Xblh mkn mnum di mnggu ke 8

Apa perlu sy buat ye ni fst sy,, sy alhan muntah x brhnti smpai muntah darah kdang2, mkn mnum pon x boleh, ask muntah je,, ubt2 mcm folic asd tu lgi la x blh telan, skrg dh 8mnggu,,,, skrg dh dh x blh mkn dan mnum msti akn muntah uhmm letih sngt

9 Balas

masa anak 1st dulu sy mcm ni jugak..smua benda keluar balik..smpi nangis..sbb lapar..tp penat bila mkn muntah..then Dr sy beritahu..dlm dunia ni ada beribu2 variasi mknn..awk kene kuat smngt utk trus mencari apa yg awk blh mkn..cuba shj rasa sikit2..klu tak dpt masuk bnyk sikit pun xpe..fikir bayi awk perlukn nutrien drpd mknn awk..klu awk x mkn..mcm mana dgn bayi..sejak tu mcm2 mknn sy cuba..x abes sy x paksa..sy try lain pulak..mcm tu lah..awk sbr bnyk2 ye..sy faham perasaan tu..kuat smngt tau awk..

2y ago

Tq, awk,, uhmm btol hri2 ngs sbb lpar,, tngh krj pn blh ngs,, lpar sngt2,,, mkn ap 2 3 mnt mkn mnum msti muntah 😭

try mkn ubat tahan muntah yang doc kerajaan atau swasta bagi and dptkan nasihat dia. sy masa 6 weeks sampai 8 weeks muntah je kejenye. pegi drip air okay sehari 2 lepastu jadi balik muntah². last² sy jumpa pakar gynae private dia suruh teruskan ubat tahan muntah setiap 8 jam setiap hari (3 kali sehari) dan mkn vitamin b complex. alhamdulillah lama² beransur okay. skrg sy 11 weeks and masih mkn ubat tahan muntah sbb masih ada loya² mual² tu. doc suruh stop bila dah tak mual²

saya sama cam awak berlaku di rumah sendiri .. tapi bila di rumah mertua ke rumah makcik elok mkn tanpa muntah and boleh mkn sebanyak banyak nya .. sampai terpaksa amik cuti kerja selama dua minggu sebab berat badan dah kurang sgt. . ni nak ikhtiar nak bagi baby makanan dan byk minum air .. InshaAllah kita kuat .. kita kan nak jadi ibu kepada anak dlm kandungan kita je kene usaha . cik suami pun kene mainkan peranan jugak ye .. jgn diam2 je .. try mkn masam2 atau manis2..

Saya lalui masa minggu ke 11. Tak boleh makan semua benda. Bila teringat makanan pon saya jadi loya muntah. Sampai saya dehydrate. Berat saya turun 5 kilo dlm masa 2 minggu. Saya mintak kk refer utk warded kat hosp. Skrg saya warded hari kedua. Alhamdulillah feel much more better dari sebelum nya. Kalau tak larat sangat, sis pegi je hosp. Kat hosp doc akan treat kita dengan mcm2 ubat utk kita sihat. Inshallah moga sis sihat

Sy dulu ubat2 tu semua minum dgn jus marigold mangga/oren sbb nak hilangkan loya..lepas tu sy amalkan pati delima gulsan..alhamdulillah masa trimester pertama je teruk..tapi tu la lain ibu lain pembawakkan nye..mommy kena keep on positive okay..kalau terlalu teruk refer pd doc sbb bahaya juga bila kerap muntah..boleh dehydrates..

i heard.. asam x elok. but i makan asam yg kecil2 tu. mengikut apa yg saya rasa.. if sy xmakan cukup sy akan pening n loya. but if cukup.. sy xloya. makan asid folic tu...dng ape sahaja. try susu and biskut. susu anmum sy bru start. bagus juga..

Saya pegnen anak no4. 1.2.dan 3 mmg alahan teruk. tengok nasi pun muntah. anak no 4 ni sy plan x nak heboh² pasal pegnen ni hanya sy dan suami jer tau. alhamdulillah saya dapat mkn semua nya

tekak loya tu sis. try minum nestum, milo, mkn buah2, biskut roti yg manis skit. sbb klu sis xmkn apa2 loya tu lg la xhilang. cari minyak angin yg ssuai dgn sis

2y ago

sabar ya sis, sy pun mcm sis juga tp bole mkn lg roti or biskut. Cuma tekak mmg sntiasa loya, bau tumisan makanan smua sy xleh bau. klu x auto muntah jgak. klu teruk sgt sis pegi je klinik, klu dorg cek keadaan sis teruk dorg akan refer warded. Drip air, rasa kesihatan sis akan ok skit lepas tu

boleh cuba veloxin

2y ago

Ni untuk apa ye