Cara naikkan hb tanpa makan ubat kk

Hei momiey ada tak cara supaya hb naik tanpa makan ubt iberet zinzofer maltofer sbb tak dapat nak telan ,telan je terus muntah muntah teruk ...dah consume pati delima tapi Still hb rendah #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

27 Balas

apa2 ubt especially maltofer, lepastu telan pati delima tu tanpa campur air 1 sudu setiap pagi, dan sebiji kurma ajwa. jgn mkn apa2 pg tu selama 2 jam slps mkn ubt especially mknn/minuman yg punca hb low mcm milo/coffee/susu/teh. Alhamdulillah bulan ni sy dh naik 11 ikut apa yg pegawai kesihatan ckp and yes sy ada anemia and genetic tp cubalah cara tu. klu x, setiap bln tmbh 0.01 ja 10.6, 10.8, 10.9. btw awak telan ka kunyah maltofer tu? sbb ikutkan kena kunyah. sdp ja rasa 😂 mcm coklat bebudak gula2 kt kdai rm2

Cuba Makan dgn air sunquick tanpa gula sebelum tdo.tp pg2 pastikan cepat Makan breakfast.takut muntah balik..insya Allah Naik balik..lpas dh stable Hb,minum pati delima,Susu kambing,byk mkn buah dan sayuran yg tgi zat besi(masa Makan makanan zat besi.jgn minum Susu atau caffeine Langsung)Ni Cara sy..Bila dh masuk 3rd trimester..sy xmkn ubat zat besi dh..sy amalkan real food n lucky me..Hb dpt 13 keatas

2mo ago

Sy xpernah try susu soya time pregnant sbb perut Sy xboleh tolerate dgn susu soya sebelum pregnant

Saya Makan obimin loya dengan bau dia, setiap kali nk telan keluar air mata n ambik masa setengah jam baru ready telan.begitu la setiap hari, hb xnaik. Dr tukar ke zincofer setiap kali telan pening xleh nk buat keje. Minta tukar maltofer kunyah2 walaupun agak memualkan tapi OK berbanding yang lain. saya amal sekali dgn betik, vco dan susu. Hb maintain je.

Saya dr suggest check darah sbb mkn mcm2 hb still rendah..result saya pembawa beta-thalasemia so setiap kali check up misi dh tau punca knp hb low so mkn ubat mcm biasa xperlu nk tmbah2 iron tablet lain..skrg pregnant ank kedua dh tau mesti low just maintain jgn drop ke 9 ke bawah ja..

sy pun xleh mkn zincofer, muntah2. Doktor tukar iberet tp mcm xleh mkn gak sbb kdg2 makan xmuntah, kdg2 muntah. Sy mkn jambu batu n buah-buahan lain, hb ok. skrg ni pun sy try amal minyak vco. sy risau kacau hb sbb skrg ni kerap sakit kepala.

cuba try mkn jambu batu merah sis. sy mkn ni bekesan. skrng amalkn jus jambu batu merah plk sbb buah skli je dpt artu. jnis bemusim kn. alhamdulillh cntik hb sy. skrng maintain 12++

maltofer tak perlu telan tapi kunyah sedap rasa coklat. pastu makan sekali dgn vitamin C yg chewable kalau takleh telan. vitamin C ni yg bantu penyerapan zat besi dalam darah supaya Hb cantik

saya zincofer mmg tak dapat telan. tapi sy makan maltofer. sy tak telan , tapi sy hisap smpai kecik dan hancur. and then minum air. alhamdulillah darah okey 🤗

3mo ago

maltofer awk makan 2biji sehari ke

Cuba makan kacang kuda awak. sy pun hb problem..nk check up harini pulun makan kacang kuda semlm dgn pagi sebelum check up . alhamdulillah naik 11 sbb sebelum ni 10 je😭

sy mkn iberet sekali je.muntah teruk.cirit n pengsan..skrg apply maltofer..harap mmbntu la .yg lain jmbu batu,strbery,bayam,tembikai,kurma,kcg pistacio..ikhtiar tgk