Anxiety moms

Assalamualaikum moms, maaf terlebih dahulu saya ucapkan. Saya bukan nak minta simpati, just nak luahkan n nak pendapat. Sebelum khawin saya memang ada anxiety n depress, masa pregnant saya kerap anxiety, n sekarang baby dah lahir … Saya harap saya boleh bagi dia yang terbaik. Currently, saya tak tahu kenapa dia macam protes dengan saya. Baby saya nak masuk 3 month. Tapi dia tak follow perkembangan bayi usianya. Saya ibu baru, saya tak banyak ilmu.Anak saya kerap nangis, kerap tidur tapi malam susah tidur,bila saya panggil nama dia atau borak dengan dia…Mesti dia bagi respon negatif macam dia akan menangis . Kadang saya hampir termarah dia. Cuma saya kerap ingatkan diri yang saya nak terbaik untuk dia. Masa pregnant saya anxiety n sebab tu kesihatan saya,pemakanan saya merosot. Last2 anak lahir secara czer dan depend susu formula. Bila dia berjaga malam, saya xada masa nak bonding time pun dengan dia. Tidur pulak saya terpaksa gunakan buaian. Bila dia nangis saya pujuk x jalan, saya bagi puting kosong. Saya teringin nak dia boleh tidur sebelah saya, ada masa berborak gelak tawa ngan saya. Saya rasa macam ada anak, tapi anak pun xnak kat saya. Bila saya cerita kat suami, suami kat tak pe ni fasa slow2. Nanti dia akan tahubyg selalu ada dengan dia tu ibu dia. Tak lama lagi saya akan masuk kerja, saya tahu saya akan stresss lepas tu. Jadi saya rasa demi kebaikan dia, saya serah kepada ibu saya buat sementara waktu untuk jaga dia. Momss…Macam mana saya nak ada bonding dengan anak sendiri if otak selalu memberontak bila dia meragam? Ada sekali bila saya bagi dia susu n dia nangis , tiba-tiba susu tersedak, hati kata “biarlah kau. Asyik nangis jer. Penat aku!”…Padahal saya nak jadi ibu yg terbaik untuk dia#ingintahu #firstbaby #seriusnanya #firstmom #AnxietyFighter

17 Balas

𝗦𝗶𝘀 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗹𝘂 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗸 𝘀𝘂𝗿𝗮𝗵𝟮 𝘀𝗶𝘀. 𝗜𝗻𝘀𝗵𝗮𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗮𝗻𝘁𝘂 𝘁𝗲𝗻𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 & 𝗷𝘂𝗴𝗮 𝗲𝗺𝗼𝘀𝗶 𝘀𝗶𝘀. 𝗦𝗮𝘆𝗮 𝗯𝗯𝘆 𝗯𝗿𝘂 𝘀𝗲𝗯𝘂𝗹𝗮𝗻 𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝘀𝗶𝘀. 𝗺𝘂𝗹𝗮𝟮 𝗹𝗴 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗸 𝘀𝗯𝗯 𝗮𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗯𝗹𝘂𝗲𝘀. 𝗣𝗲𝗻𝗮𝘁 .𝘅 𝗰𝘂𝗸𝘂𝗽 𝘁𝗱𝗼 𝘀𝘆 𝗱𝗴𝗻 𝗵𝘂𝘀𝗯𝗮𝗻𝗱 . 𝗞𝗲𝗻𝗮 𝗺𝗶𝗻𝘁𝗮𝗸 𝘁𝗹𝗴 𝗷𝘂𝗴𝗮 𝘀𝘂𝗮𝗺𝗶 𝗷𝗴𝗲 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗶𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗴 𝗷𝗲 𝘆𝗲.. 𝗦𝗶𝘀 𝗽𝗲𝗻𝗮𝘁 𝗯𝗴 𝗷𝗲 𝘀𝘂𝗮𝗺𝗶 𝗷𝗴𝗲 𝘀𝗶𝘀 𝗿𝗲𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗱𝗼 𝗰𝘂𝗸𝘂𝗽 𝗺𝗸𝗻 𝗸𝗲𝗻𝘆𝗮𝗻𝗴𝟮 𝗸𝗮𝗹𝗮𝘂𝘅 𝘁𝘂 𝘆𝗴 𝗯𝘂𝗮𝘁 𝗸𝗶𝘁𝗮 𝗷𝗱 𝗺𝗮𝗿𝗮𝗵 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀. 𝗗𝗼𝗮 𝗯𝗻𝘆𝗮𝗸𝟮 𝗶𝘀𝘁𝗶𝗴𝗵𝗳𝗮𝗿 𝗯𝘆𝗸𝟮 𝘀𝗶𝘀. 𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗯𝗲𝗹𝘂𝗺 𝗻𝗮𝗺𝗽𝗮𝗸 𝘀𝗴𝘁 𝗹𝗴 . 𝗱𝗶𝗮 𝗰𝘂𝗺𝗮 𝗸𝗲𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗮𝗸 𝗻𝘆𝗲 𝗱𝗴𝗻 𝘀𝘂𝗮𝗿𝗮. 𝗦𝗼 𝘀𝗶𝘀 𝗯𝘆𝗸𝗸𝗻 𝗯𝗲𝗿𝗰𝗮𝗸𝗮𝗽 𝗱𝗴𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝘅𝗿𝗲𝘀𝗽𝗼𝗻. 𝗜𝗻𝘀𝗵𝗮𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵 𝗺𝗮𝗸𝗶𝗻 𝗯𝗲𝘀𝗮𝗿 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗼𝗸..

