Jaundice

Hai mommies, ada tips x nak turunkan jaundice baby. Baby saya baru 6 hari. Tq mommies ?

15 Balas

Klau sy sis, dh mcm2 tips yg org kasi sy cuba wktu anak 1st kuning. Anak pula full bf, sy lgsung xda mkn mknan yg panas sperti jamu dn rempah2. Klau nak ke klinik kna jalan awl pgi pula tu sbb klinik tmpt sy tu sngt rmai org. Klau smpai jam8am pun siap klinik tetap jam11 am keatas. Kuning anak makin hari makin naik smpai lebih 2 mggu, ada 1 hari tu sy mandi kn anak awl pgi sbelum ke klinik.. skli cek kuning sngat bnyak penurunan.

5y ago

Ada nurse kk kata kat saya masa anak jaundice rituh. Kalau bf still jaundice, kena stop sementara bf. Atau campur. Bagi anak fm. Lepas dari tu, saya cuba & alhamdulillah turun & beransur baik.

trlalu bnyk sgt tp paling mujarab yg di amalkan..ialar bg baby minum susu kambing jenama karihome ble google utk tgok gambar, saya start bg minum pd hari k4...dmna bby smpat admit d wad coz kuning tggi...saya trpksa curi2 bg minum coz susah utk mnyusukn baby coz mslh puting susu trsorok...alhamdulillah brkesan hari k10 drop bacaan k75

Hi... Saya pon ni baru balik dr klinik... Kuning anak 10. 7 masa ari rabu.. Saya bg susu badan je.. Saya makan lobak putih banyak2, minum air masak , susu, kurma.. Alhamdulillah.. Arini 7...

petua dye bagi breastfeeding.. sbb smakin baby kerap kencing ngn berak . insyaAllah boleh turun dmn kning tu.. nii pun bce dkt blog

Bg susu badan sejam skali.. Jge emosi untuk pengeluaran susu yg baik...minum horlick mmbantu pengeluaran susu yg byk.. Itu jee

5y ago

Tq advcev😍

Kerapkan susu sis supaya baby kerap berak, jgn bagi baby tidor lama, selalu gerak. Nanti kuning cepat melarat.

Kerapkan susu kn baby..sy dulu mnm air sengkuang cina yg dlm tin 2..petua yg lain mcm x menjadi..

Bagi susu sejam sekali ,tak pun awak cuba makan anggur hitam yg takde biji.

Keep breastfeeding. Don't take ginger or herbs for first 15days

5y ago

Yes.. Kunyit, ginger tu mmg akan menjadikan anak lagi kuning

Kerapkan menyusu jer mommy...insya Allah cpt turun...