MakcikBawangBerleluasa

Anak sy baru 1bulan lebih.. mase baru lahir kulit dia agak gelap sikit.. biasalah makcik2 mulut x ade insurans ckp anak sy tu ini la ape la.. sy pade mule nye ok la xde pape masalah.. jnji baby sihat da cukup bersyukur bg sy.. masalahnye skrg perkataan yg keluar dri mlut die tu makin mmbuatkan sy sakit hati.. ape dosa bby sy yg berkulit gelap ni ?? Siapa prnh mngalaminye mcm sy ni ?? Hurmm

70 Balas

Mase dia ckp mcm tu, mommy ckp balik dekt dia "inna lillah hii wa inna ilai hiro ji unn.." InshaaAllah dia akan terdiam, sy pernh dgr satu ceramah ni ade ustazah tu ckp manusia yg dtg ni satu ujian bgi kita, maksud ayat tu "daripada allah kita dtg, kepada allah kita dikembalikan" smbil niat dlm hati ckp,"ya allah, makcik ini adalah ujian dariMu, maka kau mudahkanlah aku untuk berurusan dengannya", selepas sy dgr ceramah sorang ustazah ni sy amalkan ayat tu, alhamdulillah berjalan dgn lancar apa2 perkara yg sya nak buat, di tempat org arab pun dorg bnyk ckp mcm ni.. Ayat ni bukan utk dgr berita kematian shj, tpi untuk memudahkan urisan kita jugak

Sama la... ank sy dulu byk mulut yg ckp gelap la apa la. Nmpk hal kecik tapi bila lama2 anak kita akan terasa hati bila dia dah mula faham apa org ckp. Pernah ank sy nangis2 bila yg ckp tu dr fmly sdri. Kita sebagai ibu lagi la sakit hati apa dosa anak kita kan. 1 je sy pesan pd ank putih ke gelap bukan penentu kegagalan hidup. Belajar rajin2 nanti smua org syg. Alhamdulillah skrg mereka2 yg mngata ank sy dah buka mata bila ank sy cemerlang dlm pelajaran. Dah umo 15thn skrg, setiap kali exam syukur sgt2 ank sy dpt top 1 & perfect score. Dia pgg kata2 sy, warna kulit bkn ukuran tapi usaha tu yg penting tuk menuju kejayaan.

Sis abaikn jer ape yg dieorg ckp......mereka x belajar sains tu🤣🤣🤣🤣 x paham pasal variasi genetik...dlm adik beradik kita pon bukan semua kulit sama warna, rambut pon berbeza, bentuk kuku dgn telinga pon x sama antara satu sama lain. Pasti ciri2 tu ade dlm keturunan kita. X berdosa pon kulit gelap atau cerah yg penting baby sihat walafiat. Bila dia mempertikaikan baby rupa fizikal baby sis bermaksud mereka juga mempertikaikan ciptaan Allah. Sis jgn dengar sgt ape yg makcik2 bawang ckp....bukan dieorg pon yg bg sis duit or mkan utk hidup.

Sy pernah.. Sbb ank sy byk ikot sy, sawo matang sbb nenek sblah sy mamak.. Sebelah husband cerah.. So klo gelap mmg dorang abaikan n buat mimik muka sikit.. So kdg2 sy akn tbabas ck juga, mmg putih ni jaminan syurga ka.. Klo gelap ni malang ke.. Walau apa pun syukurlah sbb anak tu sihat sempurna, bijak wlpn gelap.. Mentality org melayu ni ntah la, nk kata pn susah.. Tp mostly org mcm ni soooooo pelik... Asal putih pink jadi perhatian, gelap ja dikutuk2..jnji kita as parents jgn jd mak2 timbang kilo sudah.. Nk cerah utk org lain puji😪

