Baby jaundice

Assalamualaikum, hye mommies. Nak tanya ada tak ank2 yg kena jaundice lama. Brpe hari ya plg lme bru discharge? Ada tips ke cre turunkan bacaan jaundice smpi dpt discharge?

9 Balas

tips: banyakkan bagi susu ibu 2jam sekali. if baby kerap tidur, paksakan jugak kejut baby. tak perlu rasa kesian. jangan biarkan baby kerap tidur itupun salah satu tanda jaundice baby takkan berkurang. if jaundice baby dah okay, nak tidurkan anak lama pun buatlah. bagi susu if baby bangun je. baby ada jaundice ni mommy kena hardwork sikit😘 kalau boleh jangan suapkan baby anggur or apa2 selain susu ibu sebab buah pinggang baby masih tak dapat lagi nak proses selain susu ibu. semoga urusan mommy dipermudahkan 🫶🏻❤️

8mo ago

amin. Nanti sebelum masuk kk untuk check jaundice. pujuk baby cakap dengan dia "sayang tolong mama ye, mama dah tak nak tengok syg kena ambil darah lagi" saya 4kali anak check kuning, 4kali saya cakap benda sama. Semoga urusan sis dan baby dipermudahkan ya❤️🫶🏻 Semoga jaundice anak sis turun. amin 🫂

Sya darah o, suami darah o, baby pun darah o, lahir borderline premature #36w5d @ 2.7kg tp baby paling tinggi bacaan kuning 145 then menurun(ni pun sbb ada termakan kari hari sblm nya)sblm tu from 127 to 110..hari ke 12 da turun ke 96,n stop cek kuning..so kesimpulannya, ibu kena jaga makan, jgn makan yg panas2, contoh halia n herbs, kerapkan penyusuan, n sya tdur awal2 tu lampu pun x tutup

8mo ago

Haah sis, lampu sntiasa on..

anak saya kuning sampai bacaan 255..saya suap air anggur hitam dengan mandi air daun kucaii .buat 2x sehari..tapi ada yg xserasi..kena try dlu..saya abis cara buat..mandi air daun cermai dengan air daun belimbing buluh..rebus dlu ye..nk harapkan susu badan setiap 30mnit skali..baby kuat tido..ssah nk kejut bg susu..

8mo ago

2 minggu saja? Lama tu. Kalau berkesan sangat air anggur hitam tu patutnya terus baik la, takkan la sampai 2 minggu baru discharge. Nasihat saya mommies lain tak perlu la suap bebukan pada baby yg usus masih tak kuat. Ada ke patut baby kuat tidur susah nk kejut bg susu dijadikan alasan. Kejut jele

Baby sy prolonged jaundice. Discharge masa baby sebulan. Sy mix susu, tapi tu pun bagi susu fm sehari 1 kali atau 2 kali je max. Baby mostly susu badan je. Just kena make sure die kerap berak kencing, InsyaAllah nanti turun. Baby sy 2 kali masuk wad sbb kuning. Tapi teruskan je bagi susu, InsyaAllah baby okay

Waalaikumsalam. Anak saya prolonged jaundice 2 bulan. Reason prolonged due to breastmilk jaundice and different blood type. Admit wad 3H2M masa usia anak 7 hari. Waktu ni saya takde buat apa2. Just follow nasihat paediatrician untuk kerapkan penyusuan susu ibu 1-2 jam. Itu sahaja.

8mo ago

ohw okay2 baik, terima kasih ya infonya. risau juga ank dah 32hari tp tgk mcm masih ada kuningnya. KK plak dah stop cek bacaan kuning sjk dia umur 14hari. lusa nnt bru cek utk dia dah sebulan.

baby sy prolonged jaundice 2bln. tp masa sebulan stgh sh discharge. hasil result anak rendah HB. Dpt ubat tambah darah baby bentuk cecair. Mak ni darah 0. baby pulak prem jd mmg lebih lambat nk sembuh.

sy baby sbulan kena, buat mcm xjd apa, last2 jumpa Nahla balm di fb, sy try makin mnurun mmg mnjadi, sesuai utk baby yg xnak bgn sbb dy bg baby kita berak kerap, sapu perut betis kaki je

8mo ago

haah susu kambing asli pun sye minum, yg tepung pun minum. baby n mak baby berak2. 😅 tp tulah masih blum nk bwh 10 bacaan kuningnya

ada baby prolong jaundice, lagi2 kalau ibu darah O. boleh sampai 1 bulan lebih. tips nak cepat turun, cuma susukan baby setiap 2 jam. monitor berak kencing dia.

minum susu je banyak banyak. cepat je turun, tapi hati hati tengok muntah dia, takut tersedak sebab dia minum susu banyak

8mo ago

ank sye mmg kuat nyusu, buang air pun kerap n byk. to tulah blum nk turun. harap esk turun bacaannya. mohon doanya