Birthclub: Januari 2023 icon

Birthclub: Januari 2023

20943 Followers

Feed

33 weeks pecah ketuban & contraction setiap 5 minit

Hi mommies semua, saya sekarang di labour room. Start contraction (rasa perut mengeras) malam tadi sampai sekarang dengan kekerapan setiap 5 minit. Pagi tadi ke klinik dulu sebab takde tanda lain, dr klinik refer ke hospital. Keluar klinik baru order makan dah start leaking, rasa air keluar tapi tak banyak, check kat toilet basah mcm air jernih takde bau. Terus bungkus makanan dan makan dalam kereta otw ke hospital PAC HTA/HKL. Air ketuban tak sama dengan air kencing, keluar dari lubang lain & tak boleh tahan mcm kencing kita boleh tahan. Sebulan lepas 27/10 saya kena warded 7 hari sebab keluar tanda darah dan spotting on off tak berhenti. Masa tu kandungan 28w. Dr monitor dan bagi dexa 4 dos untuk matangkan paru-paru baby, saya berisiko lahir baby pramatang. Harini di PAC leaking air ketuban berterusan. Check bukaan dah 3cm. Check CTG, terima dos dexa emergency/rescue dan on antibiotik drip sebab saya GBS positive. Masuk labour room bukaan 4cm. Disebabkan CTG result tunjuk intense contraction & leaking ketuban kena standby mode kat labour room. Selain tanda contraction (rasa perut mengeras selama 30 saat ke 50 saat setiap 5 minit) monitor guna contraction tracker app, saya sakit pinggang (rasa cramp) sepanjang malam. Pesanan untuk mommies especially first time mom, boleh ke klinik/hospital segera jika: 1. Contraction (rasa perut mengeras/period cramp) setiap 10 minit 2. Sakit cramp pinggang berterusan 3. Keluar lendir darah or bleeding 4. Baby tak gerak or kurang 10 gerakan lebih 12 jam Mommies alert ya kalau GBS positive or belum 37w kena urgent terus ke hospital, jangan lengah. Husband or ibu seorang sahaja boleh teman di labour room. Minta kalian doakan saya, Syafika Madiha & baby selamat.

Read more
33 weeks pecah ketuban & contraction setiap 5 minit
 profile icon
Write a reply
Load More Posts