Peralihan tidur si manja

Hye moms…anak saya baru nak masuk 3 bulan, tapi dia kerap berjaga pagi buta dalam pukul 1 sampai subuh. Saya memang nak tukar rutin tidur dia, tapi bila saya hold dia tido siang..Malam dia akan meragam macam teramat letih. Jadi saya nak tanya moms, patut ke saya main tukar jer rutin tidur dia or just biarkan jer? Sbab ada moms yang kata baby bawah 3 month ni memang susah sikit nak tukar jadual tidur but bila dah masuk 3 month ke atas, dia punya rutin tidur akan tukar sendiri. Betul ke?#firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Hai. Kena latih tidur siang juga. Bila 3 bulan memang nap dia sekejap. Kalau lama akan effect tidur malam dia. So malam kena letak dalam bilik tutup lampu bagi tidur awal. Kalau anak saya Alhamdulillah masa umur begitu okay tidur cuma bangun untuk susu beberapa kali. Nak kata pandai tukar sendiri tidak juga, mommy pun kena latih waktu tidur dia. Kena banyak sabar lagi bab nap

Kena ada tidur siang secukupnya... bila terlalu letih lah dia susah tidur malam. Boleh learning cara tidurkan bayi ya. pengalaman saya, baby 3 bulan paling susah tidur siang, dia nak melekap dgn kita je. Bertabahlah. Pastikan ibu makan on time, tidur dan rehat pun kena ok ya. Keluar rumah ambil angin segar bila dah rasa nak burnt out ya!