stress n takut

Hai assamualaikum smua ibu2...sy xthu nk mulakan Dr mn...21.10.19 ni sy akn buka buku pink tp yg sy risaukan ialah sy ngadung ank x sah...sy buntu..sy ad bgthu psgan sy tp dy. Mcm xambik Thu ...sy ase mcm dy buat sy mcm pelepas nafsu dy...sy dh ad ank girl tp. Sme jgk x sah...ank 1 tu ngn lki lain ank 2 lki lain....sy xthu Nk ngadu kt spe LG...sy tkt nk bgthu family Syy... Smpy sy pkir nk ggurkn je...8week lbh kndungn sy

35 Balas

Bukak je buku pink, xde masalah pun..demi keselamatan baby, biarlah awak dah buat keterlanjuran, janganlah hukum anak yang tak berdosa pulak.parents sentiasa akan marah anak, lainlah kalau diorang buat tak tahu, mungkin bila dah tawar hati.kena berdepan dengan risiko yang awak create sendiri, cuma lepas nie beringatlah sis, nak buat apa pun kena ingat maruah keluarga, kebajikan anak2.orang lelaki nie memang sentiasa akan gunakan perempuan untuk nafsu, tapi diorang nak kahwin diorang tetap mencari yang lebih baik.ubahlah diri, dekat dengan Allah, demi anak2 dan maruah diri..kalau sekali boleh dikata terlanjur, tapi sampai kali ketiga? Fikirkan masa depan anak2 yang tak sah taraf..bagi kita tiada apa..tapi bagi diorang, diorang yang tanggung malu kemudian hari.

Oh dear..jgn gugurkan kandungan awk..ramai yg nak ank tp xde rezeki lg..apa yg awk buat awk kne berani tanggung risiko tu..kalau laki tu mcm x kesah je,biarkn je..awk nak paksa dy pun ssh jugak kalau dy cmtu..nnti lain pulak jdny..awk just jaga diri awk n ank2 je..apa org lain nak ckp,awk kne telan even pahit..pasal family awk tu,rasany awk kne bgtau dorg..incase anything happen to u,atleast dorg blh tahu..dorg mmg akn marah mybe tp dgr je la..mrh dorg tu bersbb,bkn suka2..syukur la kalau dorg mrh awk ke apa..tu tandany dorg msh ambik berat tentang awk..next time jdkn sbg pengajaran apa yg awk dah buat..jgn d ulang kesilapan yg sama..kalau awk ulang balik tu pilihan awk..kalau awk pilih utk ulang balik,awk kne bersedia dgn risiko yg akn dtg..jaga diri k..jgn stress,x elok utk awk dan bby..

Maaf kalau saya cakap . Kalau anak pertama pun dah tak sah , pastu tak kawen .. mana mana laki pun Akan anggap awak ni bahan pelepas nafsu mereka .. sbb apa? Anak pertama pun awak dah tak kisah, Dan sanggup ulang lagi benda yg Sama .. sumpah saya cakap mana mana laki zaman skrg Akan pandang awak ni cuma bahan mainan diorang 🤗 kalau lelaki tu buat taktau ja atas apa jadi? Awak kena pikir balik, sebelum ni pun awak pernah buat benda yg Sama .. Dan tak berkahwin, yg lagi teruk boleh ulang .. tak mustahil laki tu tak pikir " alaa buat apa nak kesah laki sebelum ni pun awak boleh buat mcm tuh? APA lagi dia ? Saya pun pening nak cakap mcm mana, sbb kesian dkt awak ..

5y ago

Takpaa, apapun jangan gugurkan anak .. jaga kandungan baik baik yer .. pasal laki ka apa lebih baik takyah pikir apa .. diri awak kandungan awak lebih penting skrg ni 💕💕💕 takdaa sapa pun nak marah awak benda dah berlaku, marah semua takda gunaa .. skrg org semua mampu bagi awak semangat nasihat dkt awak ..

