ELAK KUNING BABY

Hai, saya darah jenis O . Doktor cakap risiko anak kena kuning tinggi. Ada tips tak untuk elakkan anak lahir nanti kene penyakit kuning. Please share any tips ye mummy semua. Thank you

19 Balas

Bgantung sis. Kdg2 kte da cuba mcm2 tp kena gk. Mcm sy same mcm sis darah O. Anak2 kena prolonged jaundice. Bacaan mmg tgi. Mandi la segala air bagai, bf kerap dll progress nk turunkn mmg slow. Boleh cuba minum susu kambing time pregnant. Macam sy xlalu nk minum pape susu tp time pantang tiba2 boleh lak 😀

sis n husben 2 2 pun darah O,so baby mmg kena kuning tggi..lama juga dlm 1 month plus..da mcm2 petua buat,tk jugak turun2..last2,kena amek darah n result normal..then, diagnose as bf jaundice je..just keep bagi susu every 2 hours..lama2 jaundice tu akan hilang sendiri.. keep positif je,dont stress2..😊

5y ago

Inshaallah. Tq sis. 🌸

X boleh nk elak, sis.. sy drh O, husb darah B, maka lg tggi peratus bby kuning tp alhamdulillah kuningnya x tggi mana n sekejap je.. janji kena bf dia kerap.. bby sy mmg kerap minum susu, kalau dia tdo lebih sikit, sy pastikan akn kejut dia bg minum susu 2 jam skali..

Akk sy da lahirkan baby pun jenis darah o ad talasemia pula tu 😁 tapi akk sy amalkn susu kambing,,buah delima,kurma,mkn kekacang alhamdulillah,,anak dia lahir xde kuning...kulit baby pun bersih 😊

11mo ago

Kalau berperisa bole ke,sebab saya tak bole susu putih tu😂

Saya darah AB pun anak kena kuning lama jugak sis dkt sebulan baru hilang hehe. Try mcm2, mandikan air daun herba & kerapkan susu. Asalkan bacaan makin turun 😊

Doc yg rawat sy dulu plak ckp x smstinya. Sy o+. Ank o+.. 2hri ja kuning dia. Tu pn naik kt muka ja..xperlu ambik drah pn.. 😊

Nurse ckp klau ibu drh selain O bby kena jaundice kjap je. Tp anak saya lama jugak, 1month+ bru okay. Sebab darah husb o kot

Sy drh 0+..baby sy lahir masuk nicu sbb kuning terlampau tinggi..just get ready.. Doc kate perkara tu biasa bg drh ibu jenis tu..

5y ago

Nicu - neonatal intensive care unit.. Mcm icu, tapi ni untuk baby.. BF - breastfeeding (menyusu)

Sy darah A+ msa ngandung minum susu kmbing,mkn buah delima..mkn buah2 je.alhmdulilah ank lahir xda kuning

Sy pon darah O+ Baca mmg anak kene kuning peratusan tinggi. Tapi harap2 xde la kn. Amalkan susu kambing je skrg ni.

5y ago

Tu lah. Ramai yg suggest ambil susu kambing.