Adilla profile icon
PlatinumPlatinum

Adilla, Malaysia

Contributor

About Adilla

Adam ❣️ Adhwa

Posts(10)Replies(214)Photos(0)

Baby dec 2020

13/12 - Pukul 10am bangun tidur gara2 sakit perut. Ingatkan sakit biase je, pergi toilet tengok turun darah dah. Lepas je mandi ape semua, dah mule rase contraction, sejam dalam 2 kali je. Masuk je maghrib, dah start setengah jam sekali. Still tahan tak pergi hospital. Konon nye nak tunggu betul2 sakit. Sekali hambek kau, pukul 2am, memang dah tak boleh tahan, ingat nak tidur, tapi contraction makin kuat. Terus call laki aku, cakap tak tahan sakit. So dengan pantas lah laki aku balik, antau g hospital. Sampai hospital, check jalan bukak dah 4cm, ingat kene tolak lr terus, eh tak nye, disebabkan covid ni 6cm baru dia tolak. Takpe lah, sekurang2 nye Lega dah hati ni sebab jalan dah bukak. Dalam hati harap2 boleh normal. Dah check jalan, kene tunggu dekat bawah dulu, sebab katil penuh. So, takboleh nak check in lagi. Tunggu punye tunggu, pukul 5am, baru ade katil. 2jam jugak lah menunggu. Mase dah sampai kat katil, makin kuat contraction, punye lah tak tahan teran sikit2, ketuk ketampi, jalan2. Pukul 7, sarapan sampai. Ikutkan hati taknak makan. Sebab tengah sakit, memang tak lalu. Lepastu nurse nampak muke menahan sakit ni, dia bagi tahu dokter, dokter check jalan bukak dah 6cm. Dalam hati aku punye lah seronok. Lepastu nurse pakse suruh makan, sebab takut takde tenage. Gagah lah makan jugak. 730am tukar baju, terus tolak lr. Sampai lr, semua datang check jalan bukak 7cm, contraction makin kuat, ctg baby mula dah tak cun. Sekali dokter dok seluk2, pecah kan air ketuban, ctg baby makin drop sikit demi sikit. Lepastu dia suruh aku teran jugak dalam keadaan jalan 7cm,dalam mase sama dia tolong. Setengah jam je dalam lr, tapi takde rezeki nak beranak normal. Terpakse emergency ceaser. Luluh nye lah hati, 7cm dah bukak. Tapi disebabkan nak selamat kan baby, reda jelah. Sampai je bilik ot, dokter decide untuk full bius, sebab pukul 7 aku baru makan. So dia takut aku muntah. Kalau nak tahu, ctg baby aku dari normal, drop sampai 70. Tu yang terpakse emergency ceaser. Alhamdulillah, anak aku selamat lahir pade 14/12 pukul 940am.

Read more
Baby dec 2020
 profile icon
Write a reply