berat badan

Assalamualaikum. now saya hamil 18w 6d. berat sy naik mendadak, dlm masa dua minggu 1.5kg..mcmna nk kontrol ya? . sedih pula. sbb lps ni 5 hari kena ke KK untuk cek tekanan darah. sy pula bekerja. bertambah stress. pasal mkn sy dah kurangkan portion pun. tp lepas tu muntah2 pula.. dan terlampau lapar jdnya..

15 Balas

First time ke ni? Biasa je tu 2nd trimester naik mcm tu. Sy lg teruk sampai 3kg naik 1bulan, bdn xpayah ckp la kembang semangkuk dia ya ampunnnn cantik lagi bunga matahari tu mengembang 😅. Chill je tu,nnt boleh dpt balik body shape asal lps bersalin janji pantang mmg jaga mkn & lps pantang pun dlm 6bulan pertama jugak lah saya masih jaga mkn bykkan mkn salad untuk bantu pengeluaran susu sambil2 jaga bdn. Inshallah ok je tu jgn risau sy skrg pun baru 15w 2nd pregnancy dah naik 5kg 😁 berat sblm pregnant 49kg je skrg dh 54+, kecuali awak ada mslh berat badan berlebihan itu perlu risau sbb akan byk kemungkinannya nnt bila berat makin bertambah dgn byk. Jgn siksa diri tahan mkn nnt awak sakit baby pun kurang dpt nutrisi yg penting baby sihat awak sihat syukur je. Mkn byk xpe tp jaga mkn jgn sampai GDM tggi, BP terlalu tggi, HB rendah sgt jd masalah nnt ok. Kekal consistent dlm diet mkn mknn yg sehat2, inshallah boleh. Semoga awak kekal positive jgn stress2 ye.

boleh cuba makan hidangan suku² separuh. cut sugar dan kurangkan pengambilan makanan berasaskan karbohidrat. banyak je makanan harian yg asas karbohidrat yg biasa kita ambil setiap hari yg buat berat badan bertambah. sy dulu sebelum mengandung dan ada gdm memang makan karbo yg banyak. bila doc suruh diet,sekarang dlm seminggu ada la dlm 100gram je berat naik. kalau ikut dlm sebulan ada la 400g shj peningkatan berat badan. bulan pertama diet agak susah,tp masuk bulan kedua sy dah mulai biasakan diri. diet semasa pregnant bukan mcm diet org tak pregnant. boleh je diet,tp makan suku² separuh yg lengkap dgn karbo,protein dsb. boleh google makanan sihat utk ibu hamil. kalau lapar bole makan snack berbentuk buah sebelum hidangan utama

sy haritu 17weeks nurse dah bising2 sbb berat bdn naik 67kg hb 11.3 nyawa2 ikan kata nurse 🤣😅, so bulan ni kena diet sbb 7/11 nak kena jumpa nurse lg kalau naik mdadak 2minggu skali bklinik . Skg nak masuk 20w dah sy mkn mcm biasa takda diet balik2 rasa lapar tp sy ambk suku2 mcm tu asal perut tak rasa mcm msuk angin sbb tahan lapar kan , minggu depan 27hb nak kena jumpa dr msti nak timbang berat lg ni harap2 maintain lahh tp alhmdulillah baby dah start rasa gerakkan dlm perut biarpun tendangan mnja2 tak trasa sgt smoga baby sihat2 🥰

2y ago

Hahaha kan sis setiap bulan naik tp nda apa janji baby sihat2 dkt dlm 🥰

kalau boleh jangan berlapar makan je macam biasa ikut waktu yang perlu makan .. pagi , tengahari ,minum petang dan makan malam .. makan suku2 separuh je , perbanyakkan sayur2 dan buah2 .. kalau cth puan dah makan tapi tetap rasa lapar puan boleh je ambik buah2 dan kalau petang2 ambik kunyah2 macam jenis kacang kuda ke gitulah kekacang yang rebus2 .. pastu kerapkan minum air suam lebih dari 3liter setiap hari .. pastu kalau rajin buat senaman ringan2 sikit atau berjalan dalam 30minit bagi keluar peluh pun da cukup puan ..

Kenaikan berat badan ada julat dia puan.. kena ikut bmi kita masa buka buku tu.. ada panduan berat badan semasa hamil dlm buku pink. Puan blh rujuk.. kalau rasa susah adjust, ada sstgh kk dorg refer kita ke dietitian.. tp bg sy, mkn je la masa mengandung ni. Mcm sy ni metabolisma tinggi, ada mslh perubatan lain2 dan libatkan sakit tulang belakang.. bila masuk trimester kedua berat naik mendadak.. terasa sakit sgt badan nak adjust

Nak maintain berat badan senang je, tapi nak buat tu atas usaha sis la. Elakkan makanan/minuman yang bergula dan bercarbohydrate (kena research makanan2 ni ye) atau paling senang ikut keto style diet. Sya sangkut gdm masuk 7 bulan, sya amalkan keto diet so gula dlm darah dan berat tak naik. Ada juga 1 hari dlm 2 minggu cheat day. Sebelum ni tiap bulan sejak 12weeks asyik naik 3kg.

tips dia makan sikit tp kerap. bukanlah tiap kali makan tu nasi/karbo. minum air putih banyak, cut air manis terus kalau boleh. buat suku2 separuh. dlm masa 3-4j kalau lapar, snacking buah jambu/buah naga atau kekacang.

normal sebab kita pregnant mmg akan selalu lapar dan akan kerap makan. saya pun sebelum pregnant berat 38kg skrang dah 52kg hehheh. inshallah lepas besalin nanti diet la, sbb dr ada ckp dlm patang badan senang turun berat.

makan je Puan selagi boleh makan.. Insha Allah paling tidak pun doktor akan ckap suruh kawal pemakanan.. Yg penting, Puan sihat, baby sihat.. Sy penah naik 3kg dlam 3 minggu.. 😅😅😅😅

2y ago

Sama. Setiap pregnancy saya naik sampai 22kg🤣. Tiap kali cek paling kurang pun 2kg naik.

saya plk..dari buka buku pink smpi skrng dah 36minggu6hari..esok dah genap 37minggu,berat badan naik sikit je..65 kdng tiba² turun balik 64.nurse KK pon smpi komplen berat badan saya..