soal hati dan perasaan

Sy nak luah sesuatu. Sy terasa dgn mak mertua sy, tp sy pun rasa serba salah sbb terdetik perasaan mcm ni.. Sy tahu dia berharap nk cucu perempuan. Kembar lg. Sy ni genetik kembar pun xde.. Skrg dia dah mula tanya2 jantina apa, sy bgthu la inshaAllah baby boy. Pastu mula la dia ckp hbslah klo lelaki mcm tu mcm ni perangainya nnt. hmm sedih sy dgr..klo emak abah kandung sy suka xkisah la jantina apa yg pntg kandungan sihat. Kalau lelaki sulung lg bgs sbb boleh jaga ibu dia ni nnt bila besar. Pastu tempoh hari sy mkn coklat. Salahke mkn coklat? Pastu mertua sy ckp la haaa mkn lah coklat tu. Nnt anak jd degil, xdgr kata, nakal xleh ddk diam..tgk bdk skrg semua degil2..hmm ape kena mengena. Anak blm lahir lg dah ckp memacam.. Sedih sy dengar.. Baru2 ni dia kata la dah beli barang baby ke? Sy ckp la ada la cari sikit2 buat persiapan. Dia boleh lg ckp haa beli xpyh bnyk..sepasang tuala, 2helai baju je dah cukup..xpyh beli byk2 sbb kita taktahu ape nk jd lps ni..sy terus terkedu..kenapa dia ckp mcm tu. Mak mertua bgthu kita ni taktahu takdir Allah..klo jd pape nnt xde la membazir beli brg bnyk2..terguris hati sy sekali lg..xboleh ke doakan yg baik2 je kandungan sy sihat..hmmm Berbeza dgn mak kandung sy..selalu ckp sy ni dah cari brg ke belum. Cukup ke tak brg sy dh beli. Emak abah excited sgt bila cte pasal kandungan yg bakal dilahirkan. ye sy tahu beli baju sikit2 dulu terutama baju NB sbb baby cpt besar..nnt baru beli baju lain. Ni anak first kan..mesti la rasa excited nk shopping baju dan brg baby yg comel2. Awal2 pregnant dulu sy bnyk stress dan selalu menangis..sbb sy dan suami ddk dgn mertua. Sbb mertua sy ni selalu ckp negatif (xsemua sy cerita disini).. Alhamdulillah slps berbincang dgn suami elok2..kami ddk rumah sewa skrg wlpn mulanya mendapat tentangan dari mertua. Skrg ni sekali sekala balik rumah mertua bila suami cuti. Jd xdela selalu sgt dgr kata2 negatif.. Skrg ni yg sy risau perasaan terasa dgn mertua sy ni ada effect dgn proses bersalin sy kelak x? Tp sy xpernah melawan, dengar je klo dia nk ckp pape, just mkn hati je la kdg2.. Abah selalu kata buat baik dgn mertua mcm buat baik dgn keluarga sendiri... Kdg2 sy cuba mengelak2 nk blk rumah mertua..tp bila suami ajak sy tetap ikut balik..berdosa ke sy bila terbit perasaan mcm ni? Terima kasih kpd yg sudi baca luahan sy..maaf la klo tunggang langgang cte sy~ #anakfirst #scannampakbebird #33weeks1day

