Ada idea x lauk pantang yg boleh di msk awl dan di frozen?

Saya kene pantang sendiri nnti. Husband ada seminggu je.. pastu dia pjj kerja jauh.. Kene urus semua sendiri.. Adik² jauh.. Mak sakit.. Jadi kali ni semua sendiri.. + uruskan anak drjah 1. Saya nk kene prepare lauk pantang awl, nk frozen dlu. Nnti time pantang bole perhangat, sayur je msk segar.. atau mkn je salad ke timun nnti.. Bkn xnak order luar, nak jimat.. Sy bkn org senang.. Menu yg ada dlm list, mcm sup ayam, sup ikan, ayam msk kicap blackpaper, ikan masak kicap, ikan masak pindang.. Lg apa ye lauk berkuah yg boleh di frozen..? Msk lmk bole ke mkn time pantang? Sbb kalau msk lauk kering nnti nk panaskan jd x sdap.. Lauk kering kene msk on the spot, ni kalau saya dah sihat skit da bole start msk.. Ikan ayam pun saya nk kunyit siap2 lps tu pack & frozen.. Share lg kalau korang ada idea bende² yg bole di frozen atau di siapkan awl sebelum bersalin.. Bwg putih bwg merah pun saya nk chopper siap2 n frozenkan dlm bekas kiub ais tu.. senang msk sayur nnti.. xde la lama sgt dkt dapo..

2 Balas

bwg xperlu frozen kn. just blend ltk garam sikit dkt bahagian atas and jgn blend guna air. ltk minyak je. elakkan mkn halia, blackpepper, kunyit utk 2minggu pertama atauu sepanjang ank awk ade kuning. kalau x mmg lama la kuning tu nk ilang nnti. nasihat sye 2minggu pertama makan je sup tanpa halia atau ikan bakar kosong. jgn ltk kunyit. kalau masak kicap tanpa halia and blackpepper. awk pantang sorg, kalau anak kne prolong jaundice dh menyusahkan awk nak kena pegi check kuning hari2 pulak. so elakkan makanan yg boleh trigger kuning baby. awk boleh buat siap2 ikan bilis goreng. goreng garing2 masukkan dlm balang. nnti nak makan amek je.

skg byk jgak mknn utk org bersalin yg ready to eat mcm ikan blis goreng,bwg putih goreng, serunding halia.. klu sis bley buat/bli pun ok.. just incase klu x sempat nk msk nant, at least da ade lauk2 ringkas mcm nie utk isi perut dlu.. smoga sis dpermudahkan urusan ye..