Boleh share tips ceaser bg yg berbadan besar? Cara penjagaan lg² yg ada gdm, org kata luka lmbt baik

Saya risau sgt ni dah 32w baby breech tak nk pusing dok gitu dr awl.. Takut kemungkinan kene czer, takut sbb cara jaga susah. Yela saya 100+kg perut berlipat, risau tmpt czer lambat baik dan basah/berpeluh.. Ada gdm plak tu.. risaunya la.. Dah la pantang sendiri.. Renyah skit walau ada husband teman sbb ada ank bersekolah drjah 1.. Lps 2 mgu kene urus sndiri.. Oh ye, sakit czer mcm mana? Lps balik wad tu brapa lama bru sedar dan boleh ke toilet? Seramnye masa nak otw balik dr hsptl, dah la jarak sejam dr rmh jalan bkn rata. Bergoyang2 perut.. risauuu... Czer boleh urut? Lps tu mknan pantang sama je kan mcm bersalin biasa? Ubat apa perlu standby? Org kata cream yg gel tu bagus, x sure apa nama... Saya ni jenis overthinking, tp xpe nak prepare mental awl²..

2 Balas

1) utk czer hanya bius separa bdn (spinal). jadi kita akn sedar sepanjang prosedur. cuma lepas bby keluar dan dah skin to skin, dktr benarkan kita rehat (mmg effect bius akn jd mamai2. selesai prosedur, kita akn tolak ke wad dgn keadaan sedar..bius masih ada 6 jam slps prosedur, no food and drink allowed during the time. lepas 6 jam, dktr akn dtg check keadaan ibu dan cabut tiub kencing, then baru slowly ibu cuba gerak ke toilet. bab urut, lepas 6-8 minggu atau sehingga luka kering sepenuhnya. makanan waktu pantang, lebihkan protein utk penyembuhan luka lebih cepat. utk ubat, hsptl akn bekalkan heparin (cair darah - suntikan yg perlu dibuat 2kali sehari selama 10hari berturut) Dan ubatan lain spt tahan sakit, tmbh darah. jika kwsn luka ada tergesel dan sedikit luka, blh beli cecair cuci luka brand dermacyn di farmasi. penjagaan luka sgt penting jadi pastikan kwsn luka kekal kering utk elakkan jangkitan.

sakit czer macam perut kena toreh2 dengan pisau rasa dia. nak bangun, duduk, baring, batuk, bersin, ketawa, berak macam tu lah rasa dia. baru sedar tu macam mana ? bius separuh badan je kita memang sedar dari awal sampai habis, cuma lepas operate tu satu badan akan gatal2 kesan dari ubat bius . ke toilet bila dah cabut tiub kencing and rasa nak kencing or poop pergi je lah. suruh suami bawak slow2, duduk belakng. boleh urut tapi jangan urut kat tempat luka tu. sama je kalau takde allergic telur ayam semua boleh makan. so far takde ubat, doc akan bagi ubat cair darah je, cucuk sendiri hari2. jangan sapu apa2 kat tempat luka tu. lepas mandi kering kan pakai hair dryer luka tu. rasa peluh je amik hair dryer kering kan. kalau ada keluar air kat hujung2 luka bagitau misi yg buat checkup datang rumah k.