Baby 10days

Hai mommy mintak pndangan n pngalaman mommy handle bby kuning😢 bru ja kluar wad , bby kuning trun hrini dh naik blik . Esok kene repeat . Felling sad n give up . Bby kejut mnyusu pon xnk bngun .. Tolong mommy ap ptut buat nk bgi kuning turun?

17 Balas

Anak saya pernah mengalami jaundis ni 147 kata nurse tinggi jugak sakit kuning anak saya time tu, apa yg saya lakukan setiap hari, kalau pagi pukul 6 lebih matahari dah nak keluar kan, saya dan husband cpt2 kluar jemur anak hadapkan anak depan cahaya matahari, dah badan merah2 sikit saya bawah masuk dah, pastu ada orang sarankan bagi minum anak kamu Susu S26, hari tu jugak saya beli trus bagi minum kat anak, setiap kali jumpa nurse, saya bagi anak saya rasa sikit2 perahan anggur letak kat bibir dia ja, jgn banyak, pastu saya akan kerap minum sup, minum air ribena, pantang larang baby kuning ibu yg menyusukan anak tidak digalakkan makan halia dan serai yah, Alhamdulillah kuning anak saya hanya tiga hari saja sudah turun. Itu ja petua yg saya boleh kongsi kan untuk kamu

kerap menyusu 1-2 jam sekali.. lagi kerap bby kencing berak lg cepat kuning turun.. bby kuning memg akan sentiasa tido sb rasa xsdp badan walau mcm mna susah kena kejutkan dia.. letak bby tempat terang tp jgn p jemur panas plak dan pengudaraan yg elok meaning jgn terperuk bby tu dlm bilik.. ibu jgn mkn benda panas lagi mcm jamu, kunyit, lada hitam bagai tu.. alhamdulillah bby sy pun kuning tinggi dan susah nak turun sb bby G6PD.. lepas buat mcm tu 2 minggu je kuning turun.. keyword dia make sure bby kerap nyusu ke.. jgn stress2 insyaallah semua ok

Kalau sy, kerap bagi susu je .. anak pertama 10 hari juga baru turun kuning full bf.. ank kedua ni 10 hari masih atas 200 bacaan SB. 16 hari cek kuning masih atas 100 (109) so, kena cek lagi selang 3 hari .. harap masa tu dah bawah 100 . Yg anak kedua ni sy top up dgn susu formula mmg turun banyak sejak bagi fm .. its ok sis bagi formula, bukan bermakna kita gagal bf .. nt dah turun kuning start la balik full bf ☺️ kalau kurang berat mcm anak sy 2.2kg (lahir 37w, iugr baby) mmg lambat turun kuning .. kena banyakkan bersabar ya .. 🙏🏼

2y ago

betul tu.. sy dulu cmpur bgi fm cept turn.. lepas turn bru smbung bf full..🤭

Baby kuning sbb ada bacaan bilibiruan tinggi dlm badan baby. So, penawar dia hanya lah susu saja. Kalau sis mmg fully bf, it's normal kuning anak lambat turun. Kalau nak cepat, bagi susu formula. But please, jgn suapkan anak dgn benda lain selain susu. No such things yang kene bg baby susu kambing la, air titisan anggur hitam la. Jangan ya mommy. Makanan herba, jamu tolong jangan amik dulu buat sementara waktu. Anak sy hampir 2 bulan kuning. Prolonged jaundice sbb dia premature dan fully bf.

ade petua nk bg kuning hilang cpt jgn bagi ank berada dlm panas. mksudnya pkaikan ank dgn pampers, lampin, barut, dan bedung. tu sahaja. baju seluar tk perlu pakai. pastu minyak2 herba dan panas mcm minyak telon tu jgn sapu kt badan. si ibu pulak jgn mkn makanan panas2 spt halia, kunyit, etc. In Shaa Allah cpt turun kuning 🥰

terima kasih semua . hrini bby dh 29 hari tpi kuning still ad .. dh amik darah kt tngan 2kali n air kencing semua normal alhamdulillah .. bacaan kuning 9 n mnggu dpn kene repeat .. bby darah o+ sama mcm mommy tu kuning lmbat trun . skrng pon bby dh aktif dh nk ajk brsembang.

kena kacau2 supaya bby bangun sebabnya bby Kuning memang susaa nak bangun menyusu.Petua laen Saya xtahu sebabnya anak Saya pun prolog jaundise.Sabarny sis jangan stress nanti susu drop..Selagi Kuning bawah 14hari xperlu risau, InShaAllah Moga2 cepat Kuning bby hilang ye

sy pernah baby kuning, last nurse decide bg susu formula byk sikit sebab risau baby hisap susu badan, susu x byk kuar.. seminggu lepas tu mmg turun terus.. tp jgn amalkan karihome terlalu kerap sbb terlalu panas anak sy sampai berak warna merah

boleh pegi kedai sensei (cina jual ubat) ckap nk ubat baby kuning...nanti dia bg bahan mndi kan bby spaya trun kn kuning..elak mkan mknn pntang yg buat bdn pnas..kena buat dia bangun juga...tdo tu yg mnyebab kn kuning dia naik..

sy 2 anak xkena kuning..ank pertama je yg kena sbb xpndai n kekok lg bf..ank no 2 dan 3 xkena kuning..bg susu je setiap 2jam..lps bsalin terus bf.. dia tido kejutkan bg susu..garu2 tapak kaki😘😘