Hb Low

hai.. nak tanya la, mcm mana ye nak naikkan hb cpat ek? dah consume iberet dah, tp hb still jugak 9.5 je.. dari 14 jadi 11, lepastu jadi 8.9, then 9.3.. ni 9.5 je naik lepas consume iberet.. ni 2mnggu 1x check kt klinik.. emm.. any suggestions? nak mkn kerang je, tapi tak boleh telan huhuu

24 Balas

Try ambik vitamin obimin .. Hb cepat naik tp bergantung kepada kesesuaian ibu dn cara pengambilan permakanan jg ..

Cara makan iberet kena betul.. Jgn minum bersama susu.. Minum dengan jus oren atau air kosong seeloknya b4 tido.. 😉

4y ago

kalau ada minum caffeine mcm kopi, milo n teh, kena jarakkan at least 2jam sebelum or selepas ambil iberet. supaya zat tu dpt diserap.

sy dah 2x try. mcm menjadi. rasanya sesuai dgn sy. makan tembikai 12.6 - 12.8 - 14.4, mgkin blh try jgak 😊

Try sis makan jambu batu banyak2. Everyday makan satu biji jambu batu. Serius membantu sangat2.

Hr ni sy checkup hb naik 12.6 dr 12.1.. Sy ambil iberet dgn air oren dan mkn jambu batu

Makan tembikai merah.Minum air kelapa.Makan buah buah.makan nasi.sayur.insyaAllah naik

Hi.. dulu Saya mcm tu juga. Hb 8. Sy minum jus delima dulhan Dan hb Naik 11.

Makan buah delima,hati ayam,daging dan sayur bayam boleh bantu naik kn hb..

First check hb tu brpa week? Bnyk mkn orange..sayur hijau.kekacang

4y ago

17w.. ni dah 24w makin drop pulak aihh.. tu la, td dah beli orange utk dibuat jus.. hrp2 berkesan..

kk tmpt sy, klau 9 nes ckp ok lg..