warna kulit

Sy lebih kpd nk meluah rsa. Dl msa mngandumgkan anak sulung,mak sy mmg suruh minum air soya byk2 sbb nk bg anak keluar putih lepak..tp sbb sy ada bca artikel psl lbh air soya pn blh buat kulit anak sensitif/ekzima jd sy ada ckp kt mak,tak bgus jgak,nnt efek pd kulit anak.sy ada minum tp tak ada la beria benar utk tujuan bg kulit anak putih. Takdir lahir anak sy mmg la putih jgk msa br keluar tu,tp jaundice dia tggi,so duduk bwh phototherapy lbh krg 5 hari jgk.lps pd tu kulit dia berubah jd gelap dan skrg baby dh setahun,kulit jd kale sawo matang gtu..msa brsalin,mak sy xda kt cni..msa dia blk tgk baby pn lps baby dh hbs phototherapy. Dan smpai la skrg umur anak dh setahun lbh,klw ada bnda yg trkait psl warna kulit anak,mak akn slhkn sy sbb lwn ckp dia xnak minum air soya.. Bg sy,tak ada kaitan pun kulit anak sy skrg yg xputih lepak dgn air soya tu sbb suami dan mak dia pun bkn jnis kulit cerah(mmg agak gelap)..so mgkin faktor genetik.. Skrg sy pregnant yg ke 2..br tau mengandung lbh krg smggu dan mak sy semakin kerap ungkit psl sy xminum soya dl.. Dia skrg siap srh sy buat stok air kotak soya dlm peti utk minum hari2 spya anak yg no 2 kulitnya xjd sawo matang mcm yg sulung.. Sy jadi sedih pulak.. Skrg ni lg la sy xnk minum air soya sbb nnt klw sgguh anak no 2 putih lepak,org beza2 kn pulak dgn kulit anak sulung.(skrg pn org selalu tegur anak kulit tak xcerah mcm sy) .dh la dia baby girl. Hati mak mna yg xsedih kan bila org asyik ckp psl warna kulit anak kita ??

94 Balas

Sy pon ad isu yg sama jg. Mak mertua sy mmg mementingkan warna kulit dn suka org berkulit putih dan cerah. Sekali sy kawin dgn anak lelakinya yg agak cerah berbanding sy yg sawo matang, dr kecil org sekeliling menggelar sy hitam. Ya mmg agak gelap sbb ayah sy mmg gelap orgnya plus sy aktif bersukan dan suka main panas. Hehe . Ok berbalik kisah td, lepas kawin xlama sy rezeki pregnant, alhmdulillah. Masa pregnant sy mmg xmnum soya, sbb sy xminat. Sy adalah coffee lover, sgt suka mnuman berunsur kafein. Tp tidaklah mnum byk sgt sbb tak baik jugakan mnum kafein byk2 masa pregnant. Adalah terdetik nanti kalau lahir anak aku hitam mesti mak mertua akan ckp ikut aku atau tak suka. Sbb mak mertua agak obses la dgn org putih, bgnya kalau putih itu cantik. Sepanjang pregnant sy byk berdoa biarlah anak sy byk mengikut ayahnya sbb tak nak anak sy nnt tak disukai keluarga mertua. Tibalah saat melahirkan, alhamdulillah anak sy lahir sy nmpak mcm cerah dan merah2. Tapi xlama kemudian dia makin gelap sbb kuning mungkin. Sy dh mula risau penerimaan mak mertua sy. Akhirnya apa yg sy risau mmg jd kenyataan. Dia tak mengaku cucunya itu mirip anak lelakinya sbb rata2 org yg tgk dan jmp anak sy kata ikut muka ayah, semuanya tp mybe bukan warna kulit. Kecik jg hati sy ni, tp xpelah yg pntg anak sy sihat. Menginjak ke 5 @6 bulan mcm tu, sy perasaan warna kulit anak sy berubah, jiran sy tegur, dah putih la anak dulu masa lahir hitam. Ya la kot sbb masa tu jgk mak mertua sy asyik panggil anak sy cucu dia, mana cucu tok, segak dan mcm2 lg panggilan positif keluar. Sy tak tahu nk ckp mcmna tp mentaliti org kita ni masih mementingkan warna kulit seseorang. Asal putih je cantik , elok semualah. Puan sbr ye, yg pntg anak kita sihat sbb kalau putih je tp asyik sakit kita juga yg susah hati. Kesimpulannya warna kulit anak adalah faktor genetik bukan soya atau lain2.