Dh ada pengalaman dengan yg lama . Yg baru pun cik buat juga benda yang sama. Jangan ingat semua mudah je lepas tu buat lagi , lepas buat buat2 sampai bila? Allah uji cik masa awl2 lg anak pertama tu tp cik xsedar ke? masih buat juga dengan lelaki lain pula. Hadap je la cik. Hadap dengan senyuman dan ingat Allah. Sudah sudah laa tu. nnt bila org ckp lebih kata judge. Tp cik sendiri rosakkan diri. Cik minta kami bg moral support? Yes sure can. Tp kalau ni kali kedua berulang balik dgn lelaki lain pula tu. hummm semoga Allah lindungi cik dan anak2. Sekian.

awak dah buang nikmat yg allah bagi. pd saya better bagitahu family. diorang accept or tak itu terpulang then mental fizikal kena sedia. dosa yg kita buat jangan lepaskan pd bayi tak berdosa. awak rasa dosa awak terhapus kalau awak gugurkan dia? mana tahu baby tu akan jadi penjaga awak dan dia akan doakan awak suatu hari nnti. bila dia besar didik dia dengan baik. please be positive. jangan menyesal kemudian hari . dan banyakkan bertaubat. maaf kalau saya cakap berlebihan tp kita kena gunakan akal sebelum bertindak. may allah make it easy for ur journey.

Tak pe sis, pergi sj buat buku pink, kalau tk nak jgn gugur, hantar pada tempt sepatutnya.. Ada org memerlukan... Doa bnyk2 supaya Allah bagi sis peluang lagi untuk bertaubat dan sy doakan sis jumpa lelaki yg bertanggungjawab dan terima sis seadanya.. Lelaki sekrg kalau dia xnk bertanggungjawab dia pun takkan terlepas dari hukum tuhan.. Hidup kita ada karma sis.. Tak kena pada keluarga dia,mgkn pada anak bini diaa.. Kita tak tahu.. Yg penting sis jaga diri.. Dah dua kali buat bnd xbtl..lepas ni jangan ulangi lagi ye...😊

wsalam sis..truskan buat buku pink sbb sis ada pgalaman sdh dgn ank prtama...sis fikir masak2 dulu , dn bawa brbincng dgn bf sis..ini silapnya sis yg kedua, jdi slepas ni brhentilah ya sbb ank2 tu akn mbesar nanti..soalan2 mreka akn buat sis mnangis...jdi ubahlah hidup sis, brusaha dn trus berusaha agr brjaya jdi org yg kuat mental dn fizikal...d smping tu, kuatkan hti sis untk trus brdoa dn smbyng wlau apapun sis rasa...Tuhan xkan ubah nasib sis slagi sis xberusaha untk ubah...sis boleh 💪💪

Wslm xperlu tkut nk bkak buku pink,lg 1 klu laki tu btol2 sygkn awk die akn ikat awk jd wife die bkn jd pelepas nafsu die..tnggalkn je la laki yg xbertanggungjawab cm tu cri laki yg lbh elok skit..masa depan awk n ank2 lg penting n lg cerah ttup buku lama bkak buku bru..psl family awk kne terus terang diaorg nk mrh pon xguna sbb bnda dh jd..mula2 mmang la mak bapak mne xmrh ank buat bnda yg sama 2x tp nk menyesal pon dh xbole sbb awk dh pregnent..

5y ago

Wlcome dear..

Tk baik tau gugurkn kandungan.. Ada Cara.. Usaha... Fikirkn ank dlm kandungan.. Bby tak tau apa² ..kcian... Nk slh.. Slhkn drik sendiri.. Lahirkn bby.. Kalau Tk Nk bby tu nnti.. Bgi Org yg Nk Ada bby ..saya Bgi tips Kt awk.. Crik Org yg.. Memerlukan Ank.. Saya Fhm perasaan awk.. Kna sbr k.. Crik jln penyelesaian.. Kalau laki tu.. Tk bertnggujwb.. Ada karma nnti. Kna dkt laki yg pernh Bsm dgn awk.. Lps nie jgn ulang tau..

kalau boleh slow talk ngan family awak . kalau awak takut hm lama-ii diaorg tahu jugk Kan ? saya harap sis batalkan niat untuk gugurkan anak tuh . sya Pham ape sis lalui . jika tak keberatan kalau sis taknk anak tuh Lepas lahir sya sanggup untuk amik Dan menjaganya tapi sebelum tuh sis berhak berfikir ape akan datang and stop be enjoy with the other man . u need to be matured . Allah tak kejam sis kalau sis nak taubat .

5y ago

sama-ii sis . semoga tabah okay ? saya paham perasaan awak