xtiarap lagi...

Bby sy nak masuk 6 bulan dah..tapi xtiarap lagi n belum boleh duduk...normal ke?ada x ibu2 sini yg bby dia sama mcm bby sy??

6 Balas

Assalamualaikum, hai mommy. Mungkin lambat sikit, tp it's normal like baby sy 7 bln + mcm tu baru pandai meniarap & melentang. Now dh 9 bln dh belajar meniti......nk meniarap lambat, tp bila dh pandai sat ja dia dh move ke next step 😀😀. Mommy jgn stress, bykkan m'baca & follow perkembangan dia 😉

Sabar sis. Setiap baby pkembangan tumbesaran dia berbeza. Biar baby discover sndiri one by one. Anak sya meniarap awal tpi dh 8 bulan baru blh duduk. Skrg baru msuk 9 bulan & tgh bljr merangkak lagi. Anak kwn sya baby dia 7 bulan dh merangkak, bdiri & bljar jln. Setiap baby bbeza sis so xpyh rsau

jgn down ye sis. bby sy pun mcm tu skrang 7 bulan lebih baru start meniarap sndri n lama sikit. dh mula mengesot tp kebelakang 😅. masa 6 bulan meniarap kdg2 nak kdg2 ngis. mgkin sbb otot blom cukup kuat. tp tu pun ad yg petikai knp xmerangkak2 lagi. just bg bby enjoy masa2 dia

Setiap bayi ada perkembangan masing2. Jangan selalu buat perbandingan dengan kawan2 sama bulan dengan dia..nanti sis akan selalu down sebab fikir anak sis ada masalah kelewatan perkembangan..doa yg baik2..in sha Allah , yg datang pun baik2 je.

xde masalah ttg itu.. ikut perkembangan bayi... jgn takut... ibu2 kena byk membaca ye.. supaya x stress...

perkembangan setiap anak ni lain sis..ada cepat ada lmbat..