Boleh bg kata² semangat atau tips tak? Risau sgt kene czer..

Dlu anak 1st hampir2 czer, da siap tukar baju ok masuk tube kencing. Nasib baik bukaan terus 10cm masa nurse nk tolak ke bilik ot.. Ank 3kg tepat je masa ni.. Yg 2nd ni doc siap tnya mmg nk normal ke? Ade ke ptut dia tnya gitu.. Mentang2 kita bdn besar ada gdm dia assume baby akan besar dan mmg kene czer nnti.. Kita takut sgt kene czer sbb dr penjagaan tu susah. Bdan besar nnti czer lambat baik sbb perut jenis berlipat tertutup tmpt czer lmbt nak kering.. Pastu pantang sendiri nnti + urus ank drjah 1 hntr sekolah. Ke klinik sendiri.. Masak sndiri.. Husband cuti 2mgu je lps tu terus pjj mcm biasa.. Mmg x dok skali sbb keje jauh. Adik2 jauh. Parents sakit dah tua.. Mcm² pikir risau sgt nk urus diri sendiri kalau kene czer nnti.. Tkut lambat baik..

7 Balas

czer dlm masa 2minggu luka dh boleh kering sis. sye pon jenis bdn besar, last timbang sblm bersalin 98kg. tinggi 153 je. incase awk kena czer boleh try follow step sye mana yg awk rasa sesuai dgn awk la.. dlm masa 2minggu luka sye dh kering and baik. boleh buat kerja rumah mcm biasa masuk minggu ke3. husband sye cuti 2minggu je. tapi dlm masa 2minggu tu mmg kena bergantung sepenuhnya dgn husband, sye cuma rehat urus anak je. kekdg tu ade jugak curik2 basuh baju dgn masak meggi 😂 ape sye buat, luka tu bila lps mandi wajib lap kering2. lps tu mesti duduk depan kipas kejap, halakan luka tu nak make sure kering btol. and bila time rehat pon sama jugak. halakan tmpt luka tu dkt kipas sentiasa. time mlm sye mntk husband tgok kan tmpt luka and lap guna alcohol swab. lps tu bykkn mkn orange, protein, ikan, ayam daging semua tu. mcm sye mmg x pantang makan, elakkan yg sye allergic je. telur pon mkn jee. tapi cuba dulu takut gatal kt tmpt czer tu. checkup bby pon sye pegi jugak, dkt tmpt luka tu sye selit kan kain kecik sangkut dkt seluar bila nak pg mne2. sbb kekdg x sedar situ berpeluh kan. yg ni nurse kk yg suruh buat sbb bila rahim kita mengecut kan perut mcm berlipat sikit ke bwh tutup tmpt czer tu. so bila letak kain everytime nk bgun or berdiri tu, xde la basah nnti tmpt luka tu. tapi make sure kain tu jenis serap air. boleh jugak guna panties yg jenis girdle tu mcm munafie ke utk tampung perut kita yg nak berlipat nnti tu. tapi jgn ketat sgt pulak panties tu nnti tkut darah senang beku pulak. lps tu mkn ubt hospital bagi, kalau ade obimin atau folic acid masa mengandung tu boleh mkn kalau hospital x bagi la. sbb tu salah satu cara nak bagi luka cepat sembuh.lps tu kena rajin bergerak jugak. bukan rehat tu terus x bangun. kira mcm mkn, boleh pi kt meja makan. jln2 sikit dlm rumah pi hall tgok tv ke ape ke. jnji jln. masa nak bangun dri baring tu guna kn husband atau pemegang as tempat penahan utk bangun bukan suruh husband yg angkat. turun kaki dulu bru tegak kn badan. kalau baring nk mengiring tu letak bantal dkt celah kaki, lps tu kaki sblah tinggi kan sikit, kaki yg 1 lagi tu lurus kan je. kalau betul cara jaga, msuk minggu ke3 tu mmg dh boleh buat kerja rumah.

