun still Ade. die kadang sakit kadang ngilu bunyi kruk kruk tulang Kita bergerak.. skrg tgh nk jumpa doc tny knp n mcm mne nak elok Kan..sebab SSH utk Kita Kiri Dan kekanan kalau baring Kan..kalau Ade sesapa tahu mcm mne boleh jgn lupa bgtau sy juga yee

Sama la saya pun rasa sakit yg mcm pedih2 tu lepastu pergi check clinic private & buat urine test..dr kata saya ada kencing kotor so mmg akan sakit sangat2. Kencing kotor boleh jadi kalau kita jarang minum air masak & suka tahan kencing. Dr bagi ubat tapi still kena minum air masak banyak baru better sikit skrg.

sy 32w pun mcm tu jgk smpai kat bhgian ari2 tu sakit klau baby bergerak. sy jenis byk tanya jd ade mslh mmg trs rujuk dgn dktr yg check up sy, dktr kate itu normal. lg2 skrg skrg mngndung ank no4 jd tulang tu dah kurang kuat berbnding ank pertama dulu. #22Nov20

Laaa saya igt saya sorg je yg sakit mcm ni. Rupanya ramai. Saya dah risau gila sbb makin nak dekat hari makin sakit pulak rasa. Haritu urut sekejap pastu hilang, ni datang balik. Hopefully lepas bersalin hilang la ek. Seksa betul nak ubah posisi waktu tidur. 😔😔

3y ago

Exactly 😂 maka nya kita yg rasa sakit ni diam2 and sakit sendiri je la.