90 Balas

sy faham tu sis.. wlpun sy sndri x tidur lama tmpt mil. itu semua naik turun bila kita ni d rumah mil. takda benda2 tu berlaku , tiadalah kita belajar mcamana susah payah akn dtg kelak. mula2 malu dgn mil lepas tu nnti2 sudah biasa2 dgn mil. pejam celik pejam, mula lah ada santai2 tapi lepas tu pandai awkward.. kdg pndai rasa ada keserasian kdg tu rasa mcm all alone.. x tahu mula dari mana.. kdg okey kdg x okey.. sy pernah balik2 rasa berdosa x kalau mcm ni atau x terlayan mil? huhuh.. x apa , jgn salahkan diri sendiri.. sdgkan kita ni bukannya perfect.. seboleh bolehnya kita ambil masa perbaiki diri dan tidak terlalu menonjol bila rasa kita ni x boleh buat yg terbaik. tapi apapun kita jadi diri sendiri n fikir2 juga lah mil pasti mahu kita boleh dibawa sembang juga.. jadi apa yg penting, kita steady.. n keep study lah juga apa yg mil suka n apa yg mil x suka. n kita juga ajar diri untuk sentiasa pastikan hati kita x mudah terasa. n sentiasa remind kan diri yg kita ni should ready belajar apa saja yg mungkin mil mahu kita tahu. tapi kita x perlu terus over disitu situ saja.. anddd kita kena sedar, mil ckp2 mcm tu bermakna itu bukan kali pertama mil ckp mcm tu.. itu maknanya memang begitu mil ajar anak2 kandung dia n layan dorang.. kita just ikut rentak hidup tapi jgn terpengaruh lah. kita as kita saja.. hihi..😉 ohya.. kita kalau just steady jadi orang yang dengar tu mmg dengar semua ckp mil but kekalkan sifat optimistik.. yg tenang saja (mcm gaya hero2 selalu) then peka apa kita nk buat (tapi jgn over,sampai terkurang ajar ckp dluar kotak fikiran mcm mil tegur yg pelik2) ,, semua tu boleh berubah.. mil mula2 mungkin masih on terus perli atau tegur jht2.. tapi sambil tu kita mmg mendengar but yg buruk2 kita abaikan.. boleh dikatakan ni tips mentabahkan hati.. jadi, mil pelan2 akan bosan juga.. sbb kita tak lagi blur atau bingung2.. then kita ada simpan tujuan apa perlu dibuat lepas kerja itu n kerja ini.. maknanya kita keep doing our business, baru lah mil ada sikit2 nk faham apa sbnrnya kita mahu.. kita nk yg mil jgn fikir sgt perihal peribadi kita.. n lantaklah mil ckp lah yg mil suka, sy okey saja.. yg penting sy tetap in good condition.. mcm tu.. hahah.. lama kelamaan mil pun , "yalah tu.. budak tu makin lama tau lah apa dia nk bt.. sy ajar nti, dia tau lah apa perlu buat.. bepulun pulun ckp tapi itu saja dibuatnya, bla bla bla... tapi okey pula dia.." 😅 kita steady, mil pun penat.. yeahh.. yg pnting jgn kita keluar dari jalur sampai menyinggungkn hati. wlpun mula2 tu ada.. tapi kalau terkena mcm tu, kita tarik nafas tenangkan hati n malu2 lah kalau jmpa mil balik.. 😅 but santai saja.. teruskan usaha.. sis boleh!

sye nie ank menatu org kaya pon x Macm nie.. Sye cerita duk dan mak mertua sye nie sis.. Sye nie jadi anak menatu org kaya.. Sye x baik dan mereka semua tu Sye Diorang nampak Macm apa tak, Lapas tu suka mereka je cakap Sye nie macm macm Sye nie diam je apa mereka semua cakap pasal diri Sye nie mulanye Sye x ambil tahu sgt apa mereka cakap pasal diri Sye nie Lapas tu jadi telor pulk Sye nie sabar Je... Sye ade bg tahu suami sye mak mertua sye tu mak suami sye la nie ade cakap x baik pasal Sye nie, suami cakap betul ke.. Lapas Sye bg tahu suami sye tu jadi telor pulk ye dari hari tu Sye x bg tahu suami sye apa mak mertua sye cakap x baik tengah Sye diri nie... Sye sampai dlm hati sye apa mereka cakap buruk tentang Sye nie.. Sye nie baik Macm nie pon mak mertua sye x suka Macm mana la ye.. Sye nie sebenarnye mak mertua sye x suka kan sye dari mulanye Sye masuk dlm sekeluarga mak mertua sye nie apa sye buat untuk suami sye semua alah mak mertua sye nie alah, apa sye nk buat.. Sye nk masak nasi mak mertua sye cakap Macm Macm kat sye nie.. sampai sye x masak dah kat dapur tu sampai la skg nie 2020nie tahu x sye x bg buat apa. cuma mak mertua sye cakap tunggu mak mertua sye nie masak nanti kite semua mkn sama tu je la yg mak mertua cakap Macm tu... Sye nie rasa sakit hati mak mertua cakap Macm tu kat sye nie.. 😣😣😔😞😢😢mak mertua sye ingat sye nie x perasaan sedih kot Sbb tu mak mertua sye buat macm tu ade la hari tu Sye terdangar bercara mak mertua sye nie dgn suami sye nie.. mak mertua cakap x ade cucu dan sye dgn suami sye nie Sbb mak mertua sye kata takut masa dpan cucu dia x alok nanti takut jadi macm Sye nie.. hidup nanti merapat katanye... Sye dangar semua tu Sye sedih sgt mak mertua sye blh cakap Macm tu kat sye nie.. Sye nie tanya dgn diri Sye apa salah Sye nie sebenarnye sampai kat mak mertua sye blh cakap Macm tu ye.. Sye nie sedih sye org x nampak apa sye rasa duk dgn mak mertua kan.. panjang cerita sye nie nk cerita kan

