Mama, Malaysia

Mommy of 3 rambunctious cub

About Mama

Kafein
Assalamualaikum.. Ada tak mommy dalam ni suka minum kafein masa pregnant.. contoh air kopi n nescafe ...Ada effect apa2 tak ya pada kandungan kalau kerap minuk kafein
saya suka minum kopi tapi limit segelas waktu pagi saja time breakfast.
Akk spupu sy mse preggy stress n asek mnum nescafe skrg ank dye kne eczema.. berbeza la dgn ank no 1 n 2 xmnum nes ok je kulit..
Sy minum je. Tekak ni asek nk minum starbuck je. Hehe. Alhamdulillah semua ok. Tapi kne minum byk air masak lah lepas tu.
Hb sy drop dr 14.3 smpai 10.9 sbb coffee addict 😢😢 last kena insaf la skejap..naikkan hb smula..kena stop coffee @ caffeine la.. huhu sedih😭😭
Expert
Salam sejahtera puan, untuk makluman anda pengambilan kafein ketika hamil adalah tidak digalakkan. Sekirany anda mahu mengambil kafein ketika hamil, hadkan kepada maksimum 200gram sahaja sehari. Pen
..more
Makan beras
Hai mommy..nak tanya dekat sini ada ke mommy preggy suka makan beras ... Ada effect apa2 tak ea..
Sy pon suke mkn beras dri 25 minggu...risau hak sbb ade yg ckp nnti bby kuning...tpi tk bole thn klu sari tk cium and gigit beras tu...nikmat nye...hehe
sme mcm biras sye..time preggy nak mkn beras..xde plk risiko ape2..cuba tye doc la..
DOBI
assalam mommy..boleh ke basuh baju baby n keringkan di dobi ya...risau pulak takot apa2..yela kat dobi tu bukan sorg dua yg mendobi.. Pengering mesin basuh kat umah ni problem..tambah pulak sekarang a
..read
Baby belum 6 bulan sy mmg xmasuk mesin..
VIP Member
Sy plak ikut keadaan..ehehehehe...kalau free time memang bsuh guna tngan...kalau malas skit mmang dobi...tpi jrg la pegi dobi..sbab ada jga kan msin basuh..😂😂
Pegi Uma sedara tompang basuh baju ♥️
sy cuci tangan sbb geli la dobi. duk imagine org basuh underwear yg entah dia punya pengotor tahap mana pun xtau. tambah2 nk basuh baju baby..tp terpulang...boleh je kalau nak dobi. pilihan masing2
Kalau sy dobi je . Nak buat cmne kalau spin washing machine xbole guna . Terpaksa laa . Think positive . Kita nak yg bersih je . Jgn risau laa .
Gatal2 kena gigit nyamuk
Hai mommy , nak tanya anak korang pernah tak kena gigit nyamok lepas tu anak2 rajin menggaru sampai jadi kudis... Cream apa bagus utk sapu ye.. Mama stress anak gegirl kaki dh macam apa bertanda byk
..read
Saya pun ank kene ggt nyamuk n bparut..nak tahu jugak cream ape yg bgus..
Sy pakai sebamed je kak.
Vitamin
Assalamualaikum mommy2 semua.. Sy nak tanya , vitamin c apa bagus utk ank berumur 9 tahun ye.. anak sy ni antibody tak kuat , selalu sgt demam.. baru minggu lepas demam..ehh ni demam lagi.. Boleh sug
..read
VIP Member
Appeton bagus
Makanan naikkan hb ketika hamil
Mana mana ibu hamil yg hb low boleh mencuba ya
thumb image
Poll
Tq info. 👍
Result lepas minum air gula
Result selepas minum air gula 5.9.. 5.9 ni tinggi ke sbb misi suruh buat bsp.. #Tanyakan utk kawan
sy pun hri tu tinggi jg. tp ikut berat sy dari buking smpai date minum air gula tu okey jg. biasa nya nurse kira berat dri buking.
Ni bacaan pertama ke? Masa puasa? Klu tak silap sy ni bacaan pertama sis maksudkan. Mmg tinggi. Sbb klu ni bacaan kedua slps 2jam minum air gula bacaan ni normal je. Knp plak perlu bsp.. Rendah je ni.
..more
Berat naik
Hai mommy semua..Ada tak mommy preggy kt sini berat dia naik dekat 3kg dlm masa sebulan..berat sy naik 2.8kg .. hari rabu kena minum air gula 😂😂 #19weeks3day
VIP Member
Say berat Naik 4 kg tiap bulan.2 minggu akan Naik 2kg.
Vitamin
Hai semua..sy nak tanya ni selain dari ubat klinik bg korang ada makan supplement lain tak..contoh vitamic c yg larut dlm air tu ke..bole ke minum ya??
VIP Member
Dah cukup sis, x perlu tambah apa. Tapi kalau nk amalkan pati delima bagus untuk kawal HB
Xperlu kot supp bagai. Vitamin yg kk bg dh ckup. Jaga makan. Dengar nasihat doktor insyaAllah semuanya baik2 je. Supp ni dikhuatiri akan lebih memudharatkan. Ckup makanan yg berkhasiat.
Better jgn ambil supplement ape2 tnpe doctors approval.. kena tnye doctor dlu
Sy mkn ostematrix dan omega guard shaklee..
sy mkan maltofer gn vit c cebion..
Hb low
susu apa yg boleh naikkan hb ea.. hb sy menurun dari 11.9 turun ke 9.7..
Cube try susu kurma fresh farm..