Mohon bantuan...

Hai ibu² semua... nak minta tolong & pendapat sikit. Sy first time mommy to be, due 1/3/23.. ibu sy dah meninggal, yg ada ayah je.. kakak takde pengalaman beranak, adik² lagi la. Jadi sy tak tahu nak refer pada sape. Sy ada adik ipar (adik suami), dia ada sorang baby baru usia setahun. Nak dijadikan citer, sy berciter dgn suami yg kalau boleh brg² baby kami biarlah kami yg urus & beli sendiri. Dan sumpah sy terlalu excited nak beli brg² baby kami yg pertama ni. Si suami berciter dgn mak dia.... mak dia cakap camni, "alah buat ape beli yg baru² semua tu.. pakai je yg ali(anak adik ipar) tu." Takkkkkk.. masalahnya sekarang mcm tak adil la bagi sy. Yelaa.. anak sy nanti mak mertua suruh amik je brg² ali tu, pastu brg² ali beli yg baru pulak. Setiap ibu pertama mesti excited nak beli untuk anaknya yg pertama, kan? ke sy yg mengada² dlm situasi ni? 🤔🤐 Jadi nak luah lebih² kat suami, kesian kat dia pulak mengata family dia lebih²..😅 Nak berciter dgn ibu, ibu dah takde.. Persoalan sy pulak.. barang² & keperluan² basic yg penting untuk baby dilahirkan nanti, apa yg patut ada? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

54 Balas

Barang yang paling utama ialah : 1. Pakaian baby saiz newborn Tapi xperlu byk. Saya beli 3-4 helai shja. Baju yg awak dapat, awak simpan lah guna utk baby bikin tambah2. Nanti baby dah lahir, baru awak tambah beli baju lagi. Pilih saiz yg lebih sesuai utk baby atau mgkin longgar sikit utk baby, boleh pakai lama sikit. Saya pilih baju yg ada butang, senang nak pakaikan baby nanti. Cth ada kat gmbr. Beli yg mcm kat gmbr ni pun berbaloi sbb harga murah dapat 5 items. Jenis fabrik pun bagus. 2. Kain bedung Beli lah beberapa helai. Kain bedung banyak kegunaan. Boleh dijadikan lap muak, lapik utk alas baby, kain tutup stroller dll. Kat Shopee dan kedai ada yg jual 4-5. Kuantiti ni pun okay. Saya baru beli 2 sbb risau nanti baby x suka pakai. Saya beli sikit sbb takut membazir klu baby x suka. Sy mmg dh ada byk tuala pelbagai jenis nipis tebal dan byk sapu tangan. So kurang lah kegunaan kain bedung utk saya. 3. Pampers atau lampin kain. Kalau nak guna Pampers beli yg sikit tu ja saiz newborn/xs/s. Sy beli saiz S. Kain lampin pun ada beli 10 helai ja. Pastu seluar utk lapik lampin 2 helai ja. Nanti beli lagi tambah. 4. Tuala mandi 5. Sabun mandian bayi

kalau diri saya,saya suka org bagi bju kat ank saya,bukan sbb saya asnaf atau tak mampu,tapi pkaian baby ni kene kerap tukar dan cuci tiap kali pakai,barut,bedung,sarung tangan kaki semua nak dibasuh selalu,macam saya tak basuh baju anak hari2 sebab saya rotate basuh baju saya,suami dan kain2 buruk,baju baby pun tak boleh campur dgn pakaian kita bila membasuh sbb tu kene byk kan bju dan keperluan die,sbb tu bila org bagi saya ambil je untuk tukar2 kalau barut bedung 2 kali sehati kira la smmgu kita pakai berapa kali 14 helai kan?tak kan nak membazir beli byk2,baju2 yg org bagi semua saya pakai untuk duduk rumah jimat,tak de siapa nk tgk lagipun mmg pakai sekejap saya dah serik ni saya cakap berdasarkan penglaman saya,saya beli baju untuk ank pun 2 bulan sehelai untuk baju berjalan sahaja,tak nak excited pun,sbb nanti baby dah besar kita sedekah jugak brg2 tu kat org,jafi yg rugi kita membeli pada awalnya padahal pakai hanya sekejap baik simpan duit untuk keperluan dan pelajarannya yang makin membesar..

