Keguguran 2 kali dalam tahun yang sama. Share pengalaman ibu2 supaya saya kuat ❤️

Assalamualaikum ibu2, sy dh 2x keguguran..keguguran bulan 4(7w) dan bulan 9(8w)..(3 bulan jarak baru mengandung semula). Boleh ibu2 share macamana lg nak elak keguguran?..Boleh share pengalaman ibu2 x? Terima kasih... ❤️❤️❤️

21 Balas

Sy pun keguguran 2x. Yg 1s masa 9weeks (ogos,2022). Pantang 3bulan then nak tunggu husband turun darat lagi sbb dia kerja kapal. After that conceive semula, 3x cycle period tak lekat2.. Lepastu berurut, terus lekat. Yang 2nd pun tak lama just 5weeks (may,2023). Sy salahkan diri sy sebab mungkin minum air tebu banyak sangat few days sebelum raya. Malam raya tu terus bleeding.. Satu lagi mungkin sbb sy stress juga sebab kerja. Kerja tadika nak kena handle kids, jalan situ sini, naik turun tangga, memang tak duduk langsung. Tak lama tu terus gugur. Rasa macam takda harapan dah. Sedih sangat2. 2 kali gugur, husband takda dengan kita. Then husband terus suruh berhenti kerja. Tapi teruskan semangat ttc lagi. Berurut, and jaga makan. Tak makan meggi, makanan proses, junk food, manis2 tu mmg sy pantang. Masa 1st cycle period lepas gugur yg kedua tu, Sy rehat secukupnya, manage stress, memang dah tak stress lepas berhenti kerja. Sy ikhtiar, banyakkan makan avocado madu, makan sweet potato, folic acid, and minum susu efferty yg Doc Raihana tu. Dah consume 5 jar. Sy stay trgganu, sanggup pergi KL nak jumpa dengan husband sebab masa tu husband tengah on duty. Tapi pergi jumpa jugak. Alhamdulillah bulan 6 lekat lagi, and sekarang nak masuk 4 bulan. Sy banyak bedrest, tak buat kerja and angkat berat2. Alhamdulillah sempat juga merasa buka buku pink. InshaAllah semoga baby sihat2 sampai lahir. InshaAllah seagi kita ada rahim kita boleh mengandung. Jangan putus asa.. ikhtiar, amalkan doa2, istighfar banyak2 sebab istighfar ni salah satu solusi 1001 masalah, pembuka rezeki. Sy pun sentiasa amalkan lepas solat. Dah lekat, amal pula doa2 elak keguguran. Yang penting hati kita kena redha.. InshaAllah..

1y ago

insyaAllah...tq sis ..moga awk n baby sht smpai mlahirkn🤲❤️

sy pernah keguguran sebelum ni, 6w keatas. sy dengan husband makan folic asid 3 bulan pertama. sy pergi berurut & bertungku. makan berpantang cm biasa. jangan buat kerja berat & aktiviti yg lasak. fikiran tak boleh stress. ini cara saya, ikhtiar nak pregnant semula. bila sy dapat tahu sy pregnant, sy memang jaga betul2. beli brg dapur semua en suami yg uruskan. sy kurangkan aktiviti keluar jalan2. sy bekerja, sy bawa bekal sendiri, en suami tolong masakkan. sy jarang sangat makan kat luar kecuali sy mgidam😌. aktiviti hari minggu, sy byk habiskan masa di rumah je. bila da masuk trimester 3, barulah saya berani keluar jalan2. jarang buka media sosial & solat minta dipermudahkan segalanya. kini, saya da selamat bersalin pada bulan lalu. sy doakan sis ada rezeki pada masa akan datang. kalau sis da pregnant, fikiran tak boleh stress2. makan kena jaga juga & tak boleh buat kerja berat.

1y ago

baik sis.insyaAllah.terima kasih sudi bkongsi pgalaman... 🥰

2x jugak gugur.. kawin bulan 7 2022, bulan 9 pregnant.. bulan 11 gugur.. bulan 1 2023 pregnant lg, bulan 2 gugur.. bulan 3 alhamdulillah lekat sampai sekarang.. dah nak masuk 6 bulan.. xde tips nak elak keguguran.. cuma andaikata pregnant, jangan angkat atau buat kerja berat2.. angkat bakul kain pon minta tolong dengan suami.. ni Dr pon bg saranan macam tu.. jgn angkat atau buat kerja berat2.. sbb setiap kandungan x sama.. rezeki dari Allah kan.. kalau Allah kata nak bagi, Dia bagi.. kalau Allah kata belum masanya, usaha macam mana pon tetap takde.. yang penting stay positive... selalu luahkan pada suami...apa2 yang kita rasa.. jangan pendam sendiri.. doakan kandungan sy sihat sehingga hari melahirkan nanti.. semoga ada rezeki untuk sis juga..

