Siapa Kata Tak Boleh Makan Durian Semasa Hamil & Lepas Bersalin?

15 Balas

Kelakar pulak baca komen2..sblm ni ramai je tanya..teringin smpai nk ngs la.,mengidam la..tp bila sis ni share ramai plak yg nak bash..dia share je bg mjawab soalan ibu2 “first time” tu..based on valid article..bkn dia buat article sendri pun..sape yg da baca nk makan atau tak atas diri masing2 la..adoila..sory to say la kita ni org melayu byk sangat pantang..bila i tgk kwn2 yg bgsa lain depa xde apa pantang pun mcm kita..

Ada sebab husband or ibubapa melarang makan buah2an panas dan tajam. Walaupun pakar perubatan kata "boleh" tapi bersederhana. Banyak kes janin x bertahan disebabkan si ibu tak jaga makan masa 1st trimester. Jadi, kalau boleh elakkan makan buah2an yg sering dikaitkan dengan punca keguguran spt nenas muda & durian. Sy tahu semuanya dr rezeki Tuhan tapi apa salahnya kan usaha jaga sebelum berlaku sesuatu yang x diingini.

5y ago

Mcm kes sy makan 2 ulas durian jer sis. Masuk hospital. Bleeding teruk. Padahal sy dah minum air banyak2 selepas makan durian. Maybe badan tak sesuai kot. Tapi selepas pantang sy makan durian utk tebus rasa kempunan🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Sy hari tu beli kek durian kat SR sbb teringin nak durian ingatkan ok sbb fikir alah durian sikit je dlm kek. 😂 Tau2 mlm tu badan panas pastu perut rasa tak selesa, Menyesal pun ada masa tu. Ambil masa 2 hari jugalah baru temp. Badan normal balik. Mkn durian boleh tp kalau ada GDM dan yang on medication tu faham2 je lah ya.

Memang boleh. Sapa kata tak boleh. Cuma ikut ketahanan badan masing2 la. Sy makan 4ulas masa kandungan 16w terus bleeding. Masa kandungan 32w makan nenas baby x aktif 1 hari. So, sy buat kesimpulan durian dan nenas x sesuai utk badan sy tapi sesuai utk org lain.

Ikut ketahanan ibu mengandung. De mbr mkn je tp sederhana dlm 2-4 ulas je tapi kalo lps bersalin durian bole jd milk booster tp still mkn sederhana sb tkt effect baby. Takut pns sgt.

Kdg2 husband larang makan durian bukan sebab tak boleh makan masa pregnant tapi harga durian kan mahal 😂😂😂😂 husband nak berjimat ler tu🤭🤭🤭🤭

Saya share je..jgn berbalah kat sini.nnt mganggu ibu lain. Baca dan timbangkan ikut pemahaman sndri ye..sy tau badan masing2 xsama..tp jgn gaduh2..

Sy control makan durian sebab takut gula naik aje..sbb ade gdm..bukan sebab xboleh makan..perut tahan aje..klu xditahan mau berbiji2..🤣

5y ago

Yelah..ada org xtahan makan durian..

Memang la boleh tp jgn bnyak nthen tgk orng juga kuat tak kuat sebb durian tu panas.. Tak semua orng bdn nye kuat

Ye bersederhana tapi ada org tu makan seulas jer terus keluar darah. So, better jgn makan utk 1st trimester.