Nak tau jwppan

Assalamualaikum, nk Tya IBU2 smua dlm ni, MCM mna nk hilang kn muntah ya, asal mkn ja muntah, Smpai lembik dh Sya ni, suri bpa kli muntah , bru 7w , ni first timer prangnt , jadi Sya x bpa tau sgt .... Mkn ubat tahan muntah lgi tmbh muntah, drpda hri tu loya jaa , skrg ni muntah x blh mkn pa lgsung .. Smpai xdk tenaga dh la skrg ni .. #bantujawab #ingintahu

6 Balas

Saya pregnant memang mabuk teruk. Doc cakap saya Hyperemesis Gravidarum. Setiap 15 ke 20 minit mesti muntah. Dari pagi sampai malam. Time tidur pun kalau beralih posisi tu saya terjaga mesti muntah. Ubat tahan muntak semua tak jalan. Asyik je kena drip. Jadi awak pergi je KK atau pergi Emergency bagitahu yang awak pregnant tapi muntah muntah. Kalau dah bukak buku pink, pergi je jumpa doctor bitau. Saya dulu masa bukak buku saya bitau doc, terus naik ambulance lepas tu duduk sepital 2 hari drip. Masa tu lah tahu ada Hyperemesis Gravidarum tu. And now saya dah 22w, still sama jugak cuma muntahnya taklah setiap 20 minit. Kalau awak muntah teruk setiap 20 minit sekali, pergi ke Emergency. Kata alahan mengandung teruk

Saya pun alahan first tramester mcm awak jugak , saya cuba elakkan makanan yg buat saya rasa muntah (air masak salah satunya )rasa besi .. dan makan makanan yg saya nak mkn mcm masam masam semua tu .. walupun mkn apa yg saya nk pun muntah , dr sarankan kena makan jugaa utk baby .. bertahan sikit utk tramester pertama ni jaa awak .. kalau dh terlalu teruk smpai xtahan dan taklarat .. terus ke hospital tau

Sampai lembik dah, sampai tiada tenaga dah, kena jumpa doktor. Buat pemeriksaan apa nutrien kurang, risiko dehidrasi yg boleh memudaratkan diri dan kandungan. Dlm masa tu kena reda, sabar dan syukur dgn ujian kehamilan. Kita nak terima anak, kan.. adalah ujiannya. Take a good care

Cuba tukar ubat puan. Sy dulu makan ubat mual 3 kali sehari, tak jalan. Lepas tukar ubat baru start boleh makan nasi dgn ayam. Kalau sebelum tu, makan crackers pun rasa mati selera tapi tengah lapar menggigil

4w ago

tukar dh tpi still SMA jgk

p dh hspl siap tmbh air lgi tpi still x hilang2 jgk, asal nya loya2 ja , pas tu p hspl , depa bagi ubat tahan muntah, pas mkn ubat tu laa muntah Smpai ke hri ni

kalau rse dehydrate sgt g je hosp msuk air ..