Loya tapi tak muntah

Assalamualaikum.. Alhamdulillah sekarang kandungan dah 9w1d tapi selalu rasa loya lepas makan, tapi tak muntah muntah. Nak makan pun kena fikir lama nak cari tempat makan. Kena masuk dengan tekak ? Tapi ada tak mommies yang loya tapi tak muntah muntah ? Ada tak yang mommies muntah-muntah juga selepas makan? bagaimana cara mommies stopkan muntah-muntah ni ya?

54 Balas

Saya... tu saya namakan muntah angin. Sebab keluar angin je. Saya mmg rasa nak muntah, angin dlm bdn xboleh nk keluar. Kentut ke sendawa pun susah betul. Kalau rasa mcm tu saya minum air kosong atau susu banyak bagi sendawa so tak rasa mcm muntah tu tersekat sebab angin. Kadang tu gosok gigi dan lidah pun loya tp xmuntah.. tp orang ckp elok la dari makan je muntah. Tu lagi buat xlalu nak makan. Saya banyak minum air yg buat kenyang je mcm nestum mcm tu sbb kdg solid food susah nk telan

4y ago

Ni masa 1st trimester.. preggy mmg produce bnyk angin yg buat kita rasa mcm tu. sy minta husband urut and burpkan selalu bagi senang keluar angin... nak minum halia takut baby panas org tua ckp. Skrg baru msuk 2nd trimester dah slowly okay..

ya.. begitu la pregnant.. sy dulu stress sampai rasa xnk ade "dia".. cuba positive positive then ok sikit.. try mintk nasihat kwn2.. skarang ni stress sbb dok mikir ape mknn yg boleh d telan x muntah balik.. ish.. payah.. boleh kata tiap ari nngis.. yg suami dok bising kne mkn la xde zat la.. ingt kita suka pe cmni.. kita pn tau.. kalau x, xde nye stress mikir.. ermm tabah je la..

Saya waktu dlm 13 weeks lah waktu nak mandi je mesti muntah pahit tak pun muntah mcm air liur banyak 🤢 bila muntah tu, rasa sakit dkt dada dgn perut tu allah tk boleh nk ckp, skrg dah 18 weeks barulah tetiba nak muntah nasi, pandang nasi pun takde selera 😭 ,loya takde, tapi secara tiba² je dia muntah 😂

Owh ada jugak ek mcm saya... asyik rasa loya je...mulut asyik rasa payau n byk air liur...tapi tak muntah2...lagipun sy mmg tak suka muntah2 ni...mmg nak elak sgt2 😅 lagi sakit kalo dah start muntah kan... minyak angin dah jadi peneman saya sentiasa start dr mula loya...huhuhu tak sanggup la rasa mcm ni 😔 #9weeks

4y ago

Tula kan, kalau tak muntah lagi best kan. tapi loya loya pula 😂

Sama la sy pun mcm tu..sy skrg kndungan 10 mggu.. Biasa lps mkn trus abik asam utk hilangkan rasa nk muntah tu... Selalu je bawa asam masim pergi mana2..😂kalu bleh elakkan susu dlu, dan santan2.. Kurang sikit rse nk muntah kalau dlm pemakanan kita tiada 2 pkara tu.. Susu dan santan.

Sama juga mcm saya. Saya sediakn minyak cap kapak 2 botl, dan hidu bgi hilang mual/asam. /jus oren. Kdg tu masa mual teringin nak makan something, then bila makan da oky balik. Skrng still rasa mual tpi tk munth 9w4d.😅Sometimes bau2 pun sya sensitif. Huhu. Mual2.

Saya masa first trimister memang klu mkn muntah . Teruk sgt dh mcm kain buruk melepek je. Tapi masuk je 2nd trimister, still ada rasa loya tapi kadang2 je. Just jgn mkn lambat, nnti mula lh rasa nk muntah. Skrg dah 21weeks, asyik nak makan je 😅

Sama. Sepanjang first trimester mmg loya 24/7. Fikir psl makanan pun teruk jadinya tapi perut lapar. Muntah jarang2 sekali. Bertabahlah sis, saya dah pertengahan bulan ke4 baru hilang semua sickness tu, skrg ni okay dah & selera makan mcm biasa balik.

4y ago

Tula kena bertabahlah kita sis. hehe. Alhamdulillah ☺️

Ada jgk cm sy kn.. Sma la, loya slalu, perut lapar tp x bole nk mkn.. Meleleh je air mata, skrg ni msuk 4 bln dh kurang la, dh bole mkn.. Tp tu la time mndi msti muntah pahit🤦‍♀️.. Lau nk ulang blk pregnant x sngup rsanya nk lalui lg

4y ago

Owh ye ke sis, sy nk mkn nsi je skrg ni, lau stakat ringn2 ni rsa x kenyang plk.. Slalunya mndi sblom mkn la, lau x abis muntah sume.. Smoga urusn sis n kita sume dprmudhkn

Sama dgn sy sis .. masuk ja 2bln ni asik rasa pening dan loya ja ..muntah2 xda pon . Bila nak mkn ,hidu bau mknan pon dah loya .. sis sedia kn asam je la..klo rasa loya mkn asam ..kurng sikit loya2 dan pening tu ..