Anxiety moms

Assalamualaikum moms, maaf terlebih dahulu saya ucapkan. Saya bukan nak minta simpati, just nak luahkan n nak pendapat. Sebelum khawin saya memang ada anxiety n depress, masa pregnant saya kerap anxiety, n sekarang baby dah lahir … Saya harap saya boleh bagi dia yang terbaik. Currently, saya tak tahu kenapa dia macam protes dengan saya. Baby saya nak masuk 3 month. Tapi dia tak follow perkembangan bayi usianya. Saya ibu baru, saya tak banyak ilmu.Anak saya kerap nangis, kerap tidur tapi malam susah tidur,bila saya panggil nama dia atau borak dengan dia…Mesti dia bagi respon negatif macam dia akan menangis . Kadang saya hampir termarah dia. Cuma saya kerap ingatkan diri yang saya nak terbaik untuk dia. Masa pregnant saya anxiety n sebab tu kesihatan saya,pemakanan saya merosot. Last2 anak lahir secara czer dan depend susu formula. Bila dia berjaga malam, saya xada masa nak bonding time pun dengan dia. Tidur pulak saya terpaksa gunakan buaian. Bila dia nangis saya pujuk x jalan, saya bagi puting kosong. Saya teringin nak dia boleh tidur sebelah saya, ada masa berborak gelak tawa ngan saya. Saya rasa macam ada anak, tapi anak pun xnak kat saya. Bila saya cerita kat suami, suami kat tak pe ni fasa slow2. Nanti dia akan tahubyg selalu ada dengan dia tu ibu dia. Tak lama lagi saya akan masuk kerja, saya tahu saya akan stresss lepas tu. Jadi saya rasa demi kebaikan dia, saya serah kepada ibu saya buat sementara waktu untuk jaga dia. Momss…Macam mana saya nak ada bonding dengan anak sendiri if otak selalu memberontak bila dia meragam? Ada sekali bila saya bagi dia susu n dia nangis , tiba-tiba susu tersedak, hati kata “biarlah kau. Asyik nangis jer. Penat aku!”…Padahal saya nak jadi ibu yg terbaik untuk dia#ingintahu #firstbaby #seriusnanya #firstmom #AnxietyFighter

17 Balas

Awak belajar ilmu parenting. awak search baby fasa umur 0-3bulan apa yg baby boleh buat. baby tak protes dgn awak. masa siang cuba awak jgn bg tido sgt. bila baby dh tido siang banyak. mlm mmg baby akan xnk tdo. baby menangis tu cara dia nk berkomunikasi dgn awak. baby menangis bukan dia xcukup susu. cuba tengok perut dia selesa ke tak, pampers penuh ke tak, dan lain2 lg.

baru jdi ngn baby mlm tdi...dri kol 12am smpai 3am which is ni pling lame brperang sjk dia lahir bulan 9 hri tu...smpai ilang suara baby mnangis..mcm2 jenis silat kuar dkung,dodoi tkr pampers,nyusu sume da buat..last2 tido sbb pnat nangis...haha...tp ni la pgalaman..x sume org bole rasa..so hargaila moment2 cam ni...

boleh follow page Facebook baby language puan utk bantu puan faham kerenah tidur baby. kena cari ilmu, zaman sekarang hujung jari je ilmu. takda alasan utk cakap tak tahu lagi dah ... maybe puan perlu tempat luah face to face yg lebih bertauliah..takda newborn yg xmau dekat ibunya..

ada mkn ubt ke x?jgn skip ubt.bgila org lain jaga dlu bby klo mcmni cara pmikiran sis..ada ke bby umo 3 bln yg nk kna phm dgn sis..sis la yg kna tmbh pngtahuan psl bby..dy bby lgi.mna dy reti protes2..

selalunya baby newborn ni boleh rasa emosi ibu dia. ibu happy ank pun happy.

sis penat

😕