scan

Kmy sekarang dh nk masuk 5 bulan dah...last scan bulan 3 haqi tu...lanie dah bulan 6 dah. .patutnya scan baby bulan lpz ..tpy kmy pening dgn nurse...doktor ckp bulan nie kena scan..skaly p jumpa nurse yg bg tarikh check up...dia p buh bulan 8 scan...bsp pun buat bulan 8...nak tnya la..normal ka oqg selang bsp smpai 2 hingga 3 bulan nie...kmy pening dgn nurse ja nie..doktor bgtaw betoi dah...nurse tu plk silap...

7 Balas

dekat buku pink doc ada tulis tk next scan bila? tp mcm terlepas scan je ni. sy pun last scan 20weeks, doc tulis next scan 30weeks. tu pun masa 18weeks nurse tk tgok yg doc tulis repeat scan, kena bgtau baru dia selak muka surat belakang² tu. jenis sy, klu tk puas hati tnya terus je. sis nti, next checkup tnya je, bila next scan. kot² betul dia terlepas pandang

4y ago

betul la tu sis. risau juga fetal growth ok ke tk. sis cuba scan luar je dulu klu ada duit lebih. fetal growth selalu bawah RM50 je. pelik juga knp duk tunda² 🤦‍♀️

bdasarkn pglaman sy yg dh ngdung 3 kali..klau kita xda mslh pape ,xperlu scan bnyk kli pn ikut kn..kcuali klau kita ad mslh..tp klau sis nk scan.nk cek pkembgn bby .better g swasta,sy pn nk cek pkembgn bby sy g swasta cek detail..😊

4y ago

Sye ada gdm on diet...kadang ok..kadang x terkawal kencing manis sye...sye ada date scan bnyak kali dh ngn doktor..tpy nurse selalu tunda date scan sye...patutnya 30weeks hari tu scan..lpz tu tunda 32weeks plk scan..lpz tu dorang tu lagi...dorang nk scan 35weeks nnty plk...sye pun pening...nk ckp pasal swasta nie..memang sye x mampu la nk pegi swasta...klaw sye mampu...sye nk lahir pun kat swasta jgk..

saya pun sama sis. sekarang dah 34 weeks tapi kk tak scan pun lg. last scan masa 20 weeks. pastu saya buat detail scan. dalam buku tulis 28 weeks baru scan lagi skali tapi nampak gayanya mcm takde pulak. kene bgtau doktor balik

4y ago

Better bgtaw doktor...kadang nurse suka tukar tarikh yg doktor bgi

temph utk scan ketika mula2 buat buku. kandungan 20week, 28week, 34week & 39 or 40 week. kecuali ade prblm kndungn yg perlu dktr pntau dari segi air ketuban & baby terlalu besar. akan scan sebulan sekali.

sy dah 8 bln pregnant. setakat ni bru 2 kali scan. masa bukak buku n mase pregnancy cecah 7 bulan. next scan bila masuk 8 bln+ . kalau kandungan tiada masalah, xperlu scan byk kali pun.

dorg pun pening kot rmai patient..g jela swasta tiap bln check pekembangan baby,dia duk tang mana semua

4y ago

Klaw mampu dah lama pergi...

lamanya gap nak scan. pergi swasta sis. buat detail scan terus. dah 20w sesuai buat detail scan tu

4y ago

pengalaman sy agak teruk bila check di kkm ni , pergi swasta jer sis setiap bulan doc akan scan and bg tau perkembangan bayi