Adik ipar sis dah x nk pregnant langsung ke? mmg die dah confirm x nk pregnant ke? kalau die dah confirm x nk pregnant okay lah sis ambik brg2 anak die. kalau bg sy lah, adik ipar nk bg baju2 anak die sy ambik tp sy x pernah pakaikan untuk anak sy. sy giveaway pd org lain. tp kalau org lain/ org luar yg bg sy langsung x kisah nk pakai. kalau adik ipar nk bg barang2 besar mcm stroller ke, car seat ke, buaian ke, better lah juga sis start menabung dr skarang dan beli yg baru. bukan apa nnt2 pertengahan jalan, kot lah die dah terpregnant n die minta pula brg2 die bg tu. masa tu pula anak sis tgh guna brg tu. x ke jd masalah pd tu. mcm sy anak 1st juga, husband yg last kahwin dlm family die, kitaorg dah mmg ckp awal2 kitaorg x nk brg baby apa2, kalau nk bg hadiah yg x pernah guna sy terima. apa2 pun terpulang pd sis ye. kalau nk belikan anak apa2, senyap2 saja.

Sy pun anak first sis..bagi saya boleh je ambik yg adik ipar tu.. macam baju ke apa..ambik je, untuk backup.. baby cpt membesar sis.. kakak2 sy pun x galakkan beli byk baju yg newborn sbb diorg nak bg yg dah ada.. bagi sy ok je.. mana yg dah ada, x perlu beli bagi... so duit yg lebih tu kita boleh pakai utk upah CL dgn tempoh lama sikit.. mcm stroller n katil baby pun sy ambil yg kakak je sbb mmg nampak baru lagi... bukan tak mampu nk beli baru tp dah org terdekat nk bg, amik je la.. yg mana kita rasa dh uzur benor xpayah la pakai, beli baru..sis jgn fikir sgt.. anggap mak mertua buat mcm tu sbb dia amik berat n syg kan sis.. tu style org tua2 sis... bg dorg dgn cara tu dorg ingat yg dorg dah ringankan keje sis dgn x perlu kuar duit lebih..

Jenis family husband saya memang turun temurunkan baju2 & peralatan bayi. Lagipun memang tak pakai lama pun baju apetah lagi macam stroller, baby chair semua tu. Baju memang cantik2 lagi macam baru lagi & branded. Lagipun kalau baju biasa2 je buat basahan je. Yang tak berkenan saya simpan kan je balik dalam kotak. Nanti turunkan dekat baby baru yang lain pulak. At the same time saya beli juga baju baru tapi tak banyak. Act menda ni sangatlah membantu parents yang mmg banyak duit nak pakai. Duit lebih boleh spend untuk perkara lain. Macam ambik insurance ke. Bila raya baru beli baju baru2 siap boleh beli yang lebih elok. So pandangan saya, ambik la perkara ni sebagai menda yang positive.

sy tgh dlm situasi mcm ni dgn mil & ipar. Tapi nasib suami memahami. Selagi kita berkemampuan & boleh usaha sendiri, ikhtiarkan je utk sediakan semuanya utk anak sendiri. Mungkin pendirian sy nampak mcm ego tapi sbb sy taknak menyesal atau makan hati sampai mati, dari awal kahwin dah ckp dgn suami, mak dia tetap bukan wanita yg lahirkan dan besarkan sy walaupun mertua, cara sy cara sy & tak perlu nak memaksa atau mengikut buta tuli. Kami suami isteri saving utk beli keperluan yg besar & kos tinggi dulu mcm baby crib/cot, stroller, breast pump, botol susu etc. Barang² kecil & kos tak terlalu tinggi, mcm pampers, baju etc beli hujung² sikit

