tip/cara nak kawal berat badan

Assalam n haiii momie semuaa ... Ada tak momie semuaa nak bg tip cara nak kawal berat badan ..sy kena minum air gula sbb berat badan naik mndadak ..skg ni tgah bklinik 2weeks skali ..so 2minggu yg lalu berat 53kg hri ni g klinik berat naik p 55kg ??? nurse bg noted minum air gula kamis ni ..ada tak momie sni ada cara nak kawal berat badan

13 Balas

Tula,,nurse nasihatkn jgn mkn dgn quantity bnyak,,mkn kerap tp sikit2 tu boleh jnji xmkn bnyak.,sy pn 52.5kg naik ke 56.5kg😣😣,,pdhl sy xmkn bnyk pun,,cme sy bg tw nurse yg sy mkn durian je,,durian manis xbleh amik bnyak2 mgkin sbb tu berat bdn naik,,,suruh kurangkn manis2 & dye suruh sy cbe mkn yogurt yg original (bukan flavor)

Sy sis 2 kli sebulan checkup sbb HB low tpi setiap kali klinik.. dlm masa 2 mggu naik 1.5kg ke 2kg.😂. Risaunya. Bru minum air gula minggu lepas, result blum tau lgi. Klinik xda call.

5y ago

Mmg seram sis wktu minum air gula.. lagi seram wktu tunggu result.😂

Waalaikumussalam. Kawal makan je. Kurangkan bergula. Berjalan 15 minit setiap hari pun ok dah. Klu boleh jangan makan lewat² malam. Klu lapar sangat,makan ckit je ☺

sy pun sama masa kandungan 5 hingga 6 bln. 2x kna minum air gula sbb berat naik byk. tp skrg dah ok. jgn amik air manis, bykkn minum air putih inshaAllah berat ok😊

Sya mslh berat tak naik2 nurse pun bising dh khmis nie klu xnk naik kne refer dktor..mkn xbhnti tp xnk naik (5bln 3hri)..mula mgdung 67kg skrg 65.4kg

5y ago

Masa first semester sis msalah berat xnaikk try la minum susu anmum and susu segar (lowfat) minum pg dan sblum tdur ..lpas tu berat da okey tpi skg tlebih pulak da kena minum air gula 😂😂😂😂

Sy pun naik.. 😭 6 kg trus naik.. Sy bnyk mkn buah2 dh.. Ni nk kne mnum air gula.. Hb pun low.. Aishhh.. Air putih pun dh bnyk..

5y ago

Sy pun Ada mslh berat naik mendadak..bln lps berat naik 3.4kg,mgu lps sy timbang berat dh naik 1kg++ Risau btul sbb ujung bln nk ke klinik lg Sy ada pergi scan bby masa berat naik 3kg+ tu tp dktr ckp saiz bby normal.. So,sy xtau la siapa yg berat sbnrnya ni..😂😂

Banyakkan minum air putih, kurangkan makan waktu mlm terlalu lewat. Dan kurangkan pengambilan gula yang berlebihan.

Kurangkan makan heavy waktu mlm. Makan buah2an ka. If lapar. Sy pun pernah kena. Lepas raya 🤭🤭. Naik nak dkt 3kg.

5y ago

Yeke....🤔 Kenapa sih.

Sy pun sama bln lps g klinik checkup naik 4kg dlm msa sebln.. Kmarin g check naik lg 1kg.. Mmg kna bising😁

Kn kawal makan. Itu je caranya. Kurangkan nasi/mi/kuih/roti dan elakkan minuman manis