Ubat tmbh drah

Hye mom yg tgh pregnant..ada tak lpas mkan ubt zincofer(tmbah drah) ni akn ada rsa mual2 dan rsa nak muntah ? Knpa ya ? Sbb klau sya mkan iberet ok jerr...hritu nurse bgi zincofer,hri ni sya mkan rsa nak muntah jerr...???

Ubat tmbh drah
59 Balas

awk teruskn dengan iberet lah kalau mcm tu.. sbb situasi sy pon sama mcm awk jugk, masa first time pergnnt dulu, skrg second pregnancy sy mkn iberet je.. pastu sy dpt satu tips dr nurse.. mkn ubat iberet ni slps mkn, dua jam sblum tdur.. mkneny lps mkn tu tunggu dulu dua jam bru mkn ubat.. gttuuwww 🤭

2y ago

btul sya pun makan ubat lepas makan

Saya pun ada rasa mual2 masa makan zincofer ni. Hari pertama ambil zincofer terus muntah. Tapi saya cuba dalam seminggu. Lepas tu dah okay masa 1st trimester. 2nd trimester tak mual dah. Biasa saya makan sebelum tidur. Alhamdulillah sampai sekarang okay. Kalau x serasi bagi tahu nurse dekat KK.

yee sama la kita rasa nk mual, ending sis muntah jugakk.. dh pkai tips nurse mkn sbel tido tapi still tk jln juga.. jadi saya nasihat doktor untk stop mkn zincofer tu dan sy beli ubat di farmasi (Maltofer ) dia ada flav coklat tau.. awk boleh mntk pndapat doktor dn cuba la nnti... 😚

Masa pregnant sblm ini, sy ambil Zincofer. Tiada rasa mual tapi sembelit. Siap kena minor buasir. Tapi mual & muntah memang salah satu drp kesan sampingan pengambilan Zincofer mengikut body orang berkenaan. Lepas bersalin tukar dgn Iberet. Yg ni lain lagi kesan sampingan yg sy hadapi.

saya pun sama sis..jadi saya tukar cara makan..sepatutnya kena makan ubat ini sebelum makan tapi saya makan ubat selepas makan tapi saya kena jarak 2 jam maksudnya saya kena puasa 2 jam je lepas itu baru makan ubat dan terus tidur..alhamdulliah setakat okey

sy rsa mcm tu jgk, kdg2 rsa pening.. sy amik zincofer dgn air pati delima.. alhamdulillah hb makin naik.. dh tnya nurse, nurse ckp pening loya tu normal.. cbb pening tu skjap ja bila dh mkn pening loya tu hilang.. sy amik zincofer ni 1jam sblom srpan

Sya first nurse Kk bgi obimin bila mkn prut slalu jdi kembung tukar plk kepada zincofer bila mkn xsmpai 2jam mesti tekak jadi loya ii pahtu muntah.. bila muntah sakit hbis perut ii sbb muntah agak teruk Skrang Sya mkn ubat shaklee jaa..

Memng kesan dia akan mual, loya or pening . Sbb dulu saya makan smpai dh beranak memng ubat ni je. Sebulan dua okay. Nk hujung2 kerap muntah n lpya. Kena telan dngn air oren. Baru okay sis. Cuba try telan dengn air orenn.

betul..saya dlu pun makan ubat zincofer nie..MMG akan mual rasa nk muntah pening kepala..tp hb MMG naik m mncanak..nk harapkan vit klinik MMG xnaik..saya makan zincofer baru naik walaupun ada sikit muntah dan mual

Ada sstgah org mmg x sesuai temasuk saya ubat dr klinik terutama zinkoper...sy plak makan obimin tp masih kurang hb...skrg sy tukar maltofer alhamdulillah hb da mula cantik...teruskan iberet saja sis