Baby kecik?

Sy dah 33w.. Sy g kk jumpa nurse mcm biasa.. Bila nurse ukur dia kata, dia hanya dpt ukuran 28 cm. So sy kurang faham.. Lepas tu dia srh sy g jumpa doktor.. So doktor ukur pon..Dpt ukuran yg lebih kurang... Dokto x puas hati.. N scan.. Agak lama lah sy baring.. Doktor kata baby kecik dr Usia dia. N air ketuban pon agak kurang... Doktor srh buat temu janji semingu lagi... So apa yg mampu sy buat ek? Nurse srh diet sbb takut berat naik... Dah diet berat ok... Kata pulak baby kecik... Risau sy... Mcm mane nie?

13 Balas

Sy pn misi sruh diet, naik berat x blh bnyk sgt... Bru nie nurse check alhamdulillah semua ok, msa ank first sy minum susu anmum tp x diet so berat mmng naik sgt tp sis cuba minum susu anmum & kwal pemakanan skit, susu anmum blh buat bby besar.... Ank first dlu kluar 3.6kg hahaha

4y ago

Sy overweight jugak 😂 skrg dh 92kg berat sy.. nasib baik dpt nurse baik.. tkpernah marah.. sbb tanya kwn2 ramai gak kne bebel ngn nurse kalau berat naik byk.. xkisah la berat naik byk pon, yg penting ibu n baby sihat.. lps bersalin nk slim balik.. mase kawin berat 60kg je 😵

Minum susu yg mmbntu pertumbuhan bby. Susu anmum, mkn buah jambu air kelapa segala. Jgn diet sbb nurse. Sy pun nurse suruh diet. 8 bulan ank 1.5kg je. Then sy mkn semua bnde utk bntu besarkn bby. Alhamdulilllah skrg 37weeks anak da 3kg. Pil vit jgn tgl mkn

sy masa ank 1st baby kecik la..35w kena emergency czer, lahir mmg kecik 1.66kg, masuk nicu 12ari gak laa..kes baby x besar dlm perut, jantung pun x cantik..redha je la time tu, skrg dah 4thn lbh berat 20kg 😅

4y ago

Hihi.. mmg redha sgguh dah ni.. xsbr nk tggu baby mmbsr dpn mata.. insya allah🥰..

if u baby very small on 33weeks pregnancy,maybe nurse akn refer u dgn doc pakar..slalunya if baby small doc akan suruh bersalin awal n tunggu u smpai 37weeks..dont worry la,doa baik2 je insyaAllah tkde pape..

4y ago

Hehe... InsyAllah... Doa kn sy ye.. T.Kasih.. Atas kata semangat.. 🤗🤗

Tambahkan kalsium. Minum susu. Saya 36minggu pun baby kecik jadi 34minggu. Doktor bg seminggu lagi scan.. Pada 37minggu semua nya baik saja.. Saya minum susu feanleaf full cream

Sy ritu ukura bby xsama dgn usia kandungan. Scan lari dlm 2w lambat dari usia kandungan. Tp bila doc ukur berat kndungan 2.99kg anggaran masa 36w. Lahir je baby 2.80kg 39w 🙊

Diet tu mungkin boleh kurangkan makanan berminyak berlemak bersantan.. lebihkan buah2 n sayur2 dlm masakan.. kalau rasa nk mengunyah bleh mkn kekacang..

mnum susu frisomum sis..Sbb susu ni kureng gula..alhamdulillah msa pregy pon xkene smbelit.bby pon elok je mmbesar ikut week dia

4y ago

mmg sgt2 recommended susu ni sis..sy dah 5 tin kot consume msa pregy..Breast dah kluarkn susu 17w.now dah 31 w pregy..Xde GDM,xde kncing koto..

Sy hari tu doc kata bby kcik... Lpas bnykkan mnum susu alhamdulillah mse repeat scan berat bby dah normal ikut usia

4y ago

Kalau susu hl blh x ye.? Dulu sy minum enfamama... Tp berat bnyk sangat naik.. So sy x ambik lg enfamama. Just minum susu hl je

Ukuran rahim mesti sama dgn usia kandungan.. 33w=33cm.. sbb tu nurse kata kandungN awk kecik

4y ago

Baru tahu.. Good info👍