ibu,peluk baby tu bila dia nangis...time peluk tu pun dh ad bonding dah...peluk sambil cakap benda2 yg baik mcm "ya sayang ibu kt sini..." "ibu ni ibu...nape ni..alololo x moh nangies2.." "baby sedih ibu pun sedih la..ibu majuk laa..heheh x de lah ibu gurau je syg..."...cuba lah.. sye pun ad mslh emosi tp alhamdulillah sye dpt tangani mse pregnant dan bila baby lahir,perasaan tu ada tp x seteruk mse anak dara,mse dh kawen dan masa sblm mengandung 4bulan....masuk kandungan 5 bulan bila emosi sye tak stabil sye banyakkan nyanyi,borak dan meluah perasaan dgn baby dlm perut.. dia lahir2 je seakan faham mak dia mcm mne tp baby kan,ada masa dia nangis tanpa sye tahu kenapa..cuba figure out,x dpt ,sye dukung n peluk dia sambil say sorry sbb x jumpa kenapa dia nangis..sudahnye baby tenang sikit barulah sye ad akal nk cek pampers atau cek perut kembung ke... jgn give up ya,ibu .. sye pun first mom...jom cari ilmu sme2...❤️ sending love from online ❤️❤️❤️

u need a helper. buat sementara, ok je bg kat mak jaga. bagi u tenang² tambah lg ilmu parenting. baby i dulu jenis high need baby tp masa tu x tau pun about that term. i sgt2 lah emosi sampai hari2 nangis. 1st time kurang ilmu, tak pandai jaga emosi. husband busy kerja, mak sendiri pon tak bape sihat tak leh nak dukung baby. bila sambung ML kat rumah dgn baby memang honestly i byk menjerit. kesan dia lebih kurang 2 tahun sy tak boleh dgr budak nangis. sib bek husband boleh handle. tp dia pun trauma tau nak ada baby pastu. baby pon biasa meragam lebih kurang 3-4 bulan je. lepastu seronok da nak main. insyaAllah da masuk kerja nanti, mak u jaga, u akan lebih ok. still got time nak bonding. mcm i pon, i rasa bila masuk kerja, baby hantar babysitter dah x byk meragam, tiap kali jemput i selfie dgn baby sbb da pandai senyum, balik tu main2 dgn dia ❤️

2y ago

now anak sulung i yg byk ragam tu da 5yo, ok je bonding i dgn die hihi. husband i pon baru ready nk ada baby 😅 i think nanti u pon kena jarak lama sikit utk next baby.

sis penat tu .. baby umur tu mmg byk ragam .. lagi 1 dia kerap tdur siang jadi mlm mmg dia berjaga .. dia blm kenal lagi siang mlm .. bby dpt rasa kalau ibu dia dlm keadaan marah .. so sblm pegang dia byakkan sabar .. tenangkan diri dulu .. dia meragam try check perut dia dulu ke kot2 angin ke apa kan .. tukar pampes ke .. tpi kalau smua ok still gak meragam , tu dia nak ibu dia pegang dia .. dodoikan dia , nyanyikan zikir dkt dia , tepuk2 dia .. dia kdng nak merap dgn ibu dia .. jadi sblm nak pegang dia pastikan ibu x stress .. dia x pandai ckp tu dia nangis .. tapi kita ni x faham sebab apa dorg nangis .. kita kena tenangkan diri kita dulu sblm kita nak tenangkan baby kita senang kita tau apa punca dia meragam .. jgn stress2😊 dia nak ibu dia manja dgn dia , belai dia , dodoikan dia , tepuk2 dia ..

