Menangis

Anak saya umur 3 bulan kerap sangat menangis kalau nak tidur. Susah nak tidurkan dia kalau dia mengantuk sangat. Dia akan reject susu dan kena dodoi ayunkan tangan. Penat sebab dia dah 7kg. Bila saya biar dia menangis lama sikit dalam 1-2 min camtu dia akan reda dan bila saya bagi susu dia akan tidur. Tapi takpe ke ye bagi anak nangis lama macam tu sebab dia kecil lgi? Saya dah nak meroyan dah dia nangis aje.

8 Balas

Semua komen sebelum2 ni sy agree & sy nk selit tips sikit.. Bila anak dah tidur, ucap yg baik2 pada umbun2 anak.. Ucapkan "anak ibu anak yg soleh/solehah".."anak ibu anak yg dengar kata".."anak ibu anak yg taat dengan perintah Allah, nabi & ibu abah".. InshaAllah anak akan ikut ape yg kita bisikkan pd umbun2 tu.. Sy amalkan sejak anak sy lahir.. Alhamdulillah memang berkesan 😍

Kalau puan tak ada buaian, rapatkan baby dalam pelukan puan, tepuk slow2 sambil berzikir. Kalau dia menjerit ke menangis ke puan teruskan je berzikir, jangan rasa stress atau marah sebab baby kadang2 tahu dan dapat rasa kegelishana kte, tu yg dia pun tak tenteram. Puan buat je dalam keadaan tenang, tarik nafas baik2 dan zikir banyak2. Semoga Allah permudahkan.

Try bukakan surah² Al-Quran atau zikir hari2 sis.. anak Sya yg sulung dulu pun mcm tu dari lahir Smpai umur 8 bulan menangis aje... Ingt kan sawan tangis tpy x ada pulak... Last Sya sekli Hari2 Sya buka mengaji dgn zikir Alhamdulilah skrg dh 2thun dh x ada nangis smua dh

Normal tu sis. Anak I dah 6 bulan pun nak dodoi tangan juga lagi sebelum tido. 9kg dah sekarang. Just enjoy the moment, by time dia akan pandai. Memang penat sikit tapi dah ada anak kannn. Setiap baby lain lain perangainya

Cuba bedung n pastikan tgn dia rapat, hayun pelan je so xpenat. Anak sy pun mcm tu dulu... Mmg rs stress.. Tp after a while nnt dia tak mcm tu dh.. Its just a phase. Sabar ya mommy..

Bagi dia nangis kejap mcm tu okay sis. Nak ajar bagi anak tak demand. Boleh je sis lambatkan sikit mcm tu. Jgn dia menangis sampai tak cukup nafas dah la.

Try masukkan buaian je sis memandangkan dia nk berayun je tido... Sis pon x penat... Baby pon lama tido...

Terima kasih semua. Anak saya dah 5 bulan dah pun. Masa tu dia tengah growth spurt.

5y ago

Hehehe selagi ramai jawab, selagi tu soalan ni naik. 😂😂