33w

Salam ibu2 sy nk tnya ibu2 smua normal ka spnjng hamil 33w ni sy cuma scan di kk 2x ja.. Masa buka buku n masa leaking 24w.. Lpas pada tu x pnh dh scan n sy pn x thu berapa berat bby n jantina..pergi kk 2mnggu skli tpi just g check hb n jumpa nurse ja.. Stu lgi klu nk scan di swasta berapa yer bajet, mahal x sy trigin nk thu berat bby sy

2 Balas

Normal rasanya... Sy ada tanya doc, standard scan di KK dlm 3 kali.. Pertama slps buka buku pink-doc nk check mengandung luar rahim ke tak/ada kantung ke tak, 2nd dlm trimester kedua (27@28w)- masani scan air ketuban, kedudukan baby, jantina(kalau baby xkepit lah), last masa 3rd trimester nnti dlm 35@36w mcm tu... Tp ini utk yg normal takde masalah apa2 mcm gdm/bsp ke.. Kalau yg ada masalah mmg kerap scan sb doc nk pastikan kandungan betul2 selamat.. Kalau sis nk request nak scan lg cuba mtk pd doc...ada setengah KK bagi...ikut tempat juga

Ya di kk cums 3-4 kli je klau xde masalah apa2..nnti 36 week akn scan pula..di swasta klau scan biasa ada mcm2 hrga, utk scan biasa lebih kurang Rm30 gtu