Pengalaman keguguran

Assalamualaikum, ada sesiapa di sini yg mengalami keguguran? boleh share pengalaman? terima kasih

18 Balas

pengalaman sya ggur masa bulan 12 tahun lepas . last piriod bulan 10 . sya ni tak tau pon yg sya preggy , sya buat aktiviti lasak , mndi sungai , naik bot ikot suami pegi mncing dan ada jatuh trduduk masa mndi sngai dan pegi mncing tu . yg sya boleh tahu sya preggy , sya skit sngat dkat breast . ikotkn sya buat tak tau jaa , sbab kdang tu tanda nk piriod . rsau jugak sbab skit dia smpai puting tak boleh nk sntuh . sya cek punya cek rpnya naik 2 line . masa awal bulan 12 tu sya ada kluar brown spotting + fresh blood . keesokn hari tu ada kluar something yg mcm belon kecik berisi air . sya rsa tu dah mcm kantung . skit prot yg tramat sngat , skit dia on/off mcm contraction tu . pegi kecemasan doc scan dia kata kandungan tak mnjadi , sruh tnggu lagi 2 mnggu . tak smpai 2 mnggu kluar ketulan sbesar ibu jari kaki . 24/12/2021 trikh ggurnya , redha je lah . penantian selama 5 tahun . tapi allah gantikan kesedihan tu skrang , alhamdulillah bulan 1/2022 sya preggy smula . now dah 11week . doakan sya smoga kandungan kalini sehat shngga bersalin . sya doakan jugak untk ibu² yg masih ttc dikurniakan zuriat . aamiin🤲

2y ago

inshaAllah semoga dipermudahkan segalanya untuk awak, aamiin. terima kasih sharee

Saya gugur masa kandungan 7week. Constant cramp dekat perut, ada spotting. Sy pergi klinik biasa untuk scan tapi dr bagi surat refer ke hospital. Saya pergi ke ppum. Dekat ppum, dr bgtau awal awal kemungkinan akan miscarriage sbb constant bleeding dan spotting ni TAK NORMAL. Sedih sangat masa tu. Memang kat situ juga nangis sbb first pregnancy kan. Bila balik rumah, saya masih bleeding sampai la satu malam tu sakit sangat. And tiba tiba rasa lega dan boleh tidur. Esok nya tu saya pergi ppum balik dan almost kena d&c. Tp sebab saya tak boleh bertenang jadi proses d&c tu tak boleh diteruskan. Doc admit and bagi ubat nak suruh keluarkan apa apa yg tertinggal lagi dlm rahim. Esok pagi tu doc nak sambung buat dnc tapi dia cakap dah almost complete miscarriage. Dia scan bawah and tgk mmg lagi sikit nak keluar semua. Jadi dia bagi discharge je. Alhamdulillah. Dua bulan kemudian saya dah pregnant balik. Skrg umur anak saya dah 2 tahun Alhamdulillah 😊

2y ago

baik terima kasih ya share!

First preg sy MC. Sy 1st scan week 7 tp nmpak kantung je & kantung 5weeks . Tggu lg 1-2 mggu utk scan semula. Sblm next scan ade bleeding.. mase tu sy jln2 dekat shopping mall.. sy pegi tandas sy nmpak tompokan darah tp x terang.. sy da rsau tp sy diam je.. esknya sy ke klinik private, scan kantung masi ade tp still kosong.. tp kandungan sy x membesar ikut last period.. spatutnya da 9 week tp kantung masi 5week .. seminggu lepas tu sy gugur, complete miscarriage. X perlu d&c. Sbb da kluar habess semua.. mybe kandunga gugur sbb x berkembang.. doc ada pesan.. kene makan acid folic 3-6 bulan sblm nak rancang pregnancy. Utk elakkan kandungan x berkembanh. Skrg sy da pregnant semula, 5w6d. Syukur confirmation scan ari tu da nampak kantung tp kecil lg coz bru 5 weeks. 6hb April appointment sy buka buku kat kk. Doa kn pregnancy sy dlm keadaan baik ye..

2y ago

aah nk bg trun sndr.. nk dkt2 tarikh dnc bru sy mkn

my experience last been spotting for whole month..tht time x syak pn pregnant takot cancer or fibroid je..pergi klinik pakar wanita dr ckp pregnnt but cant find the sac takot luar rahim dr give another 1 week to come bck n scan n saw the sac but too small it supposed to be 6th weeks but during the scan dr said it sizes around 4 weeks je..( mase tggu 1 week for 2nd scan tu dr do told me of 2 possibility either ectopic or miscarriage) so mse tu i xde ltk ape2 harapan pn..i knew it was not my rezeki that time..so i dont expect any kind of miracle of sort hence i dont disappointed or so..then it kept on bleeding heavier n complete miscarriage naturally without d&c within 2 weeks after 2nd scan..chill je ade rezki ade la..if it is urs then it'll be urs ..if it's not it'll never be..n i xde pantang2 pn lps tu..just pegi urut je la itupn 6 mnth after that...

2y ago

baik terima kasih ya share!