1y ago

mmg x susah pon, cuma kite je di hantu hantukan org knon nya czer lmbt baik sakit sampai bertahun la ape la 🤣 sye mula2 pon mmg kalau boleh x nak czer, tpii dh lebih 24jam layan contraction plus bby dh berak kt dlm, sye sendiri request utk czer 🤣 cuma nya kite ni sblm tu krg ilmu je, bila dh hadap sendiri, baru sedar nak google cara nak jaga luka czer bagi cpt sembuh. lps tu baru tauu, x seteruk org ckp pon. 4jam lps bangun dri katil dh boleh jln tegak mcm biasa actually. org yg ckp teruk tu sbb dia malas nak gali ilmu cara bagi cepat sembuh. boleh je tye dgn nurse masa dorg dtg checkup dkt rumah ke atau kalau ade upah cl or mak bidan boleh tye dgn dorg. atau tye kwn2 yg pernah czer.

jaga czer sebenarnya tak sesusah yg org ckp. sy baru czer 3 bulan lepas & Alhamdulillah semua dah cantum kering elok tak sampai sebulan. sy pun badan besar & pantang sendiri. baby lahir 3.3kg, high demand & kena masak basuh baju semua sendiri. gi kk pun sendiri. seminggu pertama je agak payah sbb masih sakit bila bangun/duduk. tp still kena kerap berjalan. luka czer pastikan lap kering lepas mandi & lap kan dgn alcohol swab supaya takda kuman boleh membiak yela kita ni byk lipatan kt badan. pakai cotton panties & kerap tukar. lepas mandi, baring & keringkan dgn kipas/hairdryer sampai betul2 kering. sehari buat 3-4 kli proses keringkan tu sbb yela dia tertutup mesti berkuap. tp kalau jaga elok takda masalah. kalau berdarah/bernanah boleh ke kk nanti doc bg antibiotik. jgn risau ya.

eh kita sama. masa 1st baby hampir kena ceaser. sebab lama sgt dlm labour room. 15j tahan sakit. contraction kuat. doctor mmg decide nak ceaser. siap sendiri sign borang ceaser. doctor suruh😅😅. masok bilik ot. doctor cakap kita cuba normal. alhamdulillah baby keluar normal cuma nya kena jahit byk sbb 2nd degree tear. baby keluar 3.15kg. pregnant 2nd baby doctor xde pula tnya sy nk normal atau x. doctor siap ckp dkt sy jgn minta nk ceaser. alhamdulillah 2nd baby pon normal. tak lama mcm abg dia. sekejap je dlm labour room 9.15pm masok labour room baby keluar 9.30pm. baby keluar 3.52kg. lagi besau dr abg dia. mama dia yg terkejot siap lepas baby keluar bukan tanya baby okay ke tak. sy tya koyak byk ka x😅.. sbb trauma kena jahit byk.

Sy czer..induce bawah 2x, belon 1x, pecahkan ketuban+ drip,,last poor progress 8 jam induce bukaan masih 3cm terus kena czer. Dah masuk 2 minggu, sy xda pantang sgt, luka pun xda letak ubat ka apa.Mmg mcm tu jalah. Yg penting kena pastikan luka kering rajin2 juga siram dgn air spya x kotor. Sy pun bdn besar perut mmg geleber tmbah lg lepas bersalin ni kan. Minggu pertama mmg sakit smpai nangis sbb sy xda bedrest sgt. Anak ada kuning kna ulang alik hospital + urus lain2 lg. Tp apa pun mindset kena jaga kita kuat demi anak. Jujur mmg penat sy nngis sllu tp x pnah sy bg tau husband sy pendam. Sy control mental sy. InshaAllah sy kuat demi anak. Awak pun mesti pandai jaga diri awak sis. Kita ni kena kuat mental/jiwa, minta Allah jaga selalu.

Czer tak se ‘nightmare’ yang sis fikir. ☺️ InshaAllah kalau jaga betul2, 2 minggu luka dah kering & cantum elok. Saya 2 kali czer dua2 kali 2 minggu je luka luar baik. Yang penting kena sentiasa kering tempat luka tu. Sapu ubat yang dr bagi. Macam saya, lepas mandi saya terus baring lap2 tempat czer tu, sapu ubat, biar terdedah dalam 10 minit pun cukup la kalau ada kipas tala kan ke perut. Baby minta husband jaga kejap. Sehari 2 kali je buat macamtu. Dengan kalau ada masa takde buat apa baring kejap amek masa untuk lap2 je tempat czer tu ye la kot berpeluh ke kan. Saya husband cuti seminggu je, lagi seminggu mak saya datang tolong masakkan. And saya sampai habis pantang ulang alik gi hospital sebab baby prolong jaundice. 😉

saya pun sama kalau boleh nak elakkan kena czer... Saya 36 weeks 2hari tapi baby songsang... dah dapat tahu gitu fikiran ni macam2 keluar...Cuba tenang kan diri sendiri baby akan berpusing balik... minggu depan doktor kk refer doktor pakar ong...

fikir yang baik2..