Baby kuning

Saya darah O+..dengar kata kalau darah O+ ni nanti anak sng kena kuning ..betulke? Ada apa2 tak persediaan masa mengandung utk kurgkan risiko anak kena kuning teruk lps dia lahir nanti?

6 Balas

saya B- and husband O+.. nk kata btol tu ya.. sbb ank sy dua org kuning lbh sebulan.. doktr pakar pon ad mention dkt sy.. sbb kelainan pda drah saya.. and suami pulak drah O.. mmg lmbt trun kuning.. and zamn skg ni pon bnyak baby kena kuning evn jga pemakann skli pon.. rezeki klau bby tak kena.. tp kwn sy ad amalkan mkn buah anggur yg pnjg2 tu.. yg wrna hitam.. masa dia mengandung mmg dia kerap mkn.. and yes berkesan untk dia and baby.. and sy ad lg sorg kwn jugak.. jns suka melantak time mengandung.. pon baby tk kena kuning.. apa pon awk kna persiapkan diri dgn ilmu penyusuan untuk bg bby kerap membuang.. bnda ni je dpt atasi kuning..6

sbnrnya usaha dr segi pemakanan ni xda la dibuat kajian mmg berkesan pon..usaha je..kalau tya pakar laktasi atau doktor xda kena mengena pon.. bru bljr kelas ritu 80% mmg smua bayi akan kena..common issue.. yg rare bila xda kuning.. kuning ni just sbb hati xckup matang nk proses bilirubin je.. as long as sis tau dan bljr ilmu penyusuan..bg je susu ibu skerapnya..xperlu fm.. wlpon prolongue 2 bulan cthnya, as long as ckup susu..xda mslh..

Pertama sekali, awak perlu tahu apa itu jaundice. Nah saya sharekan link daripada KKM. Info yang diberikan sangat padat dan mudah faham http://www.myhealth.gov.my/kekuningan-pada-bayi-baru-lahir/ Kedua, persiapkan diri dengan ilmu penyusuan. Awak boleh follow certified Lactation Counselor di IG/FB/Tiktok. Ada ramai. Personal preference saya Puan Nad Masrom. Itu sahaja persediaan yang awak perlu.

baby kuning biasa akn suka tidur. kena pastikan bby dptkn cukup susu supaya dia boleh membuang sisa2 dlm badan. pastikan bby tdo bawah lampu dgn cukup nak bg cepat kuning hilang. tapi tngk juga keadaan. ad bby prolong juandies. ambil masa lama sikit utk sembuh.

Bukan sbb darah O+ je kena kuning. Asalkan darah kita berbeza dari husband memang anak akan kena. Tinggi rendah je bacaannya

join ni tau