Zincofer

Assalammualaikum Hai semua. Nak minta tolong bgi pendapat. Sekarang sy tgh 2nd pregnant after miscarriage, Alhamdulillah kandungan dah nk masuk 15 minggu. Dah check up then nurse bgi zincofer. Sebelum ni sy tak de alahan sgt, xde muntah2 cuma loya sikit2 sahaja. Tapi lepas mkan zincofer, terus loya, muntah n pening2. Baru 2 hari mkn ubat ni setiap pagi. Mohon bantuan ibu2 disini. 2nd pregnant ni, ibarat first time bgi sy. Sbb pernah gugur.

Zincofer
98 Balas

waalaikumsalam, hiiii mommy. saya pun makan zincofer ni dari awal pregnancy. mmg ubat ni effect dia akan menyebabkan mommy pening, loya etc. doc & nurse kat kk saya suggest makan ubat ni sebelum tidur & minum dgn air jus. so saya makan ubat ni dgn jus oren sunkist betul betul sebelum tidur. pastikan dinner awal so that masa makan ubat ni perut dah kosong so takde lah nak termuntah. pastu haritu ada checkup kat swasta, doc bgtahu yg zincofer ni ubat paling bagus utk naikkan hb so kalau kk dah bagi zincofer ni maknanya hb mommy tak cantik for mommy & baby. alhamdulillah dah nak masuk 3rd trimester ni saya masih consume zincofer & skrg badan dah biasa sikit so takde loya, pening bila dah ambil ubat. take care mommy & baby!

4y ago

Ok. Terima kasih utk maklumat. Goodluck to you too

makan zincofer mmg macam tu pe'elnya. sy pun pernah muntah. tapi kuatkan jugak la sebab pikir baby. nak anak membesar dengan baik kena la berkorban. macam tu la mak2 kita dulu. lama2 okay. cara sy makan zincofer lepas bangun tido masa perut kosong. lepas makan tu kena duduk tegak atau jalan2. kalau tak masa sendawa mmg rasa nak termuntah. agak2 sejam lepas tu makan la biskut ke buah ke bagi hilang rasa zinc tu. sebab nurse dekat kk cakap penyerapan zinc tu lagi baik masa perut kosong. so ikut je la cakap nurse..

4y ago

Thanks dear 😊

Mkn waktu mlm sis.. Sblm tdo.. Sy dr awal dpt ubat ni mmg amik waktu mlm... Sbb nurse sy suggest amik mlm... Dia ckp ubat ni mmg buat mual, sakit kepala & muntah... Sbb sy alahan teruk smpai berat turun... So dia saran makan mlm.. Lepas tu terus tido... So xde la rasa nak muntah tu.. Hb mmg lawa la... Tp kena bykkan mnum air... Makan buah... Sbb kalau org xtahan boleh kena sembelit...

Saya dari awal makan maltofer, lepas 2minggu makan maltofer kena serangan angin pening nk demam terus stop tukar obimin. Lepas tu misi cakap obimin tak bagus. Kena makan zincofer. Weeks 23 sy makan zincofer kena gatal2 naik bintik air bisa lengan sampai tapak tangan kiri kanan. Sebiji je makan. Terus stop zincofer. Tak sesuai dengan saya kot.

sye pun pepagi tak bole makan rasa loya n nak muntah, cuba amik time nak tido so far sye okay je amik time nak tido, sbb zincofer nie khasiat byk dan tinggi tuh ada org bole terima ade yg tak bole, kadang lepas amik zincofer nie sye kne carik sesuatu yg bole hilangkan loya mcm buah ke.. slow slow badan sye daa bole serasi

4y ago

Ok. Kiranya take time jgk la ubat tu nk serasi dgn badan kita. Risau nk mkn sbb mmg habis semua mknan muntah plus selera effect jgk. Jadi x lalu nk mkn.

Sma la sis..tapi ni ok la bagi saya.1 jenis ubat..semua vitamin ada d dalam.tidak payah mahu tercari2..memang petama saja tu.tapi lepas minum ni 2minggu cek hb..naik mendadak 9.0 ke.11.3..tp ubat ni walau buat kita moms loya..demi kebaikan baby juga..bagi sya ni ubat ok la..lama2 ok suda..

4y ago

Sis mula2 mkn ada la muntah loya tu? Still continue mkn ke? Sbb doc mmg ada ckp ubat ada vitamin, tmbh darah n etc. So ubat ni ok. Tapi sy x thn sbb muntah2. Nk buat kerja rumah pun x dpt. Asyik tido nk hilang kn rasa loya n muntah.

Cuba makan sebelum tidur. Minum dgn air sunquick tanpa gula atau ribena atau limau suam tanpa gula. Kalau tak boleh jugak, nanti cakap dekat nurse. Nanti dia akan tukar ubat. Sebab saya dulu pon mcm tu. Doktor tukarkan ubat kpd iberet. Alhamdulillah. Boleh telan mcm biasa.

Waalaikumsalam. Saya memang sangat tak sesuai makan zincofer ni. Akan muntah balik. Dah try makan sebelum tdo pun sama. Saya terus tukar pada iberet. Alhamdulillah HB saya tak pernah low. 13 ke atas je selalu. Kalau awk nak try tukar, beli maltofer. Ramai cakap tu rasa coklat.

4y ago

Terima kasih. Mkn zincofer, smpai selera mkn hilang. Sy cuba try mkn sblm tido dulu. 👍😊

Try makan ubat ni dgn air sunquick pure...without any sugar. Nurse kt kk saya cakap boleh minum dengan jus jugak sebab tu lagi better. Tak ada gula/perisa tambahan. Saya mkn Zincofer pun loya jugak, tp sy makan dgn sunquick tu la. Apa-apa inform nurse nnti.

Waalaikummusalam...sy mkn zincofer sebelum tdo...doktor sruh ambk msa nk tdo...sebelum nie sy mkn ubt tu pg...xthan pening sy baring..dlm setengah jam trus mntah²...smpai xbleh bgun...mkn wktu mlm ok...mkn je ubt tu sy akn pening trus sy tdo...

4y ago

Dh try mkn sebelum tdo...sy sebelum tdo mkn...pening trus lena...kdg terjaga 2pagi kna mnum cpt² pastu tdo semula...sis try mkn mlm...klau xok..p klinik semula ckp kt misi ubt nie xbleh mkn nnty misi akn tukar ubt...bawak buku pink sekali pkp ssah ckit nnty polis tahan tunjuk je buku