Mohon bantuan...

Hai ibu² semua... nak minta tolong & pendapat sikit. Sy first time mommy to be, due 1/3/23.. ibu sy dah meninggal, yg ada ayah je.. kakak takde pengalaman beranak, adik² lagi la. Jadi sy tak tahu nak refer pada sape. Sy ada adik ipar (adik suami), dia ada sorang baby baru usia setahun. Nak dijadikan citer, sy berciter dgn suami yg kalau boleh brg² baby kami biarlah kami yg urus & beli sendiri. Dan sumpah sy terlalu excited nak beli brg² baby kami yg pertama ni. Si suami berciter dgn mak dia.... mak dia cakap camni, "alah buat ape beli yg baru² semua tu.. pakai je yg ali(anak adik ipar) tu." Takkkkkk.. masalahnya sekarang mcm tak adil la bagi sy. Yelaa.. anak sy nanti mak mertua suruh amik je brg² ali tu, pastu brg² ali beli yg baru pulak. Setiap ibu pertama mesti excited nak beli untuk anaknya yg pertama, kan? ke sy yg mengada² dlm situasi ni? 🤔🤐 Jadi nak luah lebih² kat suami, kesian kat dia pulak mengata family dia lebih²..😅 Nak berciter dgn ibu, ibu dah takde.. Persoalan sy pulak.. barang² & keperluan² basic yg penting untuk baby dilahirkan nanti, apa yg patut ada? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

54 Balas

Sy pun anak first sis..bagi saya boleh je ambik yg adik ipar tu.. macam baju ke apa..ambik je, untuk backup.. baby cpt membesar sis.. kakak2 sy pun x galakkan beli byk baju yg newborn sbb diorg nak bg yg dah ada.. bagi sy ok je.. mana yg dah ada, x perlu beli bagi... so duit yg lebih tu kita boleh pakai utk upah CL dgn tempoh lama sikit.. mcm stroller n katil baby pun sy ambil yg kakak je sbb mmg nampak baru lagi... bukan tak mampu nk beli baru tp dah org terdekat nk bg, amik je la.. yg mana kita rasa dh uzur benor xpayah la pakai, beli baru..sis jgn fikir sgt.. anggap mak mertua buat mcm tu sbb dia amik berat n syg kan sis.. tu style org tua2 sis... bg dorg dgn cara tu dorg ingat yg dorg dah ringankan keje sis dgn x perlu kuar duit lebih..