Mohon bantuan...

Hai ibu² semua... nak minta tolong & pendapat sikit. Sy first time mommy to be, due 1/3/23.. ibu sy dah meninggal, yg ada ayah je.. kakak takde pengalaman beranak, adik² lagi la. Jadi sy tak tahu nak refer pada sape. Sy ada adik ipar (adik suami), dia ada sorang baby baru usia setahun. Nak dijadikan citer, sy berciter dgn suami yg kalau boleh brg² baby kami biarlah kami yg urus & beli sendiri. Dan sumpah sy terlalu excited nak beli brg² baby kami yg pertama ni. Si suami berciter dgn mak dia.... mak dia cakap camni, "alah buat ape beli yg baru² semua tu.. pakai je yg ali(anak adik ipar) tu." Takkkkkk.. masalahnya sekarang mcm tak adil la bagi sy. Yelaa.. anak sy nanti mak mertua suruh amik je brg² ali tu, pastu brg² ali beli yg baru pulak. Setiap ibu pertama mesti excited nak beli untuk anaknya yg pertama, kan? ke sy yg mengada² dlm situasi ni? 🤔🤐 Jadi nak luah lebih² kat suami, kesian kat dia pulak mengata family dia lebih²..😅 Nak berciter dgn ibu, ibu dah takde.. Persoalan sy pulak.. barang² & keperluan² basic yg penting untuk baby dilahirkan nanti, apa yg patut ada? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

54 Balas

xmngada saye ank ketiga semua beli baru 🤣🤣👍 setiap ank akn excited .. wlau brg preloved jnji brg tu saye pilih n beli so bru jela saye bgthu je suami yg mase kelahiran ank sblom ni saye xselese n mkn hati sbb family dia bg byk sgt baju lame dorg n pkai kn dit ank saye sbb dorg nk uruskn mandian baby .. bhgian baju saye ltk dirg xsarubgkn dirg biar je n okaikn yg dirg bwak smpai baju2 saye beli xdpt dipkai smpai kesudah 😅 dh 3tahun saye masih xpuas hati n masih simpan baju ank saye tu sbb like new sgt sbb xpkai langsung

saya pun mula mula rasa macam ni. sedih sebab semua benda dah ada hahahah. tapi, untuk sedapkan hati sendiri, saya beli baju first baby. dalam 3 pasang. so kiranya first time baby pakai baju, baju yang saya beli. excited gila!! tapi bila dah lahir kan, saya rasa bersyukur sangat orang kasi banyak benda. saya tak perlu dah fikir nak habis duit beli baju or fikir apa lagi perlu beli. sebab mostly ada dah. seronok sebenarnya. dah besar sikit badan baby so kena beli baju ni aihh malas betul rasa. tak beli beli lagi 😂

majoriti byk ibu2 lain akan kata beli je baru x pe , mana mertua bagi ambik je and yes sya sndiri pon setuju .. kira nya yg mertua bagi tu utk tambah2 je haa kita pon x laa byk nak beli sbb nak pakai duit utk hospital nanti lagi then pakai duit utk beli brg lepas bersalin jugak .. beli baru utk pakai keluar ward , mana mertua bagi tu blh guna utk dirmh kira harian laa .. nanti next pnya pon gitu jugak 😅 so , x pe ambik je mana dorg bagi 😊

sya anak pertama memang xbeli apa2. mmg terasa jgk dgn suami msa tu. dia cuma beli 3 helai baju new born romper. nasib kaka sya sedekah brg anak dia sbb beza anak sya 4 bln je dgn anak dia. ank dia lahir dlu. dptla katil baju2 skit buaian terpakai. syukurlah. bila pkir bby nb mmg pakai skejap je bju2. ank sya 6 bln mmg sya strt beli semua baru sya beli sndri meniaga kecil2 nk cri duiy tuk ank. sya xkacau suami.

beli sikit je yg baru awk sbb baby cepat membesar. lagi pon rugi nak beli byk². better guna je yg dah ada. jimat sbb bole beli keperluan penting mcm pampers, barang mandian, towel, botol susu n milk storage, milk collector, bag baby, barut, bedung dan barang lain yg semakin mahal² skrg. ni pandangan sy la 😊 memg excited anak 1st. sy dlu pon beli dalam 2-3 helai je baru. lain2 pakai bj yg sepupu punya anak.

Beli je yg baru. Nnti tak pkai awk simpan utk anak seterusnya. Takyah lah pinjam org lain punya. Pengalaman sy nnti jadi gaduh n ungkitan. Nnti tempat mandi baby kne pulangkan, buai kne pulangkan. Sedangkan kdang kita nk pkai jangka masa lama. Klau dia betul nak bagi, Alhamdulillah. Tpi kalau kak ipar kata mcm pkai je anak dia punya dulu dh besar nnti pulangkan. Better awk beli je sendiri punya

pendapat saya, beli mana yang penting je, mana yang boleh pakai adik ipar awak punya tu pakai je, jimat pun jimat, buat je 2 2 bagi adil, apa2 pun saya pun first mom excited jangan cakap la🤭 nanti anak awak dah masuk 3 bulan keatas baru beli barang sendiri sebab anak dah boleh jumpa orang jadi nak jugak anak tu bergaya dengan baju baru.. apa2 pun bincang baik2 sentiasa fikir positive ❤️

awk baru ank 1st,xdenye mmbazir.nnti adik2 dia boleh pakai lg kn.x byk pon awk beli la sikit mne2 yg awk nk.jgnkn awk,sy ank ke4 xcited semua beli baru.skrg mcm2 yg menarik brg baby.tipu la x excited.sy beli semua baru sbb yg lama dh bg org.ank ke3 dh 5thun,igt xde adik dh.tup2 elok je Allah bg lg rezeki. amik sikit2 je brg ank sdare tu,xkn xde sikit yg baru tuk ank 1st kite kn.

memang MIL sis boleh kata "takpe amik je barang2 ali". kalau sis nak beli sendiri pon, sis beli je. barang tu kalau dia bagi, amik je. ikut sis la nak pakai ke tidak. tapi..... mak kepada ali tu ok ke nak bg barang2 ali tu?? atau MIL sis yg pandai2 aturkan?? sbb ada je org yg tak rasa nak bg orang lain barang2 anak. ada yg nak simpan utk next baby. sbb brg baby bukan murah sis.

patutnya yg Ali punya tu adik ipar sis kena lah simpan utk bakal adik2 Ali yg seterusnya..yg sis punya, sis beli je baru..lgpun guna duit kite kan..mcm sy, abg sy dah ckp dia dah taknak tambah anak dah, so brg2 baby anak dia sume dia bg kat sy..alhamdulillah jimat kat situ..tp baju baby ofkos la sy beli baru..eksaited kott nak beli baju baby tambah pulak ni baby first..