Jaundice

Ada tips tak nak turunkan jaundice bayi? Terima kasih semua

9 Balas

Jemur kat matahari. Jgn direct. Just buka tingkap dlm bilik, pastikan ada cahaya matahari masuk dlm bilik, bogel kan baby tinggal pampers, biar dia dlm bilik tu. Cahaya matahari 6.5x ganda lagi berkesan dari phototherapy biru tu. Sy dah cuba petua2 lain cth mandi air herba, mkn anggur, susu kambing, kuning anak sy x turun. Hanya jemur ja yg konsisten turunkan bacaan, setiap hari 50 turun. Seminggu kuning hilang

Ibu kena minum air masak 4 liter sehari..inshaallah susu bdn byk utk bagi baby kerap nyusu..jgn putus asa..jemur baby mase awal2 cahaya matahari klua tu..jemur dr dlm rumah je..sbb kt lua tlalu panas..tutup mata baby dgn tapak tgn,sian dia silau.. Lg satu jgn tlalu tertutup sgt baby..bg panas bdn dia klua..bedung tu klua kn tgn dia..kepala tutup ubun2 dia je..

Kerap mnyusu je biar dy kersp buang air bsar n kecik.. kuning akn trun mlalui najis je.. mndikan guna itu ini semua tu biasanye mnjadi sebab kebetulan je..

Kerap bg susu badan .. Tempelkan jelly lidah buaya kat dahi dia .. Hiris nipis memanjang .. Mcm cool fever tu

Anak saya minum susu karihome alhamdulillah seminggu je dah hilang kalau x hari2 kami pergi klinik

Ibu kene makan anggur hitam atau merah.. Lepastu selalu bagi susu badan pada baby

Baby kena minum susu ibu banyak.

Bagi susu S26

Keep bf😊