Loya tapi tak muntah

Assalamualaikum.. Alhamdulillah sekarang kandungan dah 9w1d tapi selalu rasa loya lepas makan, tapi tak muntah muntah. Nak makan pun kena fikir lama nak cari tempat makan. Kena masuk dengan tekak ? Tapi ada tak mommies yang loya tapi tak muntah muntah ? Ada tak yang mommies muntah-muntah juga selepas makan? bagaimana cara mommies stopkan muntah-muntah ni ya?

54 Balas

Saya... tu saya namakan muntah angin. Sebab keluar angin je. Saya mmg rasa nak muntah, angin dlm bdn xboleh nk keluar. Kentut ke sendawa pun susah betul. Kalau rasa mcm tu saya minum air kosong atau susu banyak bagi sendawa so tak rasa mcm muntah tu tersekat sebab angin. Kadang tu gosok gigi dan lidah pun loya tp xmuntah.. tp orang ckp elok la dari makan je muntah. Tu lagi buat xlalu nak makan. Saya banyak minum air yg buat kenyang je mcm nestum mcm tu sbb kdg solid food susah nk telan

4y ago

Ni masa 1st trimester.. preggy mmg produce bnyk angin yg buat kita rasa mcm tu. sy minta husband urut and burpkan selalu bagi senang keluar angin... nak minum halia takut baby panas org tua ckp. Skrg baru msuk 2nd trimester dah slowly okay..