air soya slh satu yg tdk digalakkn diminum oleh ibu mngndung..lg2 yg kotak/btol. klu nk pun bli yg dkt psr mlm tu lpstu mnta jgn ltk gula. isu wrna kulit bayi/ank sering mnjd prbalahan.. si nenek nk cucu putih.si ibu bla org ckp2 ank gelap sntap. si ayah slhkn ibu xjg mkn sbb ank gelap sdgn dia sdri brwrna coklat. putih cerah dah jd keperluan manusia. klu lhir gelap yg dtg jenguk kemaen mengata.. klu putih gebu bru dpt puji pujian. sy sdri prnh brhdapan dgn situasi dimana ktika sdgn mnziarahi rumah mak sdra...sy dokong ank buah sy yg msih bayi...ank buah sy mmg tdk putih cerah lepak sbb mak ayah dia coklat. tahu apa ucapan si tua itu? 'gelapnya...ehh gelapnya..' manusia jnis apalah org tua ni. kecewa sy. sy brtndk utk brsuara. klu ank dia xboleh tegur prbuatan dia..xapa..sy boleh tegur.bkn nk biadap.cuma xnk pd org lain pun dia lkukn bnd yg sama. dah tua da..nk mati xlama lg.wtpe ckp bukan2 yg xde pekdah. sy rse puan tak prlu pun nk rse sdeh bla org tego ank puan tak secerah puan. lg nk fkir bnd yg akn dtg brkaitan wrna kulit.. pd sy puan dan mak puan mentaliti dah lbeh kurg sama da. putih segala2nya. maaf sy brkasar. fahami konsep syukur. di luar sne..ada yg anknya mngalami pkgai ksukaran. ank puan sihat walafiat? Alhamdulillah itu lbeh baik.

😂maaf lah tergelak dulu.. bkn ape.. semua tu hanya kepercayaan org2 lama.. sis xpyh ikut sgt..sbb warna kulit ni ikut faktor genetik..anak sulung sy lelaki putih gebu smpai org igt dia anak cina..skali adik nya keluar perempuan kulit gelap2 sikit dr abang dia..ramai je org slalu bezakan anak2 sy smpai mak sy sendiri ckp abang kenan cina ni..adik gelap macam bang** sikit.. tp sy gelakkan je..sy ckp xpe dua2 tetap comel dgn karakter masing2. Warna kulit takkan menentukan personaliti anak2.. cuba bgtau mak puan tu..orang2 dulu ade ckp kalau kerap minum soya.,buatnya yg keluar tu lelaki boleh jd lembut nnt..😆 tgk ape respon dia..huhu..chill2 je puan.. tp kalau dah 7 bulan ke atas puan boleh minum air kelapa tanpa gula & ais..fresh punya..in sha allah keluar baby nnt bersih je..sabar ye puan..biasa lah tu mak mak..bila dia kutuk lg lepas ni puan pekakkan je telinga..xpun ckp lar gelap2 pun dia tetap darah daging puan & penyambung generasi keluarga.. 🥰

sy palingggg pantang org banding2 warna kulit ni. kulit sy putih merah, paling cerah dlm family, antara cousin pun sy yg paling putih. tp adik bongsu sy (beza umur kami 15 tahun) kulit gelap, dan makcik2 belah ayah asyik banding2 kulit adik dgn kulit sy. dorg kata ni semua baka mak sy. padahal dorg dgn anak2 dorg gelap jugak, cerah sikit2 pun takde 🙄waktu umur adik sy 4 tahun, dia sampai takmau keluar main. bila sy tanya kenapa, dia cakap taknak main panas sbb takut makcik2 kata kulit dia gelap. waktu tu sy mmg menangis marah dan rasa nak maki makcik2 sy. budak kecik dah pandai fikir mcm tu sbb mulut busuk makcik2. skrg ni sy pregnant, ada la mulut2 mengata anak sy nnt keluar kulit gelap sbb sy minum kopi. husband sy pun kulit gelap, so sy tak kisah kulit anak cerah ke gelap, sbb mcm mana pun itu anak kami, asal anak kami sihat sempurna dahlah. org lain pulak nak sibuk pasal kulit anak kita, mcm berdosa pulak jd gelap. ish pantang betul laaa 🙄🙄

hmmm.. sian sis ada mak mcm tu. ni sy nak cerita pengalaman sebagai peminum tegar soya ketika mgandung anak ke3.. itu pun sy mula minum masa kandungan 7bulan smpai bersalin. tp apa yg sy dpt.. kulit bby sy x putih melepak pun, masuk 3bulan kulit dia mula bermasalah, sgt2 sensitif sampai habis 1muka dia tu berkudis sbb eczema, sampai umur dia 6bulan baru ok sikit. skrg dia dah 4tahun dan kalau cuaca berubah dia akan gatal2 badan, guna sabun pun cetaphil saja klu x nanti jd kering kulit dia. lg satu yg sy btl2 terkesan bby sy juga ada alahan susu, walau setitik susu terkena pada kulit akan timbul merah2 gatal. sian dia x boleh makan minum kecuali makanan/minuman tu x mempunyai susu. siksa tau tgk dia terkebil2 pandang abg2 dia mkn/minum yg sdap2 mcm kek, icecream, milo.. huhu. better sis jgn ambil soya terlalu kerap.

