Baby sembelit

Assalamualaikum ibu2..bby sy 6 bulan 28 hari .sebelum ni berak ok je tapi minggu ni bby start sembelit n najis keras..skrng sy stop bgi bubur nasi sy just bgi puree labu,brokoli n syur je tpi bby still susah berak.ada x tips or ubat utk hilngkn sembelit bby?da bagi minum air kosong bby x brpa suka minum air kosong😓😓😓#pleasehelp #bantusharing #firstmom #firstbaby

Baby sembelit
12 Balas

Anak sy pun baru ni sembelit. Sy bwk pergi klinik keluarga jumpa dr pakar kanak2. Dia check dulu samada perut anak keras atau tak. Dia akan tanya reaction anak waktu nak membuang tu maam mana. Anak menangis yg x blh pujuk atau masih blh ditenangkan? Then, dia akan check punggung anak teruk ke tak lecet akibat sembelit tu. Anak sy alhamdulillah dr kata sembelit biasa je. X serious. Apa yg perlu risau, kalau anak nangis tak stop. Dan najis berdarah. Tu perlu risau takut ada pendarahan dlm punggung anak. Anak sy dpt ubat pelembut najis

8mo ago

ok sis tq.ank sy x ngis cuma meneran n najis kluar sikit2 je n keras

brokoli boleh menyebabkan sembelit. anak sy makan brokoli,susah berak. thats why,bila bagi anak makan,kita disarankan 3 days rule. maksudnya kenalkan anak dengan makanan baru dan pantau jika ada perubahan terhadap anak,contohnya alergik,sembelit atau cirit birit. jangan bagi bubur dengan 2 jenis sayur sekaligus. try satu2. contohnya bubur dgn carrot,cuba selama 3 hari. then tukar menu,bubur dgn brokoli selama 3 hari. cara begini kita boleh tau makanan apa yg sesuai dengan anak.

Labu dgn brokoli tu sayur karbo sis.. Sebab tu masih sembelit.. If nak bagi, better bagi sayur berdaun.. Sayuran berubi tu hold dulu ye.. Contoh: bubur+ayam+sawi.. Bg mcm ni je.. Carrot, labu, brokoli, keledek semu ni stop dulu.. Better bg puree buah.. Buah naga utk anak sy mmg the best… Besepah kluar output 🤣 pisang jgn bagi ye.. Baby sembelit nnt sembelit lago

7mo ago

Sebab pisang ni dia serap byk air dlm badan..so kalo sembelit, bertambahlah sembelit

Cuba seimbangkan meals. Cth: Bubur + ayam + sayuran berdaun hijau (cth, sawi, pakchoy) Buah boleh kenalkan, beri yang mudah pun takpe spt buah naga. Cuba beri air kosong suhu sejuk.

8mo ago

ok sis tq

ade skali baby sy pon jadi mcm ni.. sbb ade byk labu, sy gantikan nasi tu dgn labu.. gilir2.. labu+ayam+sayur berdaun.. now ok da.. cuma air masak tu la payah nau nk mnum 😅

ada baca yg minyak evoo titis dlm bubur anak boleh kurangkn sembelit. tk pasti betul ke tk. blum try. cuba awak google

7mo ago

oh yeke. sy pun tk psti . sbb tu sruh gogle dlu. sy tgok kt youtube org tu ckp nurse bgtau utk kurangkn sembelit sng mmbuang

sama mcm baby saya masa mula2 dpt makan.. 2 hari sekali berak n sembelit.. sya blend buah naga bagi makn lps tu okey da

maybe perut masih belum boleh process baik mcm beras n labu.. boleh mix dgn 1 sayur n 1 protein je dulu..

anak saya pun sembelit makan pisang tapi bila bagi buah naga fuhhh lega dia mmbuang

Brokoli and labu tak sesuai sis. Bagi buah