Baby taknak susu botol

Baby saya 2bulan 15hari...masa 20 hari ada juga bg susu guna botol...dia xmau wlaupun susu bdan yg saya bg...dh puas try mcm2 jenis botol susu...puting pupici yg viral tu pun dh cuba gak tpi tetap nangis xnak hisap..ank sya fully breastfeeding...nk direct dri bdan je..ada x mak2 kt sini sama mcm sya??

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya dulu mcm sis juga. Ada satu hari tu sy tetiba jatuh sakit pada waktu mlm dan warded hospital 4hari.Tinggal la si kecil dgn mak saya. Mak saya ckap mula2, memang dia refuse susu botol. Last2, dia lapar dia hisap. Akhirnya. Masa tu bg dia botol pigeon wide neck. Tukar btol lain dia xmau.

3y ago

Yelah sis...sya pnat2 pam susu bdan tpi dia tolak xmau hsap susu mlalui btol..klau bg fm lagilah dia xnk...sya slalu xshat..nk biasakn dia dgn btol susu...skrg dh mcm2 botol susu dbeli..semua dia tolak

Anak sy 2bulan 13hari..sama jgk x nak botol..mcm2 jenis botol & puting dah cuba..dia tolak dgn lidah je..makin di bagi makin kuat dia menangis..sampai sy terpaksa resign kerja sbb bos dh bnyk kali panggil suruh masuk kerja..😂😂

3y ago

Yelah sis...memang dia nangis klau bg susu dlm btol...klau kta shat xpelah juga..ada time kta xshat tu yg susah skit..dhlh sy bsalin czer...ingat hsap btol snang skit adik sya nk jaga..ni x...tggl skjp ambik perancang pun dh ngis...

VIP Member

mcm anak sy jugak. tolak botol susu. awal2 dulu selang seli kejap df kejap botol dia ok je minum. lps tu kerap direct feeding jadi x igt nak bg botol. sudahnya dia tolak botol. huhu

Cuba bagi pakai syringe dulu sis. Lps tu nanti try slowly bg minum pakai botol time baby terjaga tgh malam nak susu. Kena usaha lebih sikit sbb baby dah biasa dgn nipple mommy kan.

Cuba sis try botol comotomo... Anak sy.. Sy try guna comotomo.. Alhamdulillah dia terima.. Sbb resemble mcm mother's breast... Mahal sikit la tapi...

Mcm anak saya jugak..kalau lama2 xbg directfeeding,nnti dia akan hisap jugak...

macam anak sye , nasib baik lah sye suri rumah 😅