4y ago

kurg fhm la cerita awk

sama la mcm sy, mil selalu suke ckp yg negatif time sy pregnant. mmg trase hati la. die mmg slalu tnye keadaan sy msa mengandung tp kdg2 ayat die tu mengguris hati. ade skali die tnye bacaan gula ok x, alhamdulillah la ok xde gdm or apa mslh lain. die ckap awal2 mmg cmtu nt ade la tu gdm. die nk samakan keadaan sy mcm anak perempuan die mengandung ade gdm, xleh ke doa yg baik2 aje. skali tu die ade dtg kt rmh ank perempuan die, kitorg sembang2 psl pregnant ni, boleh die kate nt senang pegi hospital mtk dgn doctor nk czer terus. sy dlm hati mengucap pnjg, terus sy sound knp mak ckp cmtu doa la yg baik2 sy blh beranak normal ( tp takdir sy deliver czer sbb anak songsang). sy mmg trase dgn ayat mil sy tu, sy mengadu kt suami. esokkan tu mil ajak makan2 rmh anak perempuan die sy bgtau suami, awk nk pegi pegi la sorg sy xnk pegi. sy mmg trase hati. mujur suami faham. skrg anak sy dh 4 bulan alhamdulillah membesar dgn sihat. mil slalu jgk tnye psl cucu die ni tp byk suami yg reply sbb sy dh mcm malas nk layan dh. kalau bgtau or post gmbar itu ini ade je yg nk dikomplenkan. senang biar anak die je yg reply. mujur la mil jauh kalau duduk skali blh gaduh agak nye sbb sy ni jns baran jgk hahaha. semoga sis tabah mengharungi perangai mil sis. semoga selamat dan dipermudah urusan bersalin sis insyaAllah

sy duk dgn mak mentua lepas kahwin , then sy dapat tahu pregnant.. start dr tu dah jadi isu, mil sy janda, suami sy pun anak tunggal.. Mil sy mmg berdikari org nya..nak bt semua benda kena cepat.. sy tahu mak mentua sy baik ,dia tk bkira.. cumanya kdg sy masak dia tk makan.. mknn yg masak tu tk habis asyik buang.. yg tu tkpela.. Masa bln 3 pkp haritu, sy dgn suami kena halau dr rumah sbb dia dh tk tahan tgok kami asyik duk dalam bilik.. dia ckp kmi tk bt pape, masa tu ada adik dia dtg dgn anak2 sekali..sy ni segan nak masak ,satgi tk kena..sy letih sgt masa prgnant tu anak 1st lg..balik kerja lg letih..rumah dia besar ,bela kucing banyak pulak🥺 Paling sedih semua org dlm rumah tu pulaukan sy.. sy trtekan sgt, suami pun jd blur tk tahu nk bt apa.. Sy call mak sy cerita semua, mak sy doa2 Allah bg jalan trus utk kami keluar dr rumah tu.. Esoknya sy trdetik nak wasap makcik sy terus sy crita semua..dia pun fhm n suruh sy duk je dgn dia.. bawak brg yg perlu sudah.. Then kami keluar trus dr rumah mil n duk rumah makcik sy sampai bersalin Mil sy terus sejuk hati lps sy bersalin, dia asyik nk dtg tgok baby.. Sekarang pun duk wasap nk mnta gmbr dgn tnya kabar anak sy je.. pastu dia belikan mcm2😅 .. Sy biarkan jela, aslkn mulut tk bunyi sudah.. tp sy dgn suami mmg tkkn duk rumah dia balik..

