minta pendapat

Aslkum ibu2 smua..sy ba brkhwin setahun lbih..ada ank sorg berusia 4 bulan..sy x bekerja sbb suami sruh jge ank..sy nk tnye,mcm mne sy nk mulakn hidup tnpa suami dgn ank kecik ye?sbb sy nk failkn penceraian dgn suami..tp sy xthu mcm mne sy nk bawa diri sy dgn ank ni..nk keje ank pn xde org jge..sy buntu tak thu nk fikir mcm mne lg..sy brsabar sbb ank kecik lg..tp rse hti ni da pudar...da twar sgt..ibu2 blh x bantu sy..mcm mne sy nk hidup dgn ank kcik tnpa suami?sy perlukn kerja?

20 Balas

Sis kena byk bersabar dulu..kehidupan rumah tangga memang mencabar,xakan sama waktu bercinta dulu..nk bagi nasihat lebih2 pun,saya xde pengalaman byk, cuma bg pandangan saya, eloklah sis berbincang dulu dan pikir pasal anak..pasal tidak bekerja tu, sy mmg dr dulu tak setuju jika isteri tidak bekerja jika sudah berkahwin sbb saya tak nak bergantung 100% pada lelaki..tp sekarang jadi suri rumah boleh jana pendapatan..mcm2 boleh buat..jd personal shopper ke, kalu sis berbakat dlm masakan ke, blh try berniaga kecil2 dulu..mmg nk start tu susah, tp insyaallah ia kan mendatangkan hasil sekiranya kita berusaha dan ikhlas melakukannya..apa2 pun,semoga sis dipermudahkan urusan ini semua.😊

Soalan tergantung.. NK jwb serba x Kena.. NK bercerai sbb xkje ke cmne . Klu isu suami x bg kje.. jgn risau.. bosan mula2 je. Perlahan Cari income.. skang byk je BT dropship tanpa kluar modal... Ckit2 Jana income.. berkahwin NI bkn utk seronok shj... Klu Kita terima shj tanpa memberi Pon susah... Klu suami x memberi Pon susah... Kne give n take.. klu sbb alasan yg xkukuh utk divorce. Lpas TU nanti berkahwin lain cmne.. hadap benda yg sama jgk.. tp klu suami kaki pukul... Bdn da koyak yg TU jgn la sis Tunggu... Xde duit Pon xpe berpisah dlu dr kne belasah gn suami...

Nk bercerai sbb laki x bg kerja ke? Atau laki ada g belasah?maaf nak tanya jgk umo berapa ni??nak tahu tak apa yg paling sy tgu selama lama ni..tunggu laki bg green light berenti kerja duduk rumah..ingt senang ke nak kerja ada anak lg.tahu berapa anta anak kt org?paling murah 400.tu belum susu pampers nk kena beli 2x ganda sbb kena letak kt umah pengasuh.dari awk kerja dpt gaji 2000 pun takkan cukup.melainkan laki awk x bg kerja tp dia x bg duit x bg belanja xbg keperluan baik awk tampar kepala laki awk tu dgn kuali.

Ermm. Dgn anak sekecil itu, tambah lagi x kewangaan yg cukup bila bercerai, rasanya mmg sukar la awal2 bercerai. Bila bercerai, bekas suami cuma bagi belanja untuk anak saja, baby nak membesar perlukan mknn seimbang. If boleh bersabar setahun 2,bersabar la, if x boleh nak buat mcm mn kan, tapi seriously bercerai semasa anak masih kecil sangat2 sukar. Nak p kerja , x ada org nak jaga anak, nak hantar dekat parents, sebulan dua ok, nnt lepas tu mula la adik beradik, mak cakap ini itu. Lagi akan buat kamu tertekan, silap2 anak tu nnt terabai....

Prkhwinn sis sbnrnya sgt2 awal lg.masi dlm proses kenal hati budi msing2.alam prkhwinn ni prlu masa utk adapt sis.ank masi kecil lg.bg sy jgnla buat kputusn trburu2.mmg biasa n normal awal2 kawin byk takde titik prsefahaman tu.akak dah 13 thn lalui alam ni.byk yg akak lalui.tp bila brsabar ada jg hikmahnye.xde rumhtgga kat dunia ni yg perfect sis.kita suami isteri la yg usahakn marriage tu jd hmpir perfect.

3y ago

sis boleh mntk tlg tak..

Honestly speaking based on experience which is bercerai ketika ank kck lg. Quite though pd mulanya tp d sbb kn bebtl da xtahan, end up decide gk utk dvorce. Pndpt sy la, u buat btl² clculation utk survive hidup tnpa suami, total cost bp nk guna.. klu ckup alhmdllah tp klu xckup cube usahakan.. at least for first 3@4month. Then u cn leave tht hsbnd yg u rsa xblh da nk go along. Insha allah ad rezeki u nnt.

Nampak macam sis dh buat keputusan dalam perkahwinan sis. Perkara pertama perlu ada is money. Sis kene ada tempat tinggal, dan kene hantar anak ke pengasuh/ taska. Dan sis boleh bekerja. Berani mencuba sesuatu yg baru sis. Kalau awk tinggal kt area KL/slangor lagi senang nk dpt keje. Sbb ada public transport. Mungkin sis boleh tinggalkan anak dikampung, mintak mak jagakan sementara sis bekerja kumpul duit.

Teruk ke masalah dgn suami?? Kenapa nak bercerai..?Hmm bercerai ni bukan perkara mudah.. Family jauh ke? Bincang dlu baik2 dgn suami kalau xboleh bincang dgn suami mana tau parents boleh bantu.. Anak kecik lagi tu sian dia.. Nak jage anak kecik bkn senang.. Kalau xboleh jugak bgi la anak parents yg jage awak buat la business jual2 kuih ke ape.. Tapi tu laa susahh la sikit nanti.

Saya suri rumah tgga sepenuh masa. Mmg Dr mula kwin suami Xbg kje.. Alhamdulillah saya suka duk rumah..rmai wanita Kalau blh nk duduk rumah..bg saya saya xkisah pun suami bg duit blnja byk atw ckt.. Asalkn Dia bg makan Pakai cukup.. Tp mcm sis sy trtya2 gk knp smpai nk bercerai.. Pkr baik2 sis..

First, cari keje dulu sis. Make sure dpt keje dulu, then u akan ada duit utk sewa rumah lain. Nk bercerai pon banyak guna duit. If u cant find happiness in your marriage, then walk away. Jangan dengar alasan, sabar demi anak, kesian kt anak, bla bla. sbb anak pon tak bahagia bila mak x bahagia.