berat badan

Assalamualaikum. now saya hamil 18w 6d. berat sy naik mendadak, dlm masa dua minggu 1.5kg..mcmna nk kontrol ya? . sedih pula. sbb lps ni 5 hari kena ke KK untuk cek tekanan darah. sy pula bekerja. bertambah stress. pasal mkn sy dah kurangkan portion pun. tp lepas tu muntah2 pula.. dan terlampau lapar jdnya..

15 Balas

sy 35kg-36kg bfore prggy. tak pernah naik. lepas pregnant, 11w baru naik smpai skrg 20w naik 6kg 😅 enjoy je pregnancy, tp jgn makan manis2 byak sgt.

dari mggu pertama smpai mggu ke 10 berat naik mdadak sebab selera makan btambah ada gastric lepas tu naik 1 kg tiap bln..dah cuba control makan/gula..

control mkn mknn manis..kurangkn mkn sumber karbo..lebihkn mkn dr sumber protin..mcm telur ayam ikan daging kekacang ( cth badam)

Cuba buat suku2 separuh, bnykkan sayur. Sy punya berat dri awl prgnt smpai dh 20weeks sama, tak naik tak turun 😅 kdg konfius .

sy naik 3.7kg kak.. 😂😂😂 .. lepas tu sy amalkan xmkan malam.. last mkan pkol 7pm.. turun 2.3kg xsilap.. jgn stres² tau..