Alahan

Hai mommy semua, nak tanya.. Masa trimester 1 ni kan, biasa berapa week baru ada alahan? Saya prgnent 6 week.. Tp rasa mcm tiada apa2 alahan, alhamdulillah tp risau pn ade sbb bila makan tu semua berselera.. ? Ok ke eh?

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Sy morning sickness teruk sgt mse diawal pregnant, brpe week tu tk ingt almost 2months jugak. Sy ibu bekeje nak bgun pagi tak larat, nak buat air,msak smue lembik bdan. Sbb bdan tkbole terima makanan , asik dok mnum air sjee. Makan nasi ke ape² yg berat dan sdap brpe min lpas tuh loya muntah smpi longlai bdan. Kalau nk nk prgi keje trpakse msuk lambat sbb nk hbskan sisa² muntah dan mual. Struggle btul.. husb la sntiase disisi, buatkan air, sdiakan makanan. Die jadi risau bile tgglkan sy prgi keje. But now alhamdullilah skrg semua tu dh hilang, makan selera, baby sihat dan besar, sy pon kuat makan. Tp ikut kuantiti sy lah. Happy sgt .. semalam sy scan dpt tahu bby girl ptutla ske makan manis mnum manis² heheh... hi aunty semuaaa

Baca lagi
Post reply image
3y ago

Take care tau sis, yeke kalau suka makan n minum manis baby girl? Hee saya manis pn suka masam pun suka.. 😅😅

VIP Member

Saya alahan sampai 4 bulan. Bila makan muntah makan muntah. Sampaikan bau suami atau minyak wangi saya takboleh. Waktu tu saya cuma makan buah sahaja. Dan berat saya menurun. Nurse marah bilaa berat menurun. Ibu hamil kene naik badan sekurang kurang bape kg saya lupaa. Dalam masa 4 bulan, berat saya turun naik turun naik. Alhamdulilah sekarang dah okay❤️😋

Baca lagi
3y ago

Takk. Sebab alahan terlampau teruk sangat, sampai takboleh nak bekerja .

Sy tiada alahan muntah2 atau loya.. alhamdulilah.. cuma selera makan berubah.. saya jadi tak suka makan nasi berlauk.. fast food saya tak suka.. padahal sebelum ni fav sy ayam kepci tu.. saya lebih suka makan benda yang simple2 macam ubi rebus, lempeng, roti.. hehe.. lain orang lain ragam mengandungnya..

Baca lagi
3y ago

Betul tu sis, lain org lain ragam nya.. Sy ni baby 1st. Excited nak tau perkembangan.. InsyaAllah dipermudahkan utk kita semua.

VIP Member

Syukur la tak ada alahan. Jangan mcm meminta berapa weeks baru akan datang alahan tu. Nanti dah kena alahan masa mengandung, lembik 2 3 bulan. Sampai boleh susut berat badan. Sekarang awal2 pregnant tak ada alahan ni, sis enjoy la nak makan apa pon😀😁😁

3y ago

Alhamdulillah, hee baikk sis.. Selagi boleh makan, insyaAllah dipermudahkan.

Sy dr awal pregnant takde alahan lg sampai skrg dah 25w. Hopefully takde alahan smpai bersalin. Selera mkn okay tp berat tak naik byk pun. Ada naik dan ada turun. Dr awal buka buku masa 9w sampai skrg baru naik 2kg overall.

3y ago

Harap semua dipermudahkan. Sy pn hrp xde alahan sampai bersalin. Kalau rezeki alhamdulillah. Janji semuanya ok.

ok je sis.. sy pon same alhamdulilah xde alahan.. skrg preng ank no2 dh 9week.. xde alahan gak.. cume nak mkn je kije nyeee.. naik mdadak kot berat nti nie.. risau gka xdpt nk control 😂

3y ago

tu laaa haha.. nk mkn je.. klu x tekak rase loye kan .. harap2 sihat la baby dan ibu.. risau takut kne gdm je.. 😅

Sy pun tgh alah lagi ni. Baru 11 weeks. Xsabar nak habis fasa morning sickness ni. Hari2 pening kepala, xleh bau org masak, salah makan muntah. Kadang tu muntah sampai berdarah tekak.

3y ago

Yeke sampai berdarah.. Bykkan rehat ye sis, kena makan bg bdn bertenaga. Jaga diri.

Yess .. sama mcm saya .. masa 6 weeks blom ada alahan lg ..8 weeks ke atas dah stat mual2 .. makan pun tak lalu .. 😅 .. itu normal .. no worries ..

3y ago

Insya allah semuanya ok .. bila dah nak masuk 4 bulan cmtue alahan semua dah hilang ..syukur alhamdulillah 🤲🤲

ikut org sis.. ade yg alahan teruk.. ade yg xde alahan langsung. mcm sy x de ape2 alahan atau muntah2 dr awal smpai skrg da 20weeks. alhamdulillah

3y ago

Alhamdulillah sis, harap2 sy pun mcm tu juga. Semoga dipermudahkan dan diberi kesihatan yg baik.. :)

saya 2 hari sebelum tahu pregnant, rasa mual setiap pagi, tak lalu nak sarapan. makan buah je selera. tekak loya. sampai skg masih loya setiap pagi.

3y ago

Dekat je kita sis, sy 6week 5 day. Due date bulan raya la kan? Hehee... Time raya kita stndby dah dekat hospital 😅😅