ini baby first awak kan...Beli ja yg baru baru seperti awak ingin kan ...taste Dan style orang kan lain lain. lagipun first baby awak kalau mampu apa Salah nya..sampai bila nak pakai orang punya...nnt atleast kalau awak ade yg baru utk baby first ni...nnt second third baby kalau ade rezeki haa takyah Beli dah kan..atleast awak happy baby happy...nnt nak breastfeed takboleh stress stress ...kene positive ...nnt effect pada feeding...MCM ni la....slow talk with husband ...puan Bukan nye mengade ngade ..cume nak yg terbaik 😂😂 kalau berkemampuan X Salah Beli BARU sebab BABY FIRST..😂😂😂😂 😘🥰💜

kalau saya, saya takda duit beli semua tu. sy mengharap sgt kalau ada yg sudi bagi atau hadiah kan. ada la kawan2 bagi bekas2 baby newborn dia. due date saya bulan januari. alhamdulillah sikit2 dapat. baju baby ad org bagi. brg2 dia kami beli sikit2 dkt pre-loved jalan2 jepun. sana nsib baik ada brg trpakai dpt jgk merasa yg murah2. takpa sis ambik je apa yg adik ipar tu bagi. baby takkan sehari terus membesar ye tak ? 😂 dalam kita tengah jaga2 dia, automatic mmg kita beli jugak nti tgh2 bulan, tgh2 tahun lepas dia dh 3..4 bulan nti. mmg akan ade brg baru jgk.

Bagi sy ambik je brng2 bby yg org ksi mna yg kita rasa nk beli kita beli,anggp lh yg org ksi buat tmbh2,lgi satu jgn msukkn ke hti ap org ckp,kita ad duit kita beli je utk puaskn hti,tpi jgn berlbihan beli sbb bby mmng cpt besar,dlm msa sbuln pun bby bolh cpt berisi bdan,jdi kurangkn bju bby newborn lbihkn bju yg 2/3/4/6 buln punya,tu pndpt sy lh,klau sy mmng org smua akn ckp alaa pkai je ap yg di ksi org xpyh beli tpi dlm msa yg sma sy beli juga bju yg sy tringin sbb msa2 mcm ni je kita rsa nikmat2 beli bju bby,hnya kongsi pndpat jgn mrah☺️

beli je baru.. tapi x payah banyak sangat.. yg adik ipar bagi tu pun ambek juga. nnti kot x sempat nk kering baju2 yg awak beli.. boleh guna baju yg adik ipar awak bagi tu.. saya faham kenapa mertua awak cakap macamtu.. maybe dia x nak bebankan awak & suami klu nk kena beli bnyk barng2 baru.. dgn kos bersalin lagi kan.. klu ada duit lebih awak boleh ambek cl.. takpun nnti boleh ambek servis bidan utk buat tangas + lulur satu badan.. utk baby nanti beli yg besar2 sikit saiznya pun x pa

1y ago

Sy setuju.. Anak pertama sy pun sy terima je biras sy nk share brg baby sbb anak sy cucu perempuan ke 2 dalam family.. Brg yg sy nk beli, sy beli je lepas dah sort brg² yg biras bg.. Bg sy, diorg mmg sgt membantu sbb anak 1st ni biasa mesti ade yg trcicir or x trpikir nak sediakan ape.. Tgh pregnant ni, lg elok sis bersangka baik je dgn org sekeliling.. :) Kalau rasa teringin sgt² nk beli bedung baru, baju baru, mitten baru, beli la sis tp berpada².. Sbb newborn-1m pakai sekejap sgt.. Better pakai duit lebih tu utk postpartum diri kite.. Boleh amik pakej urut lebih 3 hari.. :)