hahah crite pasal kulit teringat kt ank sya... anak pertama sy twin lpas bersalin mmmg putih mybe ikot kulit sy xkesahlakan...yg kedua bersalin mmng peggemar kopi o lpas bsalin putih tp smkin mmbesar kulit dye jd sowo mtang ramai plak yg dok kutok ank sy kate yg no 2 ni itam lak ea... haha memula mmmg terasa tp lelama jd lali da biala dye itam pon jnji drpd sy beranak smpai la bersalin sy xpnh ade masalah pling senang mngndungkan dye berbanding ank first kerap ulng alik spital...so hikmah kt sini stp ank ade dugaan memasing...jgn pernah mmbezakan... yg pnting doa agar dye lagir sempurna sifat n sihat tubuh badan alhmdulillah...aminnnn

Don’t bother what people say. Each pregnancy saya minum kopi. Anak first ikut bapak, anak second after 8 years from the first one putih melepak ikut saya. And now the third one xtau la ikut siapa. Kakaknya masa nak dpt adik siap doa semoga adik kulit brown jugak sbb nak sama. Skali adik keluar putih. So i always tell her, apapun skali ur skin colour, u are pretty no matter what. Sebelum ni kami sekeluarga duduk di UK, mat saleh semua mmg suka la skin colour dia. Tu yg i ckp kat dia; org putih pun nak ur skin. So just embrace and don’t bother. People will talk no matter what.

4y ago

Sy pn brharap ank ke 2 xputih melepak sgt..bkn apa,sy letih dh dgr sikit2 ckp psl kulit anak anak sulung sy .dia bkn kategori hitam pn..cuma brown gtu..tara yg skrg br umur setahun pn rsa pedih telinga dgr sikit2 ungkit psl tak minum soya dl..bkn la tak minum lnsg,cuma tak amalkn hari2 ja..smpai msa sy mnyusu baby dl mak srh minum ESP shaklee tu byk2 mna tau anak dpt efek dr situ kot blh cerah blk sikit.. Sy pn phm dia mgkin kurang pengetahuan..tp bila sy ckp kt dia,dia akn slhkn sy blk konon km laki bini nk ikut sgt info modern ni.kebetulan sy n suami nurse .lg la dia ckp km ni melawan dia sbb byk sgt bljr bnda modern. Mgkin dr pengalaman dia sma minum soya msa preggy jd km adik beradik semua keluar msa baby putih2 .tp dh bsar ni,abg sulong ngn adik bongsu gelap dh 🤣🤣 Ayat plg sedih dia selalu sebut "Xpa la syg mak tok nah..nnt bsar mkn qu puteh byk2.."

Based on my opinion, janganlah sesekali sentuh air soya atau apa apa yang berasaskan soya except kicap tu boleh lah. Orang duk beli esp shaklee tu apa semua. Tak payah lah ambil. Kakak saya anak sulung dia, dia duk pulun minum air soya dengan minum esp shaklee. Sebulan lepas anak dia keluar, kaw kaw naik eczema. Sampai kena balut tangan kaki. Sampai umur lima tahun baru pulih. Tapi still kena pantang makan, kalau tak eczema tu triggered. Sekarang anak akak saya dah 7 tahun. Ada lagi sikit sikit eczema dia. Makan, minum, ubat ubat semua organik dia kena pakai.

Sabar sis, baby sy pn sme baru 2bulan jiran da ckp gelap laa, banding2 kn cucu dia putih laa. Ni baru 2hari lps dia ckp kt anak sy wlaupn bayi dia kata lambat lg deepavali, kadang rse nk maki kn je makcik tu. Tp fikir balik tk guna buang mse, anak sy lebh ikut kulit ayah dia. Sama jgk mcm sis faktor genetik. Mse baru lahir pn baby sy jaundice duduk bawah lampu tu, sy mgidam air soya mse preggy, hari2 wajib mnum soya, anak sy tk putih melepak pn. Sebenarnya genetik, abaikn je org mcm tu, enjoy pregnancy moment awak, yg penting mkn mkanan bkhasiat

Pada pendapat sy minum air soya byk kulit baby akn putih tu mitos je.. msa mngandung ank ke3, sy mmg suka sgt minum air soya, suka sgt2.. plus suka makan mkanan berasaskan soya, bkn sbb nak ank putih tapi mmg suka. Mana yg tawu sy suka air soya + makanan berasaskan soya selalu cakap "putih le ank tu nanti" sy cma snyum, sy minum dan mkan sbb sy suka bkn sbb nk ank putih. Bila bersalin ank sy tak le putih melepak pun. hahahahahaha.. Sy jenis kulit gelap, sawa matang, suami pun bkan putih sgt. 😂😂😂😂😂