Disember 2019 saya kena cuci kandungan sebab kandungan tak menjadi @ kandungan anggur (molar pregnancy). After cuci doc sarankan rancang sebaik²nya 6bulan & 1tahun. Risau bila preg dalam masa terdekat akan berulang lagi. Tapi tak sampai setahun. Bulan Disember 2020 saya bleeding. Silap makan. Tapi tak kena cuci sebab dah turun habis. Then kali ke 3 saya preg waktu bulan puasa 2021. Tu pun tiba² je bleeding. Total 3 kali keguguran. Lepastu lepas raya 2021 tu dalam bulan 6 saya lekat dan sampailah sekarang menunggu hari. Kalau tanya bab pantang waktu lepas gugur tu. Saya tak berapa pantang. Kalau minum jamu tu ada. Pantang pun seminggu je. Ni lah pengalaman saya selama 3 tahun. Mohon doa buat saya ya. Tengah menunggu hari nak bersalin. Moga urusan awak semua sentiasa dipermudahkan AllahummaAmiin...

2y ago

thnkyou share sis, semoga urusan sis dipermudahkan aamiinn

3/3/2022 sy keguguran kandungan dh 7w.permulaan sy spotting dlm seminggu, pegi klinik swasta doc bg ubat kuatkan rahim.tp kuasa Allah, kandungan sy x bertahan,sy bleeding n terus ke emergency selepas buka buku pink😓mse scan doc ckp sy TWIN DCDA, but kuasa Allah kan, sy redha. sehari selepas g emergency, kt rmh sy gugur keluar janin n kantung, Allah je yg tahu perasaaan kite kan.after dh keluar semua, pegi lg emergency, Alhamdulillah complete miscarriage,xperlu cuci dh.Perasaan lega bila doc ckp xperlu cuci,sbb sy keguguran secara semulajadi keluar habis. sy berpantang sendiri 2week n now sy masih pantang makan.jgn buat kje berat lagi.stoking kne pakai selalu.emosi mmg kne jage, ade rase down tp x ikutkan sgt perasaan tu.

1y ago

waktu tempoh daraf nifas awak lama tak? Saya dah 6 minggu masih keluar keputihan warna kuning. Risau

Gugur pertama 8 minggu.. siang tu sy berjalan kaki jauh.. keluar coklat, esok pagi keluar fresh blood...ptg perut memulas, keluar kantung. Gi emergency Dr sahkan complete miscarriage. Sedih tak terkata sbb first pregnancy excited lah kan.. Dua bulan kemudian saya mengandung lagi. Upt naik samar2. Tak sempat repeat upt lagi, saya kena Covid. Hari ke 5 Covid, tiba2 bleeding dan keluar kantung mcm kandungan pertama hari tu. Pun pergi emergency sbb nak pastikan keluar habis dah. Baru 5 bulan kahwin, dah ada 2 anak syurga. Cemburu dgn org yg senang aje mengandung. Tak apalah.. belum sampai masanya lagi. Sabar.. inshaAllah manis dihujung nanti. Amiin.

2y ago

oh okay sis, sabar ya. Allah lebih mengetahui yang terbaik untuk kita, semogaa ada rezeki untuk sis nanti aamiin. thankyou share!

khwin may 2019 , gugur july 2019 (8weeks) .. tnda2 nya ttbe rse cramp sgt2 kt perut... lps tuu msk blik air mndi ,duduk kat jmban ttbe klua sketul mcm cincau...sy sndri drv ke hosp dan doc sahkan miscrrge ... nov 2019 sy lekat smula dan skrg ank umur 1y8m ... august 2021 sy gugur 2nd time..klini bermula dgn spotting... dan mkin hri mkin byk even slps mkn ubt duphaston... 3hri cmtuu trus klua ketulan lbh besar dri sblm ni ..sbb kalini sy khilangan kembar... alhamdulillah sbulan lps kguguran sy lekat smula..dan skrg dah nk dkt due insyallah..doakan kalini smuanya baik2 aje.

2y ago

thank you share sis. nak tanya cramp perut tu sekejap je ke rasa? inshaAllah semoga dipermudahkan urusan aamiin

tahun 2020 saya keguguran. masa tu mmg period dah lewat. mungkin sbb saya stress dan terlampau penat. tak dapat rehat langsung,tibe² je perut sakit macam di hiris²,terasa macam ada benda meleleh keluar. bila tengok keluar darah berketul² dan kantung. bila ke hospital,doc cakap kandungan baru 4 minggu 😭. doc scan,tinggal darah siket² je. jadi tak cuci pun. cuma kema tahan wad 2 hari untuk pemantauan.

2y ago

ohh semoga dipermudahkan untuk awak lepasni, thnkyou share!!

Waalaikummussalam. Sy dah 3 kali gugur. 2 kali d&c and sekali darah turun sendiri. Pape pon kuatkan semangat if kena d&c. Mental kena jaga bila keguguran ni and suami kena banyak memahami. Paling penting perbanyakkan doa dekat Allah and jangan ikutkan emosi tengah pantang. Kalau boleh 3 kali cycle period baru planning for next baby sebab bagi rahim bebetul rehat sepenuhnya 💜

2y ago

ouh okay okay sis thankyou share!