mungkin sis ada baby blues atau pospartum depression jugak. please seek medical help if you previously had been diagnosed with anxiety and depression. jangan malu minta pertolongan ya mommy. takpe, tak dosa pun bagi formula, tidur buai dan puting kosong. setiap anak tu lain2. jgn dgr sgt ckp org yg buat mcm ni mcm tu x bagus la ape la. masa dia tidur ke or tenang ke, cuba awk ckp2 dengan dia. doakan dia. pastu baca zikir "ya latif" dan tiup di ubun2 dia. mula2 je baby akan meragam mcm tu. nnt lama2 dia akan ok. sis kena sabar banyak2. anggap ni Allah nak uji. boleh try sleep training slow2. sbb supposedly dia da kenal siang da malam. waktu siang maybe mommy boleh tidurkan dia kt buai. malam tidur kt katil. try bedung baby. supaya dia rasa tenang. boleh tgok kt youtube mcm mana cara nak tenangkan baby yg ada colic.

sy tak rasa sis xde bonding dgn anak..dia nangis kdg2 sbb kenal bau mak dia..nak manja lebih sikit,nak ibu dodoi, suka ibu peluk dia..even sis x breasfeed dia pun,baby masih kenal bau mak dia.. cuba google cara2 pegang baby utk tenangkan dia..mungkin dia colic/high need baby which is ada cara pegang utk tenangkan dia..xpe 1st time mom xperlu jadi perfect pun, byk lagi kena belajar..mcm kita amik degree laa,3-4tahun belajar dgn puluh2 subjek baru boleh grad..so take it slowly,semua ibu nak yg terbaik..mengandung dan melahirkan pun dah cukup hebat sis💪💪

Waalaikumussalam. Setahu saya anxiety ada ambil ubat bila dah tak terkawal. Kalau mommy rasa susah nak kawal jumpa pakar ya. Yang pasti yang tak pernah kena anxiety. Memang sensitif bila ada anak. Masa berpantang memang penting jaga emosi. Jaga anak ikut kemampuan, bila penat minta suami jaga kan. Nak ada bonding masa baby nak susu boleh pandang muka anak. Buat eye contact. Keep cakap mommy sayang dia bisik kat telinga. Kena banyak sabar. Masa kecil memang anak nangis, tu je cara dia express apa yang dia nak. Banyak baca surah atau berdoa juga ya. Moga kuat dan dipermudah urusan

Nangis tu cara baby berkomunikasi, mcm ank sy la, lmbt mnd sikit dia menangis suruh cpt2 mndkn dia.. Search pasal tangisan baby, nnt sis bole agak dia nangis tu sbb apa? Klo sblm ni dia jenis relax pastu tetiba seminggu ni meragam memby tgh beralih bulan.. Mcm ank sy mcmtu..lps seminggu tau2 dah ada skill baru.. Sis follow baby language kt fb tu utk lg fhm psl baby.. Out topic anxiety ni mmg doc yg bagitau eh sis.. Mcm mana ya mcm kita org terdekat nk bantu org yg ada anxiety ni?

ni bukan sbb anxiety tp ni sebab sis kurang ilmu. kalau sy jadi baby tu sy pun stress. bila stress memg sy akan meragam and menangis je la. even if anak minum susu formula, bonding ibu dgn anak masih kuat. sis kena tenang, banyakkan ilmu pasal jaga anak kecik. masuk kelas berbayar mahupun free utk diri sendiri. letak anak dekat mak jaga bukan satu keptusan yg agak bagus.

sebelum baby nnagis,dh nmpk cue dia nk susu,bg susu. jgn biasakan dia menangis merengek dulu bru bg. lg2 baby girl. dia akan merajuk,menangis. kena pujuk,dukung,bwk jln2 dlu. bru dia tenang,bg susu. waktu siang lpas mandikan dia,bg susu,bg dia kenyang dlu,boleh borak2 dgn dia. oh ya lpas bg susu,tepuk2 belakang baby,letak posisi atas bahu kita. mcm peluk cmtu. lama2 sikit. sambil jln2. try dlu mcm mna

2y ago

sbb baby berkomunikasi dgn kita cara menangis. kdg2 sbb dia bosan dh baring. angkat dia, bwk pusing2 dlm rumah. tunjuk muka dkt cermin. kalau nangis jgk,cek perut kembung ke x. buh minyak. cek pampers. kalau penuh,tukar. kalau xok jgk,bg susu tepuk2 dia. lama2 dia ok. dia nk org dodoi ja. kdg buh dlm buai pon xmau. menangis2. sy ank ke 2 bru fhm sikit mcm mna nk handle. yg 1st dlu sy selalu mrh2 dia. yela. menangis je keje. sy nk bt kje rumah xblh. sbb tpksa jga tgk dia yg xmau tdo,menangis. semoga sis kuat ya.