Confuse

Arini masa check up perut. tanya nurse perlu tak buat detailed scan. Nurse ckp xperlu pon kcuali atas order doktor. Detailed scan utk yg berisiko ja. mcm sy suma result cantik n normal kcuali berat bdan. So, klu ibu2 jd sy.. ampa buat jgk ka? atau ikut ja mcm nurse bagi tau.

29 Balas

Sy buat ja.. Sampai 2x.. 1st buat dpt detect sikit abnormalities.. So terus ke hospital swasta.. Utk jumpa pakar.. Memamg kuar duit banyak.. Especially masa doc pakar buat 2nd detail scan and suruh buat blood test.. Kalau harapkan doc kkia semata.. Kadang dorg scan utk info dorg ja.. Xexplain apa pun kadang2 .. Habis duit utk anak xpa berbaloi.. Nasib sy buat detail scan ni.. Tidak x tau apa jadi kat baby.. Dah la lama menunggu nak dpt sorg pun.. Bagi sy detail scan ni.. Atas individu.. Ada lebih buat.. Kalau bagi yg kurang berkemampuan.. Setiap kali jumpa doc dekat kkia.. Mintak la dorg tolong explain sebaik mingkin waktu scan tu.. Jgn malu2.. Anak korg jugak dalam perut tu.. Dan xsalah pon nak tanya itu ini..

5y ago

Saya buat follow up dua2 tempat kkia and hospital swasta... Ada masa doc ok.. Dia explain ok. Semua.. Tp hari tu sepatut nya hari kena scan dia x explain apa pu.. Cuma scan untuk info dorg ja.. Sy tny la juga.. Tp kena cebik muka.. Agak nya doc mood xok.. Sbb tu sy mls nk harapkan kkia saja.. Nasib lah semua tu..

Detail scan ni terpulang dkt parent nak buat ke tak. Maybe dkt hosp diorg had kan utk yg ada problem je. So kalau nak buat better buat dkt swasta. Sy pun dah buat dkt swasta. Bagi sy okay kalau nak tahu perkembangan baby still dalam perut lagi. Anything problem boleh detect awal and boleh minta surat refer pakar sbb details scan ni dia tgk keseluruhan keadaan baby dari otak, jantung, tulang baby semua tu. kalau ada kemampuan bagi sy buat je

Sama lah. Haritu saya pergi utk detailed scan tp nurse tu cakap detailed scan ni tak perlu pon unless utk wanita yg berisiko. Cth nya yg berusia lebih 40-an. Nurse bagitau, lagipon utk tengok keadaan fizikal bayi, dalam 5D pon dah nampak. Cth spt sumbing ke. Cam haritu saya scan 5D je, nurse tu mmg explain alhamdulillah kandungan saya sihat. Siap dia tunjukkan keadaan otak bayi seimbang kiri kanan, jantung berdetak pon okay..

5y ago

sama mcm nurse tu ckp td.

Tak salah pun buat .. bagi sy itu kebaikan untuk kita dan anak dlm kandungan if ada masalah dorg akn cepat refer kita ke pakar .. berbaloi jugak walaupun mahal .. tapi yela ikut kemampuan seseorang jugak .. ada lebih boleh lah buat .. tak nak buat pun takpe takde masalah .. ikut kemampuan individu 😊

5y ago

Owhh ok.. Tq 😊

Bagi sy penting,coz boleh tau perkembangan baby & uri. Sy buat details scan masa 22 weeks. Baby Alhamdulillah ok. Cuma uri sy dekat bawah lagi masa tu,bila dah tau uri dekat bawah,sy kena berhati² tak boleh buat kerja sangat,takut bleeding. Nanti 28 weeks nak scan lagi,tgk uri dah naik belum.

Terpulang kepada masing2, ada extra duit boleh buat.. Tak salah pun nak buat.. Atleast details scan kita boleh tahu keadaan baby kat dlm tu.. Paru2 dia, jantung dia, mata hidung mulut dll.. Incase kalau tiba2 baby abnormal, kita boleh prepare awal2 dr segi mentally..

Saya buat je sebab nak tahu semua benda pasal baby dlm kandungan. Kalau nurse kata tak perlu sbb result cantik, rasa tak confident je. So kalau sis nak buat pun boleh. Saya buat dekat luar sebab kk punya scan haritu tak jelas and doctor terangkan clear and tak friendly

Pelik pula xperlu. Sebab penting juga kita nak tahu perkembangan anak. Mcm saya juga alhamdulillah anak sihat je dlm perut tp doktor bg je buat . Lg satu kita boleh tahu anak ade sumbing ke? Atau apa2 lg perkara lain.

5y ago

tu laa.

Mereka ada protocol dan guideline sendiri, bagi ibu yang tiada risiko, tidak perlu detail scan. Tp ibu boleh requesg sendiri dgn pergi ke klinik swasta utk buat detail scan

Mybe perlu..Tgk keadaan kdudukan uri...kepala baby dh ada di tmpat yg betul ke..berat baby.. Keaadaan air ketuban. Biasa 28 minggu kk mesti buat detail scan.. Tgk keaadaan baby..