Tlg sy,hari ke 35 luka czer ni still blom kering. Boleh je kan sapu gel gamat luxor ni kt tmpt czer?

Sy hari2 bersihkan tmpt czer pastu keringkan pakai hair dryer. Tp smlm Nurse kk ckp lambat jugak tmpt czer sy ni nk kering.. tp sy tkde drh atau nanah..ade nmpk benang..dan mmg nmpk cuma die mcm tak kering habis lg.. jadi ramai yg suggest sy pakai luxor gel gamat ni sapu kt tmpt czer.. org kata jgn minum gel ni sbb nnti bahaya keloid. Tp kalau sy sapu je, tak bahaya kan? Nk bg tmpt czer cpt kering..hm

Tlg sy,hari ke 35 luka czer ni still blom kering. Boleh je kan sapu gel gamat luxor ni kt tmpt czer?
25 Balas

Maaf sy x pernah pakai cream ni. Pengalaman dlu czer ank 1st,sy hny pakai/mkn ubt or cream yg dr hospital. Utk pemakanan doc dh pesan jgn mkn haruan or sebarang gamat. Sy hanya byk mkn buah oren sunkis,setiap menu mesti ada oren😂,alhamdulillah luka czer ok.1 lg,lps mandi anginkn.klu berpeluh pn sy bari buka tempat czer bg kena angin,x biar berpeluh.

kalau nak parut cantik , xde kloid cepat sembuh...MKN oren Sunkist/ Sunquick tanpa gula hari2.. 2@3 kali sehari..lpstu pantang mknn yg sejuk n berbisa..cuci luka hari2 keringkan..batuk tampu bantal pada perut.. elakkan angkat berat..Sy 3 minggu dah pulih sepenuhnya luka pada bahagian luar..

control diet semasa pantang..kurangkan pengambilan karbo..kalau badan jenis berisi,luka akan tertutup oleh lemak,menyebabkan luka susah utk kering..pakai panty cotton..sepanjang pantang sy pakai maternity pants..boleh menyerap peluh dgn baik,jd luka tu sentiasa kering.

aw beli Blackmores Bio C. makan tu setiap hari cepat Luka kering. buah orange saja x membantu.. lmbt sembuh. sy dulu pun tahu lambat. dh abis pantang pun basah lagi tempat czer. Amal kn mkn bio C smpai sekarang. dh 7 bulan n kulit muka pun glowing sama.

Tak pasti lah.. Tak berani guna gel beli sendiri. Hanya cream dan air cuci luka drpd klinik. Puan kering kan elok2 tak lepas mandi/ buang air? Makan makanan tinggi sumber protein dan Vitamin C utk pilihan luka. Jangan lasak, slow motion je.

Alhamdulillah sy pakai gel gamat ni time excident yg jenis kulit terkopek nmpn isi kat bahagian lutut,peha dan juga siku.😭 mmg luka cpt kering👍 dan paling best bila dh sembuh nnt kesan parut excident tu pn tak nampak sgt ..

Sy cume gune air cuci luka yg hosp bekalkn mse discharge. Hari2 kerap sy guna, n tmpt czer tu sy biar trbuka. Bile baring pkai kain batik, sy buka bg kwsn luka kne angin (ni kakak2 n kwn2 ajar). Pastu mkn oren byk

puan..ambik buah Oren 5 or 6 bj sehari, kering kan lepas mndi dan anginkan tempat Luka tu..bykkan baring Dan kurang bergerak.. insyaallah Luka akn cepat...Incase x ok juga elok g klinik nnt Dr akn bg cream..

masa sy,sy guna ni since balik dr hspital, alhamdulillah serasi dgn saya.. luka czer pon cntek je ,,anak sy ruam ke luka kening koyak tuhari pon kami pakaikan ni lepas cuci, alhamdulillah cantek je luka...

sis jgn sapu apa apa ubat d bhgian luka tu tanpa arahan dr..pling elok lap kering slps cuci dgn air bersih..byk kn pergerakan perlahan dan sesuai,mkn byk sumber vit c n protein utk proses sembuh..