1y ago

baik sis...alhamdulillah tq sudi bkongsi pgalamn🥰

berlaku pd saya hujung 2019 & pertengahan 2020. sy dan suami ambil lngkah utk rest dari pregnancy sbb suami sgt2 terkesan dan trauma (suami saksi sy ggur dgn janin kembar dlm bilik air rumah kami, kndungan dh masuk 15w) ..sy tak fikir utk rush ke arah itu..enjoy berdua dgn suami, ubah diet makan minum dan bersenam. Alhamdulillah slps setahun lebih sy hamil semula dan selamat melahirkan puteri pd 2022. now road to 4th pregnancy, currently on 2nd trimester. dan btw pregnancy yg survive ini semua sy mmg tak jangka (less expectation). I mean masa 3rd pregnancy, sy disahkan +ve covid, but alhamdulillah dgn izin Allah kndungan survive. yg 4th pregnancy ini tak disangka sbb sy dh pkai perancang.

1y ago

alhamdulillh tq sis suda bkongsi pglmn 🥰

Sy pon mcm awk jgk dulu.. Bila msok 3 week pregnant je terus gugur.. Agaknya rahim lemah.. Dan sy da 3 kali berturut2 keguguran. Masok kali ke 4 nk jadi rezeki allah bgi kekal smpai la dah besalin.. Alhamdulillah bnyak doa dan tawakal pada allah insyallah rezeki masih ad utk ad anak. Skrang sy dah masok 2 org anak da baru habis pantang utk anak yg ke 2 ni.. Jgn putus doa. Insyallah allah permudahkan urusan sis smpai selamat bersalin nnti.. Jgn down ye.. ☺️.. Allah bgi rezeki bila kita betul2 da ready.. Rezeki tk salah alamat..jgn fikir sgt utk gugur lagi ke apa.. Fikir positive je.. Masa pregnant nii.. 👍

1y ago

insyaAllah..tq awk..🥰☺️

waalaikumusslm wbt...sy pun alami 2x gugur tahun lepas thn 2022...bulan 6 (8 minggu) pastu bulan 11( 11 minggu). Sy jarakkan lepas 3 kali cycle period, 3 bln, baru sy cuba semula. Kali pertama tu mmg kandungan tak menjadi. Kali kedua gugur mungkin disebabkan covid jgk sbb mase tu kena covid, demam teruk n terus janin gugur. Kedua2 gugur tak perlukan D&C. Janin keluar habis sendiri. Alhamdulillah skrng dah 33 weeks pregnant lagi. Jgn sedih sgt atau terlalu fikir negatif. Minta doktor klinik rujuk pakar. Ade rezki lagi tu😊Yang penting kita yakin & syukur kita boleh mengandung.

1y ago

tq sis...smga sis slmt mlahirkan...❤️

saya pernah alami nya keguguran 2 kli tahun lalu Mac dan Disember 2023. minggu ke 6 dan 7..doktor kata kmungkinan hormon progesterone terlalu rendah.. dan sya di nasihatkan oleh doktor slepas sja tahu preg atau lewat period mkn pil duphston 1 biji sehari.. dan mmg saya lebih berhati2 lepas tu sbb sejenis yang period x teratur mmg susah nak tahu masa subur dan tarikh period.. lewat sja period test UPT x pernah miss.. syukur skng dah 17 weeks masa dpt tahu sja pregnant sy mula mkn pil kuatkn rahim.. cuma atas nasihat doktor ye..semoga ada rezeki sis lepas ini ♥️

1y ago

aamiin..tq sis...mudahan kandungan sis sht smpi mlahrkan🤲❤️

sy 2x juga gugur. 1st 12week tahun 2021. 2nd 9week tahun ni masa bulan puasa. lepas gugur kali ke2 tu sy sebulan je period then pregnant balik. so sy mmg jaga betul2. makan makanan berkhasiat. rehat secukupnya. kalau cuti tak gi jalan2 pun duk rumah rehat. anak yg sulung pun sy xdukung. n sy xmasak langsung selama 3bulan. semua suami buat. alhamdulillah dah 17week sekarang. doakan kandungan sy dan ibu2 di sini sihat dan selamat dilahirkan yaa❤ paling penting jgn buat keje berat dan dapatkan rehat secukupnya.

1y ago

sma sis 17 weeks, kes kita sama 🥰

Hai awak, saya ada pengalaman gugur 2 kali. first masa dah 17weeks. baby dah cukup sifat dah. lepas 3 bulan pregnant lagi tapi gugur lagi masa 5 weeks. then lepas 3 bulan pregnant lagi. kali ketiga ni saya memang jaga betul2. kurangkan jalan jauh, mall pun tak pergi, tak bersama dengan suami, minum air buah zuriat, tak buat kerja rumah, masak pun kadang2 je, dan banyak rehat. kalau boleh jangan turun naik tangga, jangan bagi diri kita ni penat langsung. alhamdulillah sekarang saya dah 5 bulan dan baby sihat aktif.

1y ago

Sis yg gugur 17w tu gugur kenpa ya? Boleh share tak

Advise saya untuk Puan..... better puan jmpa pakar o&g untuk ujian lanjutan. Saya dah 4x kguguran awal trimester. Even bedrest pun still gugur. Bila buat blood test, memang ada penyakit autoimun yg menyebabkan saya kguguran banyak kali. Sekarang saya dh 17weeks dengan rawatan yang sesuai Dr Pakar O&G dan Rheumato bagi. Kena cari punca kenapa puan kerap gugur dlu.... Setiap orang tak sama. Biasanya, kguguran awal trimester bukan dsebabkan rahim lemah tp kecacatan genetik samada suami/isteri.

1y ago

baik sis..tq ❤️