Biasala sis, name pun makcik bawang😂.. Anak sy lahir prem 32w duk incubator 18ari spjng 18hari kene pasang alat pemanas mau x hitam 😂.. Blk2 sepital je mmg ramai yg tanya knp ank hitam padalah mak ngn pak nye kuning langsat.. Btl ke ne ank ko? Mau x sakit hati tp sy malas nk amik pusing ape yg mkck bawang2 ne ckp .. Tp bila da besar cerah la jgk xde hitam mcm mula2 keluar hospital.. Xkisah la hitam ke putih ank tu yg penting da besar tau menghargai, hormat kita sbg ibu bapa dy 😊

4y ago

😅😂 mkcik² bawang ni sj menguji kesabaran ibu²

mulut org mmg mcm puaka kadang kite kene melawan gak..ank sy pn paksedare dgn nenek die suke dok menghina padahal y dok mghina 2 pun gelap rentong lps 2 nenek die asek la becite pasal kulit die gelap padahal ank2 die sume nye gelap2..da ank sy asek je tanye mi dulu umi kecik2 itam x sy tepaksa la ckp dulu sy itam da besA bau putih sbb xnk die terase ati..die mcm da benci dgn wane kulit die sbb nenek die suke mhina2 die..

4y ago

Klau sy jawab balik sbb kahwin dgn anak mak la sy dpt anak kulit gelap.....klau kahwin dgn mat salleh anak sy kulit putih melepak🤣🤣🤣🤣. Terlalu terpengaruh dgn dakyah media sosial yg mengatakan kulit putih tu cantik. Xpaham dgn manusia yg mcm nie.

Sy plak ank kluar cerah. Bila dh mkin bsar . 7bulan mkin gelap skit. Sdgkan sy dan suami cerah. Bila mkcik bwg kata " eh dlu msa lahir cerah ja. Putih. Knapa skrg mkin gelap?". Sy balas balik kenapa klau gelap? Trdiam si mkcik bwg. 😑 sibukkknyaaa .. badan dia yg obes tu ak xtnya plak knapa. Trlebih mkn? 😏 kita ni kdg tahan jd dri nk blas. Tp jnis org tua ni jnis ckp lepas suka hati.

4y ago

Hehehehe sy suka cara sis, kadang2 kita pon kene laser jugak biar bawang2 tu x sesedap mulut kan. Lepas dh senyapkan bawang2 kita pon rasa heppi 😆 Lagi bagus kalau waktu pantang, family je dtg, malas nk layan tetamu 😅 tp x baik pulak, tetamu bawa rezeki kan.

DENGAR BOLEH, PERCAYA JANGAN SIS JANGAAAANNN 🤣 mmg btl ye kta x blh nak larang mulut2 org ni tp kta blh TUMBUK kan 😂😂😂😂 hahahaha bguraw ye sis alaaaaa sapa ja x sket ati ckp2 anak org camtuuu, klu dea sndri pn kna ckp anak dea itu ini laallaaaa trang tang tang pn msti dea akan temper punyaaaa. Hmmm pipols nowadays ye sis.... bersabarlahhhh... 🙏🏼😘 💪🏻

Anak sy lahir lahir cerah. Putih merah2. Lahir pun ngam2.37 weeks. Adter tu,3,4 hari kulit jd gelap. Sy lambaf cek dia kt kk, a week after tu baru cek, tgk tgk kuning dia da 300. Kulit anak sy pun da gelap. Now 4bulan pun masih gelap. Nak tny, anak sy mmg gelap ke atau jaundice tu penyebab kulit dia berubah? Sy stress bila jumpa org luar. Nak nak macik bawang 😢

Anak ketiga saya, masa lahir gelap kulitnya... Maybe sebab dia jaundis... Makin besar, kulit dia paling cerah antara 3 beradik. Cuma sekarang dah bersekolah, gelap sikit la, tapi bila berkurung kat rumah ni, cerah balik 😆 Pada saya, pekak kan telinga, jangan peduli kata orang... Mulut orang memang ada je yang tak kena pada mata diorang kan...