Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Nor Elyana Noordin, Pakar Runding Obstetrik & Ginekologi Sunway Med

Sesi Tanya Pakar kini kembali lagi bersama dengan seorang pakar daripada hospital yang tidak asing lagi iaitu Dr.Nor Elyana Noordin, Pakar Runding Obstetrik & Ginekologi daripada Sunway Medical Centre Velocity. Tanya soalan anda tentang kepentingan Asid Folik pada 26 Januari 2021 jam 3 petang untuk dapatkan jawapan secara terus daripada pakar yang kami bawakan khas untuk anda. Baca lebih lanjut di sini : https://my.theasianparent.com/kepentingan-asid-folik/web-view *NOTA : Segala persoalan diluar daripada tajuk dan melebihi waktu yang disiarkan, berkemungkinan tidak akan dijawab dan dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Nor Elyana Noordin, Pakar Runding Obstetrik & Ginekologi Sunway Med
51 Balas

sy prgnt 9weeks...dlm ms yg sm sy pun ada ovarian cyst..sblh kiri 2cm dan kanan 10cm.Mmg sy tau ada risiko..Ada x cadangan pemakanan perlu sy ambil dan perlu sy elak di waktu skrg..Sbb doktor pakar xde bg apa2 saranan cuma memantau cyst tu.Mmg xde cara lain ke utk kecutkn cyst tu selain membuat pemedahan...?Sy x nak apa2 jd dekat baby sy sbb xde jaminan 100% pun baby akn slmt kalau buat pemedahan...😢

3y ago

sy ada cyst ni sejak sy masih ank dara lg...Ms tu paling bsr pun 2cm..Doktor hanya pantau...cyst tu mengecut..Lps sy kwen sy mengandung tp keguguran..ms tu pun cyst sy dtg balik...cuma buat pemantauan juga...Sehingga cyst tu kecut...Dlm ms tu mmg sy amalkn pemakanan spt jus manggis dan supliment.Tp mmg kne amalkn...Mmg mengecut setelah sy amalkn.Kali ni cyst sy dtg balik tp lbh bsr saiznya dr dulu...Mula2 7cm..Setelah sy bnyk ambil daging dan ayam dlm pemakann sy cyst tu cpt membsr dlm ms 3bln..sampai 10cm.Mmg terpaksa buat pembedahan lh kalau xde pilihan lain.😭

Assalamualaikum pagi ni sy baru tau yg sy mengandung anak pertama dah 5 minggu 1 hari. Tp kan perut sy selalu rasa xselesa.. Apa lagi semasa tidur.. Ke kanan xselesa, ke ke kiri pn tak selesa. Menelentang pun tak selesa. Adakah ini normal?

Nk tanya kalau kita makan folic acid setiap hari tapi makan time tk menentu, kadang harini makan pagi, esok time lunch, kadang time malam.. adakah baby akan dpt kurg nutrisi dari acid folic tu?

3y ago

Hi, Puan digalakkan untuk mengambil folic acid pada waktu yang sama setiap hari.

Salam doktor.. Saya sebelum ni ada masalah uterus nipis.. Ada tips atau ubat saya kena ambil tak kalau saya mengandung lagi utk tebalkan.. Semoga doktor baca dan jawab pertanyaan saya 😭

Hi doc, kalau baru berkahwin and nak rancang kehamilan dalam tempoh 6 bulan dari sekarang, mmg kena start ambil asid folik now atau boleh je ambil bila dah mula hamil? Mana lagi bagus?

3y ago

Hi Yaaaa, jika anda memang merancang untuk tidak hamil dan mengambil kaedah merancang yang berkesan, anda boleh delay ambil folic acid until 3 bulan sebelum rancang untuk hamil. Jika anda tidak menggunakan apa-apa kaedah merancang, dan anda ada kemungkinan hamil kurang dari 6 bulan dari sekarang, saya syorkan untuk start ambil folic acid.

Hi Doc, kalau baru sedar tengah pregnant at 4 months and baru nak start taking folic acid boleh ke? Ada effect pada kandungan tak selama yg tak ambik folic acid tu?

3y ago

Baiklah..Thanks Doc!

Doc saya ada kekeliruan, dekat kotak suggest untuk ambil 1 biji sehari. Tapi ada pakar mencadangkan ambil 2 biji sehari ketika trimester pertama. Yang mana satu ya?

3y ago

Hi Nur Zuraikha, dos yang disyorkan ialah 400microgram sekali sehari. Dos yang lebih tinggi iaitu 5mg diperlukan untuk kandungan berisiko. Sila berbincang dengan doktor puan mengenai dos yang puan perlukan

Hello doc, kalau terskip asid folik dalam 2 hari macam tu ada effect apa-apa tak? Saya selalu terlupa nak makan... risau pulak dekat baby ni... saya baru 13weeks

3y ago

Hello, jika Puan sebelum ini mengambil folic acid dgn teratur, 2 hari tertinggal mungkin tidak membawa apa-apa kesan. Folic acid paling diperlukan pada 12 minggu pertama kehamilan.

oh btw, seawal mana yang boleh diambil dan diamalkan asid folik ini? adakah sewaktu sudah mengandung atau beberapa bulan sebelum merancang untuk mengandung?

3y ago

Paling kurang sebulan sebelum rancang untuk ade baby.. ya betul Cik Leen nyataka 3 bulan sebelum adalah lebih baik. Jika anda baru berkawin/sudah lama berkahwin dan tidak menggunakan apa-apa kaedah merancang keluarga (bermakna ada peluang utk hamil) disarankan mengambil asid folik.

Doktor, kalau saya selalu terlupa makan asid folik efek tak pregnancy? selalu makan selang sehari. atau ada satu hari tu saya ganti makan 2x terus boleh ke

3y ago

Hi Izzati, folic acid diperlukan untuk pembentukan bayi paling utama sekali pada 12 minggu terawal kehamilan. Jika tertinggal ambil folic acid - hari berikutnya tidak perlu diganti. Teruskan dengan dos yang sama