Apa patut sy lakukan? Tolong bg sy nasihat Dan share pengalaman 🙏

Saya nak tanya. Ada tak pengalaman masa 1St scan LMP spatutnya 8w tp masa scan 6w ada kantung n janin tp blm nmpk heartbeat doktor suruh datang lg 2minggu utk scan semula. Next 2 weeks dtg scan balik usia kandungan baru 7w sama juga ada kantung n janin tp masih tak nmpak heartbeat lg just naik seminggu je usianya. Dr swasta refer ke hospital utk jumpa doktor pakar o&g lg next 2 weeks maybe untuk dnc sy taktau. Sepanjang kehamilan ni saya takda bleeding apa². Kenapa macam ni ya? Ada tak yg pernah alami macam saya? #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #bantusharing

1 Balas

Haritu sy pregnant twin, lps tu mggu ke 8 baby sorang 6weeks sorang 8weeks tp both ada heartbeat mmg scan dah boleh dgr. Tp mggu ke 10 doktor detect one of them mmg kira x menjadi sbb saiz by sgt membesar dari yg sepatutnya. Then dtg mggu ke 12 doktor dah sahkan yg sorang mmg dah xde, sorang membesar dgn baik ikut perkembangan yang sepatutnya. Mmg xde bleeding & doktor x boleh buat apa2 sbb ada sorang lagi yg membesar dgn elok, jd mungkin puan boleh dapatkan pendapat doktor pakar sbb selalunya dlm mggu ke 7@8 mcm tu dah boleh dgr heartbeat tp depend on klinik yg puan pegi check up. ada yg jenis mesin lama dia xbrapa dpt nk detect heartbeat tu kot,tp kalau dh sampai 10@12 mggu degup jantung dlbaby dh jelas kedengaran tu. Tu sy xpasti lagi puan mmg kena jumpa pakar yg lebih tahu masalah puan.