4y ago

ye sis, betul org kata .. bila duk dekat2 bau busuk, bila duk jauh bau wangi.. baru teringat2.. sy pun tk makan hati dah dgn mentua, sy maafkan dia, dia pun mnta maaf dgn kami.. pengalaman tk boleh lupa smpai bila2 ☺️

Allahu, ada jugak yg lalui sama seperti saya, betul2 sama. Saya tak duduk dengan mertua, tapi setiap kali balik sana mesti akan dengar benda2 negative dari mulut dia pasal pregnancy. Dan saya pun sama macam sis, tak pernah melawan, diam je dengar. Cuma mampu cakap dalam hati, tak boleh ke doakan yg baik2? Sedih sangat rasanya. Emosi saya selalu terganggu, menangis sebab stress dengan mulut lepas dia. Tapi Alhamdulillah suami dan mak ayah kandung saya sangat2 baik dan positive. Sekarang ni nak dekat bersalin, saya jadi tak ikhlas nak mintak maaf kat mak mertua nanti, sebab saya fikir dia yg banyak buat salah kat saya. Kadang2 saya rasa berdosa, tapi hati ni sakit sangat. Sedih buntu taktahu nak buat apa. Sampaikan saya takut lepas anak lahir nanti nak bagi mak mertua saya jumpa dia, nanti dia cakap yg buruk2 je pasal anak saya 😭😭😭 sama jugak, mak mertua saya nak baby girl, tapi masa saya bagitahu baby boy, dia cebik buat muka kat saya seolah2 saya bersalah pulak. Allahu taktahu apa nak buat. Saya doakan kita sama2 terus kuat untuk hadapi perangai mak mertua 😔

Kita dua manusia yg berbeza kan. Sy x blh nk hidup mcm tu. Tanduk sy mmg tak blh sorok. Sy bkn jenis akn duduk diam and biar diri terseksa mcm tu. So, klu adik jenis nk ikut ckp suami, no choice bersabar jelah. Byk berdoa diberi kesabaran dulu. Itu penting . Tp klu sy, dh lama sy suruh suami pack brg dia duduk je dgn mak dia. Tgk brapa lama sy nk jd bini dia. Suami sy pula, Ape2 je hal mmg mak dia cr dia, even though ada 5 anak lain. Tp MIL xde pgai mertua neraka org kata. Most of the time sy ikut balik sbb dia suruh. Tp bila sy rs sy nk blk rumah sndr sy akn infrm husband sy nk blk. Kekadang tu sy rs rimas juga tgk husband sy n mak dia. Semua hal mak dia, dia jaga. Anything mak dia akn call dia. Smp kekadang tu rs mcm mengganggu ms kami berdua pun ada. my MIL x tidur mlm, jenis tidur siang hari. And kerap pgl husband sy time tgh mlm. Jdnya, sy rs mcm tgh mlm tu tidur sorang most of the time bila kat umah MIL. Dia pun lepak kat bilik mak dia. So bila rs fed up sy pulang ke rumah sndr. Nsb kat rumah sndr ada penghibur kucing manja sy.

mil saya pon nak pompuan 😆🤣 tapi saya buat tatahu. sebab saya mmula dapat tahu pegnen, saya doa nak anak laki. 🤪 Allah swt makbulkan 🤣 org lain nak anak pompuan ke ape ke, ini anak kita. kita yg besarkan dia 🤪 jantina ape tak kisah pon. rezeki saya Allah kenankan. Cuma, saya memang malas nak ambil hati org kata apa. sebab saya memang jaga emosi dan mental saya. sebab saya xnak lemah dan sedih masa pregnant. saya nak tunjuk kat baby yg saya kuat, so baby kena kuat. awak kuat k, saya tgk mil awak ni lain macam. apoo beli towel 1, kena beli bnyak la. mil awak ni betul ke x? kang kata xpandai jaga baby mesti dia ngamuk 🤪 awak anggap je, ada sesuatu la tu yg dia terasa, and bila tak ikut kemahuan dia, nak negatifkan org je.. awak buat layan xlayan je. org mcm tu, sakit jiwa dia jangan lekat dekat kita 🤪 #jujur

Bagi siapa2 yang mertua pertikai bab jantina anak tu. Cakap dengan dorang penentu jantina anak adalah dari benih anak lelaki dorang, anak lelaki dorang ada dua jenis kromosom yg akan tentukan jantina anak tu nanti. Org prempuan cuma ada kromosom X , org laki ada kromosom X & Y. X mewakili perempuan, Y mewakili lelaki. So kalau kromosom X bertemu X maka akan jadi perempuan, bila kromosom Y bertemu X maka akan jadi lelaki.. Kena buka kelas sains sikit dekat mertua dan suami tu. Saya bab2 ni memang saya suruh suami study jugak, bila ada mulut2 jahat sama2 boleh backup laki bini. Suami kena main peranan la. Suami isteri sepatutnya saling melengkapi, mcam pakaian la. Aku tutup kau, kau pun kena tutup aku.. Geram pulak ai 🤭🤭🤭

Hieee siss.. Saya pun hari ni 33w 1d! 😊😊😊😊😊Tak apa la apa mentua tu nak kata, yg penting mentaliti kita.... Dan husband kita... Biar 99.9% org lain mengata, yg penting pendirian kita tetap kita utamakan then u takkan rasa stress dah... Ibu ayah saya pon excited banyak tanya pasal persediaan bayi, lebih2 lagi masa PKP skrg tak dpt nak gi beli... Apa2 yg dah sedia kita pakai... Yg betul2 perlu tapi blm beli, nanti ja lengkapkan... Buat list... If you dont mind what others said, then certainly what they expressed has no effect on you and your baby... And this is what we want because if our mind is disturbed, it is unhealthy as it creates stress for the body. Yg penting husband sayangkan kita, juga sayangkan kat bayi....

Dulu mil saya ni jenis kuat pantang larang ibu mengandung. msa pregnant anak sulung saya boleh follow lagi tapi bila dah beranak pinak dan mil still dgn pantang larang mengarut tu, saya tegur cara baik , saya cakap la "ustaz kat tv ada ckp, banyak pantang larang org dulu2 yg kurafat , ada yg kita boleh ikut ada yg tak boleh dan ape yg mak ckp tu satu doa juga tau dan lebih baik la kalau mak sebut yg baik2 je psl kandungan dan baby saya ni" Lps saya ckp tu , mil dah tak sebut psl negatif2 dah . pada saya kalau sis boleh tegur, tegur je baik2 atau minta suami tegurkan . bahaya juga kata2 ibu ni kan . baby belum keluar , dah cakap hal negatif . Sis ckp je minta mil doakan yg baik2 utk kandungan dan baby sis.

4y ago

Actually bukan pasal kandungan sy je..tp semua perkara dia akan kaitkan dgn benda2 xelok..sy klo ddk sampai berjam2 dgr apa dia nk ckp..tp tu la sy jd stress dan selalu menangis..suami faham perangai mak dia dan minta izin pindah..mula2 mmg suami kena marah maki siap ckp klo dah keluar dari rumah jgn balik lg~ sy sedih sgt2..tp ahamdulillah pandai suami dan abah mertua pujuk mak mertua..dia izinkan kami pindah..skrg sy nk buat ape mkn ape semua x terbatas da..sy fikir kandungan sy je..fikir positif